Μητσοτάκης: «Αν οι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα, ξύδι. Λυπάμαι» (vid)

Newsroom
Μητσοτάκης: «Αν οι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα, ξύδι. Λυπάμαι» (vid)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως στις θύρες των οργανωμένων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο με εισιτήριο διαρκείας.

Η δολοφονική επίθεση εναντίον του Άλκη και της παρέας του, απασχόλησε ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και στον Γιώργο Αυτιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός είπε πως όταν ενημερώθηκε για το τί είχε συμβεί τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου στο Χαριλάου «Ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα όπως όλοι οι Έλληνες με αυτό που έγινε στην Θεσσαλονίκη. Αν δεν λύσουμε τώρα το πρόβλημα της βίας, δεν θα το κάνουμε ποτέ», στεκόμενος ιδιαίτερα στην επιτυχία όπως την χαρακτήρισε της αστυνομίας να συλλάβει και τους 11 δράστες.

Μάλιστα, προανήγγειλε τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, τα οποία θα προβλέπουν αυστηροποίηση των ποινών με μείωση των αναστολών. «Προτιμώ κάποιος να μην παίρνει αναστολή και να μπαίνει για λίγο μέσα, παρά να παίρνει αναστολή και να κάνει τα ίδια», συμπληρώνοντας πως η ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχος, επισημαίνοντας πως η είσοδος στις θύρες των οργανωμένων θα γίνεται μόνο με εισιτήριο διαρκείας.

«Με τον βλακώδη ανταγωνισμό, πριονίζουμε το κλαδί του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα παιδιά στρέφονται σε άλλα αθλήματα. Έχουν γίνει βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Η αστυνομία παρεμβαίνει στις λέσχες», είπε στη συνέχεια, τονίζοντας οτι σέβεται τους γονείς του Άλκη για την στάση που κράτησαν, ευχόμενοι η απώλεια του γιου τους να αποτελέσει αφετηρία για την εξάλειψη της οπαδικής βίας στην χώρα.

«Αν κάποιοι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα, ξύδι. Λυπάμαι. Δεν είναι αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εγώ θέλω την εικόνα του ποδοσφαίρου που βλέπουμε στο εξωτερικό. Αυτό που σε ένα βαθμό γίνεται, εκτός από τις κερκίδες που γίνονται επεισόδια. Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τώρα θα γίνουν οι παρεμβάσεις», αναγνωρίζοντας πως έχουν ένα ευρύτερο πρόβλημα βίας στην εφηβεία όπου υπάρχουν φαινόμενα οργανωμένων συμμοριών.

Βέβαια όπως τόνισε είναι μικρότερο από ότι σε άλλες χώρες, αλλά υπαρκτό.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι η χώρα αφήνει οριστικά πίσω της οριστικά πίσω της μια δύσκολη δεκαετία, έχουμε αλλάξει πίστα -όπως είπε- και ως χώρα έχουμε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι.

Αναλυτικότερα είπε: «Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας όμως ταυτόχρονα σημαντικούς κλυδωνισμούς από επιπτώσεις οι οποίες είναι έξω από το δικό μας έλεγχο και αναφέρομαι κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτή η προσωρινή αναταραχή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώσει τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ελληνική οικονομία θα είναι μία από τις πρωταθλήτριες στην ανάπτυξη το 2021. Πιστεύω ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το 2022. Η ανεργία αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην ανεργία στην Ευρώπη».

Για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και στα καύσιμα είπε ότι οι πολίτες έχουν δίκιο να ανησυχούν, καθώς καταγράφονται οι μεγαλύτερες πιέσεις τα τελευταία 40 χρόνια. Όμως το διαθέσιμο εισόδημα έχει σημαντικά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, όπως πχ με την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Οι επιδοτήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν ανακούφιση, είπε και πρόσθεσε ότι ελπίζουμε να είναι προσωρινές οι αυξήσεις.

Σημείωσε πάντως πως η κυβέρνηση θέλει τα μέτρα να είναι στοχευμένα και να ανακουφίζουν τους αδύναμους.

Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα και δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα, τόνισε.

«Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα»

Ο πρωθυπουργός ακολούθως τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού σίγουρα και τον μήνα Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα με το οικονομικό επιτελείο θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά πρέπει να σας τονίσω και πάλι τη σημασία -και νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και εσείς αυτό- του να εκτελέσουμε με συνέπεια τον προϋπολογισμό. Και μέχρι στιγμής τα όποια έκτακτα βοηθήματα, τις όποιες έκτακτες παροχές, έχουμε δρομολογήσει καταφέραμε και τις εξασφαλίσαμε από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού.

Γιατί επιμένω τόσο πολύ στην ανάπτυξη; Όσο η ανάπτυξη είναι πιο ρωμαλέα, τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός. Και όσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός, τόσο μας επιτρέπεται να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Τονίζω όμως, και θέλω να επιμείνω σε αυτό, ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι αυτό που λέει η λέξη: είναι έκτακτα αλλά δεν είναι ο κανόνας.

Ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα και γι' αυτό και θέλω να επιμείνω ότι οι εξαγγελίες και η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με τη μείωση των φόρων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά -με εξαίρεση κάποιους συντελεστές ΦΠΑ που έχουμε πει ότι θα μειωθούν προσωρινά- όλες οι άλλες μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις στο 22% από 29% -για κάντε λίγο τον υπολογισμό τι σημαίνει αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση- η μείωση του φόρου στα μερίσματα, οι παρεμβάσεις που κάναμε στην προκαταβολή, η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800.000. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά

«Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των μνημονίων»

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου, κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Για αυτά θα ρωτήσετε άλλους. Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των Μνημονίων. Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός των Μνημονίων. Και πρέπει να σας πω επίσης, επειδή, ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο σε μια γενικότερη πλειοδοσία παροχών να ανοίγει κανείς το τεφτέρι και κάθε βδομάδα να λέει 'μου περίσσεψαν πέντε, να πάω να τα δώσω, μου περίσσεψαν δέκα, να πάω να τα δώσω'. Όχι, αυτή δεν είναι πολιτική η οποία με χαρακτηρίζει.

Έχω απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως, έχω μια υποχρέωση να βάλω οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια την οποία πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία. Θέλω να βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι δίνει μεγάλη σημασία στην επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς «ξεκλειδώνει δισεκατομμύρια πόρων τα οποία θα μπορούν να επενδυθούν πια στην Ελλάδα».

Σημείωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει την απόφαση να ξεπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, με τα οποία θα τελειώσουμε εντός του έτους».

Εισφορά αλληλεγγύης - Αύξηση κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως πρόθεσή του είναι να γίνει παρελθόν το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε ότι από 1η Μαΐου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2% που δόθηκε στις αρχές του 2022.

Μέτρο μας είναι να πάμε τόσο όσο είναι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε.

Για την πανδημία - «Καλύτερα τα πράγματα το Πάσχα»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι με την πανδημία δεν τελειώσαμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο, διότι έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δυστυχώς έχουμε αρκετούς θανάτους.

Επανέλαβε την έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ σε ερώτηση πότε βλέπει τελικό άνοιγμα της αγοράς είπε: «Θα πηγαίνουμε ως προς τα ανοίγματα από το καλό στο καλύτερο. Για να απαντήσω: στην αρχή σταδιακά, με προσοχή. Ακούμε πάντα τις επιταγές των ειδικών. Αν με ρωτάτε αν το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, ναι, το Πάσχα εκτιμώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Και βέβαια δεν μας ενδιαφέρει μόνο το Πάσχα. Φέτος η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Θα ξεκινήσει, πιστεύω, από τον Μάρτιο πολύ δυναμικά. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά, όλες οι ενδείξεις αυτό καταδεικνύουν αυτή τη στιγμή και είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως το κάναμε και το 2020 και το 2021, να στείλουμε σαφή μηνύματα στους επισκέπτες οι οποίοι προτιμούν να έρθουν στην Ελλάδα, ότι θα έρθουν, θα βρουν μία χώρα ασφαλή με συγκεκριμένους κανόνες.

Μήνυμα στους υπουργούς

«Οι υπουργοί έχουν μια υποχρέωση, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, όταν αρθρώνουν δημόσιο λόγο. Και από εκεί και πέρα ο νοών νοείτω» είπε με νόημα μετά το περιστατικό με τον Σπήλιο Λιβανό.

«Ό,τι έγινε, έγινε. Νομίζω ότι όλοι εισέπραξαν το μήνυμα. Δεν μπορώ να αποδέχομαι να ακούγονται πράγματα τα οποία είναι όχι απλά εμφανώς εσφαλμένα, δημιουργούν λάθος εντυπώσεις, προσβάλλουν τελικά και την Ιστορία της παράταξης από τη μια αλλά και αυτά τα οποίο θέλουμε να κάνουμε ως παράταξη σήμερα και στο αύριο» δήλωσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στην Ουάσινγκτον είπε ότι εκτιμά πως θα υπάρξει πρόσκληση εντός του α' εξαμήνου του 2022 για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.