Τι είναι το «καράμπιτ» που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Άλκη στην Θεσσαλονίκη

Newsroom
Τι είναι το «καράμπιτ» που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Άλκη στην Θεσσαλονίκη
Τι είναι το καράμπιτ με το οποίο δολοφόνησαν τον Άλκη Καμπανό στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.

Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, Άλκη Καμπανού, ο οποίος είχε βγει να κάνει μια βόλτα με τους φίλους του και τελικά τον σκότωσαν.

Για την δολοφονία του νεαρού έχει γίνει μια σύλληψη, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί άλλα δυο άτομα.

Ωστόσο, ο δράστης χρησιμοποίησε ένα καράμπιτ για να τον σκοτώσει.

Τι είναι το όπλο αυτό

Το καράμπιτ ή κεράμπιτ, κουράμπικ ή καράμπιακ (στη αυστρονησιακή γλώσσα «Μινανγκαμπάου»), είναι ένα μικρό ινδονησιακό κυρτό μαχαίρι που μοιάζει με νύχι.

Προέρχεται από τον λαό Μινανγκαμπάου της Δυτικής Σουμάτρας και είναι ένα από τα όπλα που συνήθως χρησιμοποιούνται στην πολεμική τέχνη «Πέντσιχ Σιλάτ».

Όπως με τα περισσότερα όπλα της περιοχής, ήταν αρχικά ένα γεωργικό εργαλείο. Είναι μια μικρότερη παραλλαγή των δρεπανιών της Νοτιοανατολικής Ασίας ( Φιλιππινέζικο garab και karit , ινδονησιακό celurit , arit ή sabit και μαλαισιανό sabit).

Όταν ξεκίνησε να μετατρέπεται σε όπλο, η λεπίδα έγινε πιο κυρτή για να μεγιστοποιήσει τη δυνατότητα κοπής.

Επιφανειακά, το karambit μοιάζει με το τζαμπίγια αλλά δεν υπάρχει καμία σύνδεση. Το τζαμπίγια σχεδιαζόταν πάντα ως όπλο.

Υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές του karambit. Το μήκος της λεπίδας, για παράδειγμα, μπορεί να διαφέρει από χωριό σε χωριό ή από σιδηρουργό σε σιδηρουργό. Ορισμένα δεν έχουν προστατευτικό δακτύλων και μερικά διαθέτουν δύο λεπίδες, μία σε κάθε πλευρά της λαβής.

Το σύγχρονο καραμπίτ μπορεί να έχει αιχμές ή σπιρούνια στο μπροστινό ή στο πίσω μέρος του ricasso.

*Με πληροφορίες από Wikipedia.