Μυστηριώδες αντικείμενο εκπέμπει γιγάντιες εκρήξεις ενέργειας και τρομάζει τους αστρονόμους

Newsroom
Μυστηριώδες αντικείμενο εκπέμπει γιγάντιες εκρήξεις ενέργειας και τρομάζει τους αστρονόμους
Το πρωτοφανές φαινόμενο που παρατήρησαν οι αστρονόμοι από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών Ραδιοαστρονομίας βρίσκεται σχετικά κοντά, σε απόσταση 4.000 ετών φωτός.

Κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες παρατηρήσεις αστρονόμων που κρίνονται ενδιαφέρουσες και πρωτοφανείς... Ωστόσο λίγες είναι αυτές που μπορούν να συγκριθούν με αυτή που έκανε το Διεθνές Κέντρο Ερευνών Ραδιοαστρονομίας.

Και αυτό γιατί οι επιστήμονες εντόπισαν ένα «μυστηριώδες» αντικείμενο που εκπέμπει γιγάντιες εκρήξεις ενέργειας, τρεις φορές την ώρα και βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση, περίπου 4.000 ετών φωτός.

«Αυτό το αντικείμενο εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν μέσα σε λίγες ώρες κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών μας», είπε η Νατάσα Χάρλεϊ-Γουόκερ που ηγήθηκε τις έρευνας, συμπληρώνοντας: «Ήταν κάπως τρομακτικό για έναν αστρονόμο γιατί δεν υπάρχει τίποτα γνωστό στον ουρανό που να το κάνει αυτό. Και είναι πραγματικά πολύ κοντά μας – περίπου 4.000 έτη φωτός μακριά. Είναι στη γαλαξιακή μας αυλή».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα μπορούσε να είναι ένα αστέρι νετρονίων ή ένας λευκός νάνος, όπως εκτιμούν οι αστρονόμοι, καθώς έχει ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Περιστρέφεται γρήγορα στο διάστημα, έτσι ώστε η δέσμη της ακτινοβολίας που εκπέμπει να αναβοσβήνει προς το μέρος μας τρεις φορές κάθε ώρα. Για ένα λεπτό στα είκοσι, γίνεται μια από τις πιο φωτεινές ραδιοφωνικές πηγές σε ολόκληρο τον ουρανό.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και είναι απίστευτα φωτεινό, είναι μικρότερο από τον ήλιο.

Το φαινόμενο αυτό, το παρατήρησε πρώτος σύμφωνα με την Ιndependent, ο φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Curtin, Tyrone O'Doherty, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Murchison Widefield Array (MWA).