Η «Αποκάλυψη» θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα μετά την ανακάλυψη επιστημόνων στον πυρήνα της Γης!

Newsroom
Η «Αποκάλυψη» θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα μετά την ανακάλυψη επιστημόνων στον πυρήνα της Γης!
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο πυρήνας της Γης, όπως και οι άλλοι βραχώδεις πλανήτες (Ερμής και Άρης), ψύχεται και γίνεται ανενεργή, πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Μια καθόλα ανησυχητική ανακάλυψη φαίνεται πως έκαναν οι επιστήμονες για τον πυρήνα της Γης. Σε σχέση με ότι πιστεύαμε, φαίνεται πως ψύχεται (ο πυρήνας) με ταχύτερο ρυθμό, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος του πλανήτη μας μπορεί να εξαντληθεί πολύ πιο γρήγορα.

Η Mirror αναφέρει ότι ολόκληρος ο πλανήτης ήταν βουτηγμένος σε μια «θάλασσα» από καυτό μάγμα όταν σχηματίστηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τελικά, η επιφάνεια άρχισε να ψύχεται, γεγονός που σχημάτισε τον φλοιό της Γης και το θερμό μάγμα πήγαινε όλο και πιο κάτω από τη γη καθώς ο φλοιός προχωρούσε πιο βαθιά.

Οι επιστήμονες ήθελαν να ρίξουν μια ματιά στη θερμική αγωγιμότητα του «μπριτζμανίτη», που είναι το πιο άφθονο ορυκτό στη Γη και αποτελεί έως και το 70% του χαμηλότερου όγκου του πλανήτη μας. Είχαν ένα υπερσύγχρονο σύστημα μέτρησης για να δοκιμάσουν πώς το μεταλλικό πυριτικό μαγνήσιο απορροφά τη θερμότητα για να δουν τι μπορεί να συμβαίνει βαθιά στον φλοιό μας. Θερμάνθηκε με ένα «παλμικό λέιζερ» και κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι ο «μπριτζμανίτης» είναι καλύτερος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

3

Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Επιστήμης Carnegie, Motohiko Murakami, δήλωσε στο spaceref.com: «Αυτό το σύστημα μέτρησης μας επιτρέπει να δείξουμε ότι η θερμική αγωγιμότητα του «μπριτζμανίτη» είναι περίπου 1,5 φορές υψηλότερη από την υποθετική. Τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να μας δώσουν μια νέα προοπτική για την εξέλιξη της δυναμικής της Γης.

«Προτείνουν ότι η Γη, όπως και οι άλλοι βραχώδεις πλανήτες (Ερμής και Άρης), ψύχεται και γίνεται ανενεργή πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο». Πρόσθεσε δε: «Ακόμα όμως δεν γνωρίζουμε αρκετά γι΄ αυτού του είδους τα γεγονότα για να καθορίσουμε τον χρόνο τους».

Όταν ο «μπριτζμανίτης» ψύχεται, μετατρέπεται σε ορυκτό «μεταπεροβσκίτη», τον οποίο η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι μπορεί ενδεχομένως να επιταχύνει ακόμη περισσότερο την ψύξη του πυρήνα της Γης, επειδή μπορεί να μεταφέρει τη θερμότητα πιο αποτελεσματικά από ότι πριν.

3

Ενώ ο Ήλιος στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος παρέχει πολλή ενέργεια και θερμότητα, το How Stuff Works λέει ότι μια ψύξη του πυρήνα της Γης θα μπορούσε να σταματήσει τη λειτουργία των μαγνητικών μας πόλων.

«Η τριβή μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια που σχηματίζει το πεδίο, το οποίο εκτρέπει τα επιβλαβή, φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από τον Ήλιο προς τον βόρειο και τον νότιο πόλο».

Επίσης θα χάναμε σε αυτή την περίπτωση μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε στο σκοτάδι!