Μαρουσάκης: «Έρχεται νέο ισχυρό κύμα ψύχους», πότε αναμένεται η κακοκαιρία

Newsroom
Μαρουσάκης: «Έρχεται νέο ισχυρό κύμα ψύχους», πότε αναμένεται η κακοκαιρία
Έρχεται νέα κακοκαιρία στην χώρα μας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Βελτιωμένος αναμένεται να είναι ο καιρός αύριο Σάββατο (15/1) με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας μετά από το κρύο των προηγούμενων ημερών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, έρχεται νέα κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες, από το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Μπορεί να μοιάζει μακρινή μια τέτοια εκτίμηση μιας και μεσολαβούν 6-7 ημέρες μέχρι τότε και πολλά μπορούν να αλλάξουν, μακάρι όμως αυτό το χρονικό διάστημα να είναι αρκετό ώστε ο καθένας μας να οργανωθεί προκειμένου σε περίπτωση που επαληθευτούν αυτά τα προγνωστικά σενάρια να μην μιλάμε για νεκρούς και καταστροφές αλλά για όμορφες εικόνες από χιονισμένα τοπία», αναφέρει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook.

Η ανάρτησή του

«Εντυπωσιακά χαμηλές θερμοκρασίες κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί της χώρας μας σήμερα τα ξημερώματα μετά και την απομάκρυνση του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που άφησε πίσω του αρκετά προβλήματα και δυστυχώς νεκρούς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την περιοχή της Φλώρινας όπου ο υδράργυρος "φλέρταρε" με τους -13 βαθμούς κελσίου, το κάτω Νευροκόπι της Δράμας όπου η θερμοκρασία προσέγγισε τους -10 βαθμούς κελσίου, αλλά και νοτιότερα στο εσωτερικό της Πελοποννήσου όπου είδαμε θερμοκρασίες κοντά στους -7 με -8 βαθμούς κελσίου όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Τρίπολης αλλά και στην Βυτίνα την ίδια χρονική στιγμή όπου ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας τα θερμόμετρα βρισκόντουσαν οριακά λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Καθώς όπως βλέπουμε και στον πρώτο μας χάρτη το βαρομετρικό χαμηλό που έδωσε την ισχυρή κακοκαιρία απομακρύνθηκε προς την περιοχή της Κύπρου, έδωσε χώρο στις υψηλές πιέσεις από τα βόρεια Βαλκάνια να εξαπλωθούν προς τη χώρα μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την επικράτηση ανέφελου ουρανού σε μεγάλο τμήμα του ηπειρωτικού κορμού όπως φαίνεται και στον δεύτερο χάρτη μας όπου αποτυπώνεται η εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου. Ο συνδυασμός του ανέφελου ουρανού όπου επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό την απελευθέρωση θερμότητας από το έδαφος προς την ατμόσφαιρα και της πολικής αέριας μάζας που έχει καλύψη μεγάλο μέρος της κατώτερης ατμόσφαιρας, οδήγησε τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλές τιμές προκαλώντας ισχυρό παγετό σε μεγαλο μέρος της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. Σημειώστε ότι σε χιονοκαλυμμένα εδάφη που βρίσκονται και σε κάποιο υψόμετρο, ενδεχομένως να σημειώθηκαν και πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες!

ΗΠΙΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ομαλό πεδίο βαρομετρικών πιέσεων αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες ημέρες γεγονός που θα μας οδηγήσει σε ήπιες καιρικά καταστάσεις. Δεν θα λείπει βέβαια το κρύο ιδιαίτερα τη νύχτα και νωρίς το πρωί με τον παγετό να μας συντροφεύει για τις επόμενες αρκετές ημέρες και είναι αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΨΥΧΟΥΣ

Οι τελευταίες ενδείξεις θέλουν ένα νέο ισχυρό κύμα ψύχους να μας απασχολεί τις τελευταίες ημέρες της άλλης εβδομάδας. Στο τελευταίο μας βίντεο και προς το τέλος αυτού μπορούμε να δούμε το βαθύ μπλε χρώμα να κάνει και πάλι την εμφάνισή του προς τη χώρα μας, που σημαίνει ότι μια νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή ενδέχεται να μας απασχολήσει. Μπορεί να μοιάζει μακρινή μια τέτοια εκτίμηση μιας και μεσολαβούν 6-7 ημέρες μέχρι τότε και πολλά μπορούν να αλλάξουν, μακάρι όμως αυτό το χρονικό διάστημα να είναι αρκετό ώστε ο καθένας μας να οργανωθεί προκειμένου σε περίπτωση που επαληθευτούν αυτά τα προγνωστικά σενάρια να μην μιλάμε για νεκρούς και καταστροφές αλλά για όμορφες εικόνες από χιονισμένα τοπία.

Φίλες και φίλοι,

να έχετε μια όμορφη ημέρα και ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!».