Κυριακή με βροχές σε όλη τη χώρα: Πού θα σημειωθούν καταιγίδες, πιθανότητα για χαλάζι και χιόνι (χάρτης & vid)

Newsroom
Κυριακή με βροχές σε όλη τη χώρα: Πού θα σημειωθούν καταιγίδες, πιθανότητα για χαλάζι και χιόνι (χάρτης & vid)
Άστατος θα είναι ο καιρός για άλλη μία μέρα, με τα περισσότερα τμήματα της χώρας να επηρεάζονται από βροχοπτώσεις την Κυριακή.

Ξεκίνησε η κακοκαιρία με τα κύρια φαινόμενα την Κυριακή (9/1) να είναι οι καταιγίδες και το χαλάζι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, οι βροχές θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Πιο αναλυτικά, σήμερα αναμένονται βροχές και σε θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, καταιγίδες με πιθανότητα σποραδικών χαλαζοπτώσεων. Τα φαινόμενα σταδιακά προς το βράδυ θα περιοριστούν κυρίως στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία και στα ανατολικά και νότια τμήματα του Αιγαίου.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν λασποβροχές.

Χάρτης της ΕΜΥ για τον καιρό

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 1 έως 12, στη Θεσσαλία από 6 έως 13, στην Ήπειρο από 4 έως 15, στη Στερεά από 6 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 15 και στην Κρήτη από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ όμως στο Νότιο Αιγαίο προς το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και προς το βράδυ από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές, στη συνέχεια από νότιες και προς το βράδυ από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες έως το μεσημέρι και υπάρχει πιθανότητα λασποβροχών. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται ασθενείς, πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo.gr τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, τουλάχιστον, έως και την Τρίτη.

Χιόνια ίσως και στα βόρεια της Αττικής

«Διαδοχικές κακοκαιρίες θα κυλήσουν οι επόμενες αρκετές ημέρες στην χώρα μας. Αιτία τα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία αναμένεται να μετατοπιστούν από την περιοχή της Ιταλίας και της Κεντρικής Ευρώπης προς την χώρα μας. Αυτό λοιπόν, θα δημιουργήσει κακοκαιρία διαρκείας, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη της άλλης εβδομάδας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρουσάκης.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «μάλιστα, προς την Τετάρτη-Πέμπτη θα κατέβουν και πολύ ψυχρές αέριες μάζες και δεν αποκλείεται τα χιόνια να φτάσουν μέχρι και τα βόρεια προάστια της Αττικής».

«Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι και τα μέσα της άλλης εβδομάδας, είναι να αναμένουμε κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, το Αιγαίο, αλλά και τα ηπειρωτικά. Ταυτόχρονα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν τόσο στο Ιόνιο, όσο και στο Αιγαίο, ενώ θα προσεγγίσουν τα 7 τοπικά, ακόμη και τα 8 μποφόρ»

Περισσότεροι από 3000 κεραυνοί το Σάββατο (8/1)

Βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το Σάββατο 08/01, με τις ισχυρότερες να εντοπίζονται σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές όπου σημειώθηκαν και καταιγίδες. Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατέγραψε πάνω από 3000 κεραυνούς έως τι πρώτες βραδινές ώρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Χάρτης της ΕΜΥ για τον καιρό

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως το απόγευμα του Σαββάτου 08/01 καταγράφηκε στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας και ήταν ίσο με 84 χιλιοστά. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή της βροχόπτωσης, οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα «ΖΕΥΣ» καθώς και ενδεικτικά ύψη βροχής σε επιλεγμένους σταθμούς.