Πίσω από τα κάγκελα: Αυτές είναι οι 5 πιο πολυτελείς φυλακές του πλανήτη

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Πίσω από τα κάγκελα: Αυτές είναι οι 5 πιο πολυτελείς φυλακές του πλανήτη
Οι φυλακές που μοιάζουν περισσότερο με πεντάστερα ξενοδοχεία, παρά με σωφρονιστικά ιδρύματα.

Πώς θα έπρεπε να μοιάζει άραγε μια φυλακή, ικανή να στεγάσει τους χειρότερους εγκληματίες του κόσμου; Θα πρέπει να φέρνει περισσότερο σε ένα «επίγειο κολαστήριο» ή θα μπορούσε να είναι διαφορετική, από αυτό που έχουν οι περισσότερο στο μυαλό τους;

Αυτό το ερώτημα φαίνεται πως «βασάνισε» τους δημιουργούς των παρακάτω φυλακών, οι οποίοι κατέληξαν στο δεύτερο σενάριο. Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με φυλακές και συνθήκες διαβίωσης, που έφεραν επανάσταση στον τρόπο, με τον οποίο οι κρατούμενοι εκτίουν την ποινή τους. Όποια κι αν είναι αυτή.

Φυλακή Χάλντεν, Νορβηγία

Μια από τις πιο ανθρώπινες φυλακές παγκοσμίως, η φυλακή Χάλντεν είναι περιτριγυρισμένη από δέντρα και φυσικό φως. Κάθε κρατούμενος έχει το δικό του, προσωπικό κελί, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι ανέσεις. Παράλληλα, η φυλακή διαθέτει αίθουσα αναψυχής με τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια, σεμινάρια και γυμναστήριο.

Φυλακή Αρανχουέθ, Ισπανία

Η συγκεκριμένη φυλακή έχει εφεύρει μια δημιουργική λύση για να κρατά τις οικογένειες των κρατουμένων μαζί. Το ίδρυμα επιτρέπει στα βρέφη να ζουν με τους γονείς τους τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, έτσι ώστε οι τρόφιμοι να μπορούν να βιώσουν τη γονεϊκότητα παρά το γεγονός ότι είναι φυλακισμένοι. Η φυλακή διαθέτει κούνιες, χώρο παιχνιδιού για παιδιά και διακόσμηση με θέμα την Disney για να κάνει τη διαμονή των παιδιών άνετη.

Κέντρο Δικαιοσύνης Leoben

Εδώ η κατάσταση θυμίζει άνετα κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο. Το κάθε κελί διαθέτει μια μικρή κουζίνα, ιδιωτικό μπάνιο και τηλεόραση. Ο χώρος αναψυχής περιλαμβάνει ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα υπαίθριο γυμναστήριο και επιπλέον προαύλιο χώρο για βόλτες και συζητήσεις μεταξύ των κρατουμένων.

HMP Addiewell, Σκωτία

Η πιο «δημιουργική» φυλακή. Στεγάζει περίπου 700 άτομα και διασφαλίζει ότι κάθε ένας αναπτύσσει δεξιότητες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις εγκαταστάσεις. Προσφέρει ιδιαίτερη έμφαση στο να βοηθήσει τους κρατούμενους να μεταβούν ευκολότερα στην πολιτική ζωή τους.

Φυλακή Μπαστόι, Νορβηγία

Βρίσκεται απομονωμένη στο νησί Μπαστόι στη Νορβηγία και είναι γνωστό ότι κάνει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Η φυλακή στεγάζει μόλις 100 άτομα και προσφέρει δραστηριότητες όπως ιππασία, ψάρεμα, μαθήματα τένις και ηλιοθεραπεία. Οι κρατούμενοι έχουν εξοχικά σπίτια και καταπράσινες φάρμες, στις οποίες εργάζονται. Σύμφωνα με τον Guardian, παρά την ελάχιστη ασφάλεια, η φυλακή αυτή έχει το χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής στην Ευρώπη.