Ανατροπή: Ακόμα και σήμερα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα (vid)

Newsroom
Ανατροπή: Ακόμα και σήμερα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα (vid)
Σήμερα οι ανακοινώσεις. Συνεδριάζουν οι επιτροπές των λοιμωξιολόγων.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προβληματίσει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα (21/12) και αναμένεται να παρθούν αποφάσεις ενόψει εορτών, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως είναι θέμα ημερών η εξάπλωσή της και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» το υποχρεωτικό rapid test για την είσοδο σε όλους τους κλειστούς χώρους θα γίνει το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα εξετάζεται να χρειάζεται υποχρεωτικά rapid test και για τους εμβολιασμένους προκειμένου να εισέλθουν σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης την Παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Εκεί όπου ο συγχρωτισμός θα είναι μεγαλύτερος.

Ανάλογο μέτρο δεν φαίνεται να προκρίνεται για την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς δεν εκτιμάται ότι είναι επαρκής χρόνος για την προετοιμασία των καταστημάτων και για την διάθεση των τεστ που θα χρειαστούν.

Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις το rapid test να είναι 72 ωρών ώστε να μην πιεστούν τα φαρμακεία. Τα rapid test θα τα πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους, όπως είπε τη Δευτέρα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σαρωτικοί οι έλεγχοι

Στο μεταξύ οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί κατά τη διάρκεια των εορτών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες (20/12) ο Τάκης Θεοδωρικάκος, για την τήρηση των μέτρων θα βρίσκονται καθημερινά επί ποδός 10.000 αστυνομικοί, με την κυβέρνηση να τονίζει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση λόγω του εορταστικού κλίματος που υπάρχει στην αγορά.

Lockdown και μέτρα στην Ευρώπη

Μετά το lockdown στην Ολλανδία, το Λονδίνο ακύρωσε χθες όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ προσωρινά ρολά κατεβάζουν στο Κεμπέκ του Καναδά σχολεία, γυμναστήρια, μπαρ και καζίνο, λόγω της ταχείας μετάδοσης της νέας παράλλαξης.