Δημιουργός εμβολίου AstraZeneca: «Η επόμενη πανδημία ίσως είναι πιο φονική»

Newsroom
Δημιουργός εμβολίου AstraZeneca: «Η επόμενη πανδημία ίσως είναι πιο φονική»
Η επόμενη πανδημία ενδέχεται να είναι πιο φονική, προειδοποίησε μία από τις δημιουργούς του εμβολίου της AstraZeneca.

Οι μελλοντικές πανδημίες ενδέχεται να είναι ακόμη πιο φονικές από την covid-19, προειδοποίησε μία από τους δημιουργούς του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να σπαταληθούν τα μαθήματα που έχει πάρει η ανθρωπότητα από αυτή την παδνημία.

«Αυτή δεν είναι η τελευταία φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές και τη διαβίωσή μας», τόνισε η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ. «Η αλήθεια είναι ότι η επόμενη (πανδημία) ενδέχεται να είναι χειρότερη. Μπορεί να είναι πιο μεταδοτική ή πιο φονική ή και τα δύο», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια κατάσταση στην οποία θα έχουμε περάσει όσα έχουμε περάσει και μετά θα ανακαλύψουμε ότι οι τεράστιες οικονομικές απώλειες που έχουμε υποστεί σημαίνουν ότι ακόμη δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την προετοιμασία για μια πανδημία», σημείωσε ο Γκίλμπερτ.

«Οι πρόοδοι που κάναμε και η γνώση που κερδίσαμε δεν πρέπει να χαθούν», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού η Βρετανίδα επιστήμονας δήλωσε ότι η πρωτεΐνη ακίδα του περιέχει μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού.

«Όμως στο Όμικρον παρατηρούνται και άλλες αλλαγές που σημαίνουν ότι τα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί από τον εμβολιασμό κατά της covid-19 ή από τη μόλυνση από άλλα στελέχη του κορονοϊού ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά», επεσήμανε η Γκίλμπερτ.

«Μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λάβουμε μέτρα για να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του νέου παραλλαγμένου στελέχους», πρόσθεσε.

Παρά ταύτα η Γκίλμπερτ σημείωσε ότι η μειωμένη προστασία από τη μόλυνση και την ελαφρά νόσηση δεν σημαίνει απαραιτήτως μειωμένη προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.