Έρχεται «πικρός» κάφες: Αυξήσεις στις τιμές αλλά και έλλειψη στην δημοφιλέστερη ποικιλία

Newsroom
Έρχεται «πικρός» κάφες: Αυξήσεις στις τιμές αλλά και έλλειψη στην δημοφιλέστερη ποικιλία
Κι όμως δεν είναι μόνο η τιμή το πρόβλημα αλλά και η έλλειψη στην ποικιλία arabica.

Ο πρωινός καφές ή ο latte, αναμένεται να γίνει πιο... πικρός σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η παγκόσμια έλλειψη καρπών «απειλεί» ήδη να ανεβάσει τις τιμές σε καφετέριες και σούπερ μάρκετ.

Όμως, εκτός από την τιμή υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα.

Ποιο είναι αυτό; H έλλειψη της ποικιλίας arabica. Δηλαδή η ποικιλία που δίνει την πιο απαλή γεύση στον καφέ και αποτελεί περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η ποικιλία Arabica είναι πιο γλυκιά και συνήθως χρησιμοποιείται στον καπουτσίνο και τον latte.

Οι προμήθειες είναι πλέον πολύ λίγες αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Βραζιλία κατέστρεψαν τις καλλιέργειες. Μάλιστα οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άσχημες καιρικές συνθήκες στην Βραζιλία μέχρι τις αρχές του 2022.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει η αγορά, αφού οι τιμές της ποικιλίας Arabica αυξάνονται αντανακλώντας την γενικότερη οικονομική κρίση, ενώ οι δυσκολίες στον ανεφοδιασμό του συγκεκριμένου καφέ κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

«Αυτό δεν είναι βραχυπρόθεσμο ζήτημα», δήλωσε η Kona Haque, η οποία ηγείται της έρευνας της ED&F Man στο Λονδίνο. «Είναι πράγματι κάτι που θα λάβουμε υπόψη μας για τα επόμενα δύο χρόνια».

Οι αυξήσεις στις τιμές και η... εναλλακτική λύση

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, την απόφαση για το αν θα αυξηθεί και κατά πόσο ο καφές θα την πάρουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη αγορά αλλά και οι πωλητές.

Αλλά έχουν και μια άλλη επιλογή: το πιο «σκληρό ξαδερφάκι» της ποικιλίας arabica, την robusta.

Πρόκειται για μια φθηνότερη ποικιλία, την οποία ήδη χρησιμοποιούν αρκετοί και συνήθως χρησιμοποιείται σε στιγμιαίο καφέ. Μάλιστα περιέχει περισσότερη καφεΐνη και δίνει πιο πικρή γεύση, ενώ είναι ιδιαίτερα «δημοφιλής» στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κρίση στην αγορά του καφέ ξεκινάει από τη Βραζιλία, τον κύριο προμηθευτή arabica σε όλο τον κόσμο, όπου οι παγετοί που σημειώθηκαν μετά από την παρατεταμένη ξηρασία προκάλεσαν τρομερή ζημιά στις καλλιέργειες.

Μάλιστα η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς δεν πρόκειται μόνο για την τρέχουσα συγκομιδή αλλά και για τις επόμενες, αφού μετά την καταστροφή, τα δέντρα που μόλις έχουν φυτευτεί θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ωριμάσουν και δώσουν καρπούς. Επιπλέον, τα έξοδα είναι πολλά για λιπάσματα και εργάτες.

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές της ποικιλίας Arabica αυξήθηκαν κατά περίπου 80% φέτος. Βέβαια και της ποικιλίας robusta αυξήθηκαν, αλλά στο 50%.

Θα πάρουν το ρίσκο με robusta οι επιχειρηματίες;

Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν προτίθενται να διακινδυνεύσουν να χάσουν πελάτες αλλάζοντας την ποικιλία του καφέ τους. Σε μια μικρή και πρόχειρη δημοσκόπηση σε καταστήματα του Λονδίνου αυτή την εβδομάδα, όλο το προσωπικό το οποίο μίλησε στο Bloomberg ήταν ανένδοτο στο να αλλάξει ποικιλία καφέ.