Το καφενείο του Φορλίδα στο Πήλιο είναι το παλαιότερο της Ελλάδας

Το καφενείο του Φορλίδα στο Πήλιο είναι το παλαιότερο της Ελλάδας
Το ιστορικότερο καφενείο της χώρας σερβίρει καφέ από το 1785 και βρίσκεται σε ένα πανέμορφο χωριό στο Νότιο Πήλιο.

Το Πήλιο φημίζεται για τα πανέμορφα και γραφικά χωριά, που είναι χτισμένα στις πλαγιές του. Η Πορταριά, η Μακρινίτσα, οι Μηλιές είναι κάποια από τα πιο γνωστά χωριά, που επιλέγουν οι ταξιδιώτες και εξερευνητές του βουνού των Κενταύρων. Όμως, υπάρχει κι ένα λιγότερο διάσημο, στο οποίο βρίσκεται και το παλαιότερο καφενείο ολόκληρης της Ελλάδας. Ο λόγος για το χωριό Λαύκος, όπου θα βρει κανείς το καφενείο του Φορλίδα.

Το συγκεκριμένο καφενείο άνοιξε το μακρινό 1785 και από τότε λειτουργεί αδιάκοπα (με εξαίρεση το διάστημα της καραντίνας), με επτά γενιές της οικογενείας Φορλίδα να περνούν διαδοχικά από την ιδιοκτησία του. Ο Γιάννης Φορλίδας ήταν ο πρώτος που άνοιξε το καφενείο στο χωριό και ο Μανώλης Φορλίδας, οποίος είναι 81 ετών σήμερα είναι ο κάτοχος του καφενείου.

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, ο Μανώλης Φορλίδας, θα είναι και αυτός που θα γράψει την τελευταία σελίδα στην υπέροχη ιστορία του συγκεκριμένου καφενείου, αφού δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, καθώς τα παιδιά του ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.

Το καφενείο του Φορλίδα στον Λαύκο του Πηλίου έχει φιλοξενήσει όλα αυτά τα χρόνια σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας, από τον Σκιαθίτη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Κώστα Βάρναλη, μέχρι τον Γιώργο Σεφέρη και τον Αλέξανδρο Δελμούζο. Στους τοίχους του μάλιστα μπορεί να δει κανείς φωτογραφίες από τη μακρά πορεία των 236 χρόνων του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το παλιότερο καφενείο της Ελλάδας, υπήρξε παράλληλα και κρεοπωλείο και ταβέρνα, αλλά και κουρείο. Το πέτρινο κτίριο, στο ισόγειο φιλοξενεί ακόμα και σήμερα το καφενείο, ενώ στον πάνω όροφο λειτουργούσε χάνι μέχρι και το 1960, όπου διανυκτέρευαν όλοι οι ταξιδιώτες.

Κατά τους χειμερινούς μήνες το καφενείο του Φορλίδα είναι και μια μικρή βουλή, όπου οι περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι (απογραφή 2011) ανταλλάσσουν απόψεις για την πολιτική ζωή, αλλά και για τα προβλήματά τους.

Όσο βρίσκεται ακόμα στα χέρια του κυρίου Μανώλη Φορλίδα και παραμένει ανοιχτό, είναι ευκαιρία να περάσετε μια βόλτα για έναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ, συνδυάζοντάς το και με μια μίνι απόδραση στις μαγευτικές πλαγιές του Πηλίου.