Ανεξήγητο: Αμερικανίδα ξύπνησε από κώμα και μιλούσε με προφορά από τη Νέα Ζηλανδία (vid)

Newsroom
Ανεξήγητο: Αμερικανίδα ξύπνησε από κώμα και μιλούσε με προφορά από τη Νέα Ζηλανδία (vid)
Μια Αμερικανίδα ανέπτυξε έντονη προφορά από τη Νέα Ζηλανδία χωρίς να την έχει επισκεφθεί, όταν ξύπνησε από κώμα.

Στις 25 Νοεμβρίου 2020, η Σάμερ Ντίαζ από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ενώ διέσχιζε έναν δρόμο. Η 24χρονη έπεσε σε κώμα για δύο εβδομάδες, ωστόσο όταν συνήλθε είχε αναπτύξει μια ξένη προφορά, καθώς το χτύπημα της προκάλεσε μια βλάβη στον εγκέφαλο που κάνει κάποιον να μιλάει διαφορετικά.

«Δεν θυμάμαι τίποτα από εκείνη τη μέρα. Γύριζα σπίτι από την εργασία μου, όπου δουλεύω με παιδιά που έχουν αυτισμό. Δεν βρήκα πάρκινγκ στο διαμέρισμά μου, οπότε είχα παρκάρει αλλού και περπατούσα απέναντι», είπε στο Jam Press. «Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά, προφανώς, ήμουν στα μισά της διάβασης πεζών και με χτύπησε το αυτοκίνητο», συμπλήρωσε.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου κάλεσε τις πρώτες βοήθειες και η 24χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα. Είχε σπάσει τη λεκάνη και τον ώμο της, ωστόσο το πιο σοβαρό ήταν ένα χτύπημα στο κεφάλι της. Για δύο εβδομάδες βρισκόταν σε κώμα, ενώ οι δικοί της άνθρωποι δεν μπορούσαν να την επισκεφθούν λόγω του κορονοϊού.

Όταν ξύπνησε από το κώμα και καθώς άρχισε σιγά-σιγά να μιλάει ξανά, παρατήρησε αλλαγές στην προφορά της. Θεώρησε ότι οφειλόταν στη διασωλήνωσή της. «Έβγαλα τους σωλήνες μου όταν ξύπνησα προκαλώντας κάποια ζημιά. Εξαιτίας αυτού, έχω επίσης μια πάθηση που ονομάζεται δυσφαγία, που δυσκολεύει την κατάποση», εξήγησε.

«Θυμάμαι ότι προσπαθούσα να μιλήσω σε ανθρώπους και η φωνή μου ακουγόταν διαφορετική. Τότε ο φίλος μου πήρε ειδική άδεια να με επισκεφτεί και έχει προφορά καθώς είναι από την Αγγλία. Μου μιλούσε και ένιωθα ότι έλεγα αρκετά και ότι ακούγονταν διαφορετικά, αλλά είπε ότι δεν μπορούσε να το ακούσει. Μετά πήγα σε κέντρο αποκατάστασης και η φωνή μου άρχισε να γίνεται λίγο καλύτερη. Δούλευα με λογοθεραπευτές, αλλά εξακολουθούσα να μιλούσα αρκετά αργά, οπότε ήταν δύσκολο να ακουστεί το οτιδήποτε. Καθώς η φωνή μου δυνάμωνε, οι άνθρωποι άρχισαν να ακούνε περισσότερο την προφορά», πρόσθεσε.

Η νέα προφορά της Σάμερ έγινε τελικά τόσο δυνατή που οι άνθρωποι αναρωτιούνταν από πού ήταν επειδή δεν είχε την αμερικανική. «Οι νοσοκόμες μου έμπαιναν και έλεγαν, “από πού είσαι;” και δεν με πίστευε όταν έλεγα, "Είμαι από εδώ". Θα εξηγούσα ότι γεννήθηκα εδώ, αλλά μου έλεγαν, “Μα έχεις προφορά”. Έπρεπε να εξηγήσω ότι δεν ήταν η προφορά μου και μόλις άρχισα να την έχω».

Κατά την διάρκεια της ανάρρωσής της, η 24χρονη πέρασε από μια σειρά από προφορές, με κάποιες να διαρκούν λίγες μόνο ώρες και άλλες να μένουν για μήνες. «Είχα μια πολύ βρετανική προφορά, σαν αυτή του αγοριού μου, λίγο. Είχα μία γαλλική κάποια στιγμή και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ήμουν Ρωσίδα. Προς το παρόν, έχω μείνει στην αυστραλιανή ή νεοζηλανδική προφορά».

Το περίεργο είναι ότι η Σάμερ δεν είχε επισκεφθεί ποτέ αυτές τις χώρες. Δεν υπάρχει μεγάλη θεραπεία για το συγκεκριμένο σύνδρομο, αλλά μπορεί τελικά να υποχωρήσει από μόνο του.