Πιλότος Boeing 737 αποκαλυπτικά τα... μυστικά για να μπορέσεις να επιζήσεις από αεροπορικό ατύχημα

Newsroom
Πιλότος Boeing 737 αποκαλυπτικά τα... μυστικά για να μπορέσεις να επιζήσεις από αεροπορικό ατύχημα
Ο Dave Inch αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να παίξουν καθοριστικό στο να επιβιώσει κάποιος από αεροπορικό ατύχημα.

Το να επιζήσει κάποιος από ένα αεροπορικό ατύχημα μπορεί να φαντάζει απίθανο, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί να υπάρχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά μόλις πριν από μερικές μέρες 20 άτομα κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από ένα αεροσκάφος που είχε τυλιχτεί στις φλόγες έξω από το Χιούστον στο Τέξας, ενώ υπάρχει και το ελληνικό παράδειγμα αυτό του 1972 με το NAMC YS-11A της Ολυμπιακής Αεροπορίας όπου σώθηκαν 19 άτομα.

Ο Dave Inch είναι έμπειρος πιλότος σε Boeing 737 και μέσω του quora.com, έδωσε συμβουλές για το τί μπορεί να κάνει κάποιος για να μεγαλώσει τις πιθανότητές να βγει ζωντανός από μία τέτοια δύσκολη κατάσταση.

 Boeing 737

«Αφαίρεσε οτιδήποτε κοφτερό έχεις στις τσέπες σου, χαλάρωσε την ζώνη σου και αν φοράς κασκόλ ή γραβάτα, βγάλτα. Το ίδιο ισχύει για τα παπούτσια με τακούνια και τα γυαλιά, καθώς με την απότομη πτώση μπορεί να σου φύγουν και θα σου χρειαστούν για να βγει έξω», ανέφερε αρχικά.

Φυσικά ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι εντοπίσεις από πριν που είναι οι έξοδοι κινδύνου και να τις υπολογίσεις βάσει των καθισμάτων, σε περίπτωση που η καμπίνα γεμίσει καπνό. Για αυτό και πρέπει να έχεις κάποιο κομμάτι ρούχου, προκειμένου να σε βοηθήσει στο να αναπνέεις.

Σε περίπτωση αν το ατύχημα γίνει σε θαλάσσια περιοχή, φόρεσε το ειδικό γιλέκο που είναι κάτω από το κάθισμα, αλλά σε καμία περίπτωση μην το φουσκώσεις πριν φτάσεις στην έξοδο. Πρώτον θα πιάνεις περισσότερο χώρο την ώρα που θα προσπαθείς να βγεις και δεύτερον, αν δεν προλάβεις και η καμπίνα γεμίσει με νερό, το σωσίβιο θα σε κολλήσει στο πάνω μέρος του αεροπλάνου.

Έξοδος κινδύνου

Τέλος, ο πιλότος επισημαίνει και κάτι άλλο... Μην ασχολείσαι με το να βγάζεις βίντεο. Δεν πρόκειται να σε βοηθήσει στο να βγεις ζωντανός. Αν τα καταφέρεις να επιζήσεις και να έχεις και ντοκουμέντο, σίγουρα θα είναι καλή φάση, αλλά το πιο πιθανό είναι να σου φάει πολύτιμο χρόνο και να μειώσει την συγκέντρωσή σου προς τον στόχο.

Photo by Leslie Cross on Unsplash