Πόσο εύκολα πουλάς το παιδί σου; Το ρεπορτάζ στο Αφγανιστάν που σοκάρει (vid)

Newsroom
Πόσο εύκολα πουλάς το παιδί σου; Το ρεπορτάζ στο Αφγανιστάν που σοκάρει (vid)
Το δράμα μίας μητέρας που βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα που αποτελεί εφιάλτη για όλους τους γονείς στον κόσμο.

Η είδηση οτι μία οικογένεια πούλησε ένα από τα παιδιά της, σε εξοργίσει. Όταν όμως σε δεύτερο χρόνο αναρωτηθείς πως έφτασε σε αυτή την απόφαση, τότε καταλαβαίνεις την δραματική κατάσταση που βίωναν.

Όσο σκληρό και αν ακούγεται, όσο και αν κανείς δεν μπορεί να το δεχτεί, είναι η αλήθεια: Πούλησαν ένα παιδί, για να μπορέσουν να ζήσουν τα υπόλοιπα, καθώς διαφορετικά θα συνέχισαν να μένουν νηστικά. Δεν είχαν άλλη επιλογή. Στο Αφγανιστάν εδώ και τρεις μήνες που ελέγχεται από τους Ταλιμπαν δεν έχουν επιλογή και ιστορίες σαν και αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω, τείνουν να εξελιχθούν σε σύνηθες φαινόμενο.

παιδι

250 μπροστά και 250 όταν περπατήσει

Η ρεπόρτερ του BBC, Yogita Limaye ταξίδεψε σε ένα χωριό έξω από το Χεράτ, στα δυτικά της χώρας και συνομίλησε με μία οικογένεια που αναγκάστηκε να φτάσει σε αυτό το σημείο και να δεχθεί να πουλήσει ένα της παιδί.

Αγοραστής είναι ένας ανώνυμος άνδρας που έψαχνε ένα κοριτσάκι για να το μεγαλώσει και στη συνέχεια να παντρευτεί τον γιο του. Μπορεί κάποιος όμως να εγγυηθεί για αυτό; Δυστυχώς όχι. Οπότε το μέλλον του κοριτσιού, όταν θα μεγαλώσει είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Πλήρωσε λοιπόν 250$ μπροστά ως προκαταβολή, τα οποία φτάνουν προκειμένου η οικογένεια να έχει φαγητό για τους επόμενους μήνες. Τα υπόλοιπα θα τα δώσει όταν θα περπατήσει η μικρή και θα ξαναεπισκεφτεί το χωριό για να την πάρει.

«Τα άλλα μου παιδιά, πέθαιναν από την πείνα και έτσι θα έπρεπε να πουλήσουμε την κόρη μας. Πως να μην είναι στεναχωρημένη; Είναι το παιδί μου. Μακάρι να μην χρειαζόταν να το πουλήσω», λέει χαρακτηριστικά η μητέρα, ενώ στη συνέχεια o σύζυγός της, συμπληρώνει: «Πεινάμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε αλεύρι, ούτε λάδι στο σπίτι. Δεν έχουμε τίποτα. Η κόρη μου δεν έχει ιδέα για το ποιο θα είναι το μέλλον της. Δεν ξέρω πως θα νιώσει για αυτό, αλλά έπρεπε να το κάνω».

oikogeneia

Μέχρι πρότινος δούλευε μαζεύοντας σκουπίδια, αλλά από τη στιγμή που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, δεν μπορεί να βρει κάτι να απασχοληθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν λεφτά στην οικογένεια.

Πως φτάσαμε εδώ;

Οι γάμοι παιδιών ανέκαθεν υπήρχαν στο Αφγανιστάν, αλλά οι πόλεμοι, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η φτώχια που ακολουθεί ως συνέπεια, έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα, καθώς οι γονείς θέλουν να συμφωνήσουν για το μέλλον του παιδιού τους όλο και πιο νωρίς.

Είναι χαρακτηριστικό πως όσο βρισκόταν στο χωριό η ρεπόρτερ του BBC, Yogita Limaye, το συνεργείο της, το πλησίασε και άλλη οικογένεια για να ρωτήσει αν ψάχνει να αγοράσει κάποιο παιδί. Και η κατάσταση επιδεινώνεται μήνα με τον μήνα, εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με την μέρα.

Την ώρα που οι ισχυροί του κόσμου συζητάνε τι θα κάνουν με το καθεστώς των Ταλιμπάν, ο λαός του Αφγανιστάν καλείται να αντιμετωπίσει εκτός από το σκληρό πρόσωπο των φανατικών που τον κυβερνούν, την φτώχεια και την έλλειψη συστήματος υγείας, καθώς απορροφούσε χρήματα και φάρμακα από το εξωτερικό. Κάτι που πλέον έχει σταματήσει, με της επιπτώσεις να είναι δραματικές.