Περιστατικό παρόμοιο με το Πέραμα: Σκότωσε πισώπλατα αθίγγανο που ήταν μαζί με το 3χρονο παιδί του

Newsroom
Περιστατικό παρόμοιο με το Πέραμα: Σκότωσε πισώπλατα αθίγγανο που ήταν μαζί με το 3χρονο παιδί του
Το περιστατικό στο Ζεφύρι με τον πυροβολισμό του αστυνομικού κατά 21χρονου αθίγγανου, ο οποίος ήταν στο αυτοκίνητο με τον 3 ετών γιο του.

Το περιστατικό στο Πέραμα με τον θάνατο του 20χρονου Ρομά από πυροβολισμούς ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ, έφερε στο προσκήνιο ένα άλλο περιστατικό που μοιάζει με αυτό του Περάματος και είχε γίνει τέτοιες μέρες το 2021.

Τότε λοιπόν, στις 24 Οκτωβρίου στη συμβολή των οδών Παναγίας Γρηγορούσης και Εθνικής Αντίστασης, στο Ζεφύρι Αττικής, η αστυνομία διενεργούσε ελέγχους. Από το σημείο πέρασε ένας 21 αθίγγανος με το αυτοκίνητό του, στον οποίο οι αρχές έκαναν σήμα για να σταματήσει.

Εκείνος όμως δεν είχε δίπλωμα και δεν σταμάτησε, με το δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ να αναφέρει πως κινήθηκε εναντίον των αστυνομικών που ανήκαν στην Αμεση Δράση, στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθήνας και στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών.

Ο αστυφύλακας, Γεώργιος Τυλιανάκης αφού το αυτοκίνητο είχε περάσει από το σημείο που βρισκόταν έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε κατά του οδηγού, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ευτυχώς το παιδί που ήταν μέσα ήταν καλά στην υγεία του, παρά την πρόσκρουση σε κολώνα της ΔΕΗ που ακολούθησε.

1

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, εκείνης της εποχής: «Αμέσως δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, ανάμεσα τους πολλοί Τσιγγάνοι, συγκεντρώθηκαν στο σημείο που έγινε ο φόνος και περικύκλωσαν τους αστυνομικούς. Ο Γ. Τυλιανάκης κατέφυγε στο παντοπωλείο του Χ. Μητρόπουλου, που βρίσκεται εκεί κοντά. Οι συγγενείς του θύματος απαιτούσαν επίμονα να τους δώσει τα στοιχεία του και δεν του επέτρεπαν να φύγει. Ο αστυνομικός απεγκλωβίστηκε μετά από την παρέμβαση μιας διμοιρίας της ΥΑΤ, που σύμφωνα με μαρτυρίες, έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει το εξαγριωμένο πλήθος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο φορτηγάκι βρισκόταν ο τρίχρονος γιος του θύματος, που ευτυχώς, δεν τραυματίστηκε. Συγγενείς του νεκρού δήλωσαν ότι ο 21χρονος οπωροπώλης δεν είχε άδεια οδήγησης, γι' αυτό και δε σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αθιγγάνων, Ε. Δημητρίου, δήλωσε ότι «λυπάμαι για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης», προσθέτοντας ότι «πρέπει να συμμορφώσει την Αστυνομία».

Εναντίον του αστυφύλακα Γ. Τυλιανάκη ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Στο μεταξύ ο δικηγόρος του αστυφύλακα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο θάνατος του Τσιγγανόπουλου ήταν ατύχημα και πως εκπυρσοκρότησε κατά λάθος το όπλο του».

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας είχε ήδη επιδικάσει στην οικογένεια του Μαρίνου Χριστόπουλου 400.000 ευρώ για ψυχική οδύνη, αλλά το γεγονός ότι ο Γιώργος Τυλιανάκης δεν θα πήγαινε στη φυλακή εξόργισε για άλλη μια φορά συγγενείς και φίλους του θύματος, που βγήκαν στους δρόμους του Ζεφυρίου για να διαμαρτυρηθούν. «Ο Τυλιανάκης κλαιγόταν στο δικαστήριο και έλεγε πως έχει μικρό παιδί. Ο Μαρίνος άφησε δύο», είπε οργισμένη η αδελφή του Μαρίνου, Χαρούλα Χριστοπούλου. «Την ημέρα που τον σκότωσαν ήταν χαρούμενος, πετούσε. Το μικρό του παιδί, που είχε γεννηθεί με ένα πρόβλημα, ήταν πια καλά και έβγαινε από το νοσοκομείο. Μετά από τραπέζι στα πεθερικά του, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι όπου τον περιμέναμε, τον πυροβόλησαν».

2

Η δίκη του Γεώργιου Τυλιανάκη έγινε το 2006 και το μικτό ορκωτό εφετείο σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών και 3 μηνών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι δικαστές έκριναν ότι ο αστυνομικός δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον Χριστόπουλο. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, η βολή που έριξε ο αστυνομικός ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς ήταν ευθεία και από κοντινή απόσταση.

Σε δηλώσεις τους, οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος χαρακτήρισαν καινοφανή την απόφαση, καθώς όπως είπαν είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται αστυνομικός για ανθρωποκτονία, η οποία τελέστηκε την ώρα που εκτελούσε το καθήκον του και ευχήθηκαν η απόφαση αυτή να αποτελέσει μήνυμα για κάθε «επίδοξο ράμπο της αστυνομίας».