Τσίπρας: «Ξηλώσατε την dream team της συμφοράς και βάλατε υπουργό Υγείας έναν ακροδεξιό» (vid)

Newsroom
Τσίπρας: «Ξηλώσατε την dream team της συμφοράς και βάλατε υπουργό Υγείας έναν ακροδεξιό» (vid)
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων Παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Βουλή στο πλαίσιο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε και καταλόγισε στον πρωθυπουργό «παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και απόκρυψη της αλήθειας».

«Όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα σε κρούσματα και θανάτους, τόσο περισσότερο παύετε να συζητάτε γι αυτά», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κορονοϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας. Πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε συνολικά 400 περίπου απώλειες. Και κάθε τρείς και λίγο - και σωστά - ενημερώνατε τη Βουλή για τη πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα έχουμε πάνω από 15.000 απώλειες».

Τα πράγματα είναι - και πάλι - πολύ δύσκολα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά την πανδημία άφησε υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και «απέτυχε και στον στόχο για δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό». Παραθέτοντας τα συγκριτικά στοιχεία υποστήριξε: «Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20η θέση. Συμπυκνώνοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από τη πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας».

«Βάλατε ακροδεξιό υπουργό Υγείας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι «την μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας σας την κάνατε οι ίδιοι αφού ξηλώσατε την dream team της συμφοράς που δήθεν θα νικούσε και δυο φορές "νίκησε" την πανδημία. Πώς αλλάζεις μια ομάδα που κερδίζει; Που τα έχει κάνει τόσο καλά; Την αλλάζεις όταν οδηγεί από ήττα σε ήττα», και αναφέρθηκε στην παραίτηση Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ, την τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά σε άλλο υπουργείο και του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Τουρισμού.

Άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή του Θάνου Πλεύρη ως νέος υπουργός Υγείας, γιατί όπως είπε «Προσωπικά μου είναι συμπαθής ο άνθρωπος, αλλά οι απόψεις του είναι γνωστές. Έχει ακραίες απόψεις και προέρχεται από τον χώρο της ακροδεξιάς».

Μάλιστα δήλωσε ότι «είμαστε μια χώρα που έχει δικηγόρο υπουργό Υγείας και γιατρό υπουργό Δικαιοσύνης».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ψηφοθηρία στους αντιεμβολιαστές, λέγοντας ότι «διαλέξατε τον κ. Πλεύρη, για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών γιατί προέρχεται από την ίδια μήτρα, την πολιτική, της ακροδεξιάς».