Κίνα: Έκανε δοκιμή σε υπερηχητικό πύραυλο και σήμανε συναγερμό στις ΗΠΑ

Newsroom
Κίνα: Έκανε δοκιμή σε υπερηχητικό πύραυλο και σήμανε συναγερμό στις ΗΠΑ
Ένα υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά έθεσε η Κίνα μυστικά και η δοκιμαστική αυτή εκτόξευση, σήμανε συναγερμό στις ΗΠΑ, καθώς τη θεωρεί άλλο ένα «βήμα» στην κόντρα που έχει με την ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Κίνα εκτόξευσε έναν υπερηχητικό πύραυλο τον Αύγουστο και αυτός μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή. Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα ο πύραυλος έκανε τον γύρο της Γης και επέστρεψε έχοντας αστοχήσει 32 χιλιόμετρα και πλέον.

Οι Financial Times στο ρεπορτάζ επισημαίνουν ότι οι εκτοξεύσεις τέτοιων πυραύλων ανακοινώνονται, αλλά στη συγκεκριμένη δεν έγινε ανακοίνωση ενώ η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των υπερηχητικών όπλων φαίνεται ότι έπιασε στον "ύπνο" τις ΗΠΑ.

Στο θέμα αυτό της υπερηχητικής τεχνολογίας, είναι γνωστό ότι επιδίδονται η Κίνα, η ΗΠΑ, η Ρωσία και τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες και οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, ενώ μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα υπερπενταπλάσια από αυτή του ήχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν ως το διάστημα με ελλειπτική τροχιά για να πλήξουν τους στόχους τους, ενώ αντίθετα οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετούν σε χαμηλή τροχιά στην ατμόσφαιρα και μπορούν να πλήττουν ταχύτερα τους στόχους τους. Επίσης, οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να κάνουν ελιγμούς –όπως οι πύραυλοι κρουζ («πλεύσης»), που όμως είναι πολύ πιο αργοί, συχνά υποηχητικοί–, κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την παρακολούθηση και την αντιμετώπισή τους. Χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει συστήματα άμυνας για βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ.

Η δοκιμή αυτή της Κίνας γίνεται την ώρα που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ένταση και το Πεκίνο αυξάνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν, που είναι ευθυγραμμισμένη με την Ουάσινγκτον. Η Κίνα απ τη δική της πλευρά θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί μαζί της.