Σεισμός στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησία σε χωριό στο Λασίθι, οι πρώτες εικόνες από τη Σητεία (vid)

Newsroom
Σεισμός στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησία σε χωριό στο Λασίθι, οι πρώτες εικόνες από τη Σητεία (vid)
Δεν συνδέεται ο σημερινός σεισμός με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας.

Κατέρρευσε λόγω του σεισμού στην Κρήτη το μεσημέρι της Τρίτης (12/10) το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας, σύμφωνα με το cretalive.gr.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το μικρό εκκλησάκι δεν άντεξε τον ισχυρό σεισμό.

σεισμος στην Κρήτη

σεισμος στην Κρήτη

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

Ωστόσο υπάρχουν αναφορές και για ζημιές στην ευρύτερη περιοχή σε παλιά σπίτια και επιχειρήσεις.

Οι πρώτες εικόνες:

σεισμος στην Κρήτη

σεισμος στην Κρήτη

Λέκκας: «80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου»

Ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

Παράλληλα μιλώντας στο OPEN ανέφερε πως «θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, τονίζοντας πάντως πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι το εστιακό κέντρο είναι στον θαλάσσιο χώρο, είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές και οι κατασκευές και οι υποδομές στην νότια ανατολική Κρήτη έχουν αντέξει, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους».

Για τον αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ανέφερε: «Δεν μπορούμε να πούμε, το υποθέτουμε αυτό. Το λέω με κάθε επιφύλαξη. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να μην μπαίνουν σε σπίτια που έχουν υποστεί βλάβες και κυρίως να μην είναι δίπλα από παλιές κατασκευές, που μπορεί να καταρρεύσουν και από μόνες τους σε κάθε περίπτωση».