Αστυνόμευση με drone: Εναέριες κάμερες στον ΒΟΑΚ της Κρήτης, καταγραφή παραβάσεων σε εμβέλεια 10 χιλιομέτρων

Newsroom
Αστυνόμευση με drone: Εναέριες κάμερες στον ΒΟΑΚ της Κρήτης, καταγραφή παραβάσεων σε εμβέλεια 10 χιλιομέτρων
Νέα τάξη πραγμάτων θα υπάρξει για τους παραβάτες στην οδική συμπεριφορά, μέσα από νέα drones που θα προμηθευτεί η Τροχαία και θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν από ψηλά.

Ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης κατ' αρχήν και το τμήμα Πάτρας- Πύργου αμέσως μετά, που είναι τα δύο τμήματα του ελληνικού οδικού δικτύου με τα περισσότερα τροχαία και θύματα, θα καλυφθούν για παραβάσεις οδηγών από δύο υπερσύγχρονα drones που αποκτά η Τροχαία.

Τα drones αυτά έχουν εμβέλεια 10 χλμ. για να μπορούν να καταγράφουν εικόνα από το μεγαλύτερο μέρος του ΒΟΑΚ (Κρήτη), το μήκος του οποίου φτάνει τα 313 χιλιόμετρα. Εχουν τη δυνατότητα από 120μ ύψος να καταγράφουν παραβάσεις όπως οδηγούς που μιλάνε στο κινητό, επιβάτες χωρίς ζώνη, επικίνδυνες προσπεράσεις, υπερβάσεις ορίου ταχύτητας και πολλά ακόμα.

Αστυνομικοί της τροχαίας θα περάσουν εκπαίδευση για να μπορέσουν να εξοικειωθούν με τα εξελιγμένα τεχνικά μοντέλα που θα φτάσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα επιχειρήσεων σε διαφορετικά σημεία του οδικού άξονα για το χειρισμό και την υποδοχή της εικόνας. Το συνολικό κόστος φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν εγκριθεί.

Μετά την πιλοτική αυτή κίνηση στα δύο τμήματα, πρόθεση υπάρχει το μέτρο να επεκταθεί σε οδικούς άξονες και άλλων εθνικών οδών. Ωστόσο, καλό είναι κάποια στιγμή κάποτε να γίνει κάτι και με αυτά τα τμήματα- καρμανιόλες αναφορικά με την ασφάλεια και τις διαπλατύνσεις των δρόμων.