Εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Φρένο» στις αυξήσεις στο ρεύμα, πώς θα διαμορφώνονται πλέον οι λογαριασμοί της ΔΕΗ (pic)

Newsroom
Εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Φρένο» στις αυξήσεις στο ρεύμα, πώς θα διαμορφώνονται πλέον οι λογαριασμοί της ΔΕΗ (pic)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση θα ορθώσει μια «ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές».

Έναν ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να μπει «φρένο» στις αυξήσεις του ρεύματος, λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων και ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε πως το εισόδημα όλων των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 4% μέσα στην πανδημία και σημείωσε: «Αυτά είναι τα δεδομένα που απλώνουν την πρώτη ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό».

«Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ήδη σχεδιάσει η κυβέρνηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα υπάρχει σχεδόν πλήρης εξομάλυνση των διεθνών ανατιμήσεων, ενώ στους ιδιώτες παρόχους, μέσω της κρατικής επιδότησης του ταμείου ενεργειακής μετάβασης θα υπάρχει απορρόφηση τουλάχιστον του 80% τυχόν αυξήσεων, αναφέρει το iefimerida.gr.

Συγκεκριμένα, βάσει των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν ένας τυπικός πελάτης της ΔΕΗ πλήρωνε πριν 66,99 ευρώ, μετά τις ανατιμήσεις θα έφθανε να καταβάλλει 88,86 ευρώ για τον λογαριασμό ρεύματος. Μετά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, το ποσό θα «επιστρέψει» πολύ κοντά στον αρχικό λογαριασμό, φτάνοντας τα 68,68 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά για τρεις κατηγορίες καταναλωτών ρεύματος πώς θα διαμορφωθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.

Λογαριασμός της ΔΕΗ