«Άβατο» για τους ανεμβολίαστους οι κλειστοί χώροι από την Δευτέρα: Tσουχτερά πρόστιμα για τους... πονηρούς (vid)

Newsroom
«Άβατο» για τους ανεμβολίαστους οι κλειστοί χώροι από την Δευτέρα: Tσουχτερά πρόστιμα για τους... πονηρούς (vid)
Νέοι κανόνες από τη Δευτέρα (13/9) στην εστίαση και γενικότερα στους κλειστούς χώρους. Πολλοί επιχειρηματίες αντιδρούν.

«Πρεμιέρα» την Δευτέρα (13/9) για τα μέτρα σε κλειστούς χώρους με τους ελέγχους να είναι σαρωτικοί. Συγκεκριμένα, νέα πιο αυστηρά μέτρα θα ισχύουν για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, από την ερχόμενη Δευτέρα σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες.

Παράλληλα σε άλλες δραστηριότητες επιτρέπεται η είσοδος και σε ανεμβολίαστους με την προϋπόθεση να επιδείξουν αρνητικό rapid test 48 ωρών. Το κόστος των τεστ καλούνται να το πληρώσουν οι ίδιοι.

Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τι ισχύει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2022:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Για τα ταξίδια

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες και τσουχτερά πρόστιμα

Οι επιχειρηματίες αντιδρούν, καθώς όπως λένε θα δυσαρεστούν κάποιους πελάτες, ωστόσο έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες στα μαγαζιά τους ώστε να τηρηθούν τα μέτρα. Όσο για τα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων είναι «τσουχτερά», αφού για τις επιχειρήσεις είναι έως 10.000 ευρώ και λουκέτο. Οι πελάτες με μαϊμού πιστοποιητικά θα κληθούν να πληρώσουν 3.000 ευρώ.