Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήγε αυτοβούλως στην ΓΑΔΑ και παραδόθηκε

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήγε αυτοβούλως στην ΓΑΔΑ και παραδόθηκε
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν ένα από τα βασικά μέλη της «17 Νοέμβρη», με πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση της.

Σαν σήμερα στις 5 Σεπτεμβρίου, το 2002, παραδόθηκε αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος ήταν συνεργός στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2002, οπότε και παραδόθηκε αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, λίγες εβδομάδες μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

Δικάστηκε στη δίκη των μελών της οργάνωσης και καταδικάστηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 ανθρωποκτονίες, σε εκρήξεις, σε ληστείες και για συμμετοχή στην οργάνωση.

Στις 8 Ιανουαρίου 2021 ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας, με αίτημα τη μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατούνταν.

Η απεργία πείνας διήρκεσε ως τις 14 Μαρτίου 2021- οπότε και αυτοβούλως την διέκοψε, ξεπερνώντας τις 65 ημέρες και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 4ης Σεπτεμβρίου...

  • 1967: Δολοφονία του Γιάννη Χαλκίδη: δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη με ριπή όπλου από όργανα της χούντας ο γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη της Επταλόφου, Γιάννης Χαλκίδης.
  • 1972: Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, Άραβες τρομοκράτες της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας, συλλαμβάνοντας πολλούς ομήρους. Αργότερα εννιά Ισραηλινοί όμηροι, πέντε τρομοκράτες και ένας Δυτικογερμανός αστυνομικός, σκοτώνονται στις συγκρούσεις που ακολούθησαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου κατά τη διάρκεια διαχείρισης αιτημάτων και την άρνηση της Γκόλντα Μέιρ να ικανοποιήσει έστω και μερικό αίτημα απελευθέρωσης Παλαιστινίων.
  • 1970: Ο Γιόχεν Ριντ σκοτώνεται στα δοκιμαστικά του ιταλικού γκραν πρι της Φόρμουλα 1 για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1970.
  • 1975: Εκδηλώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ από τη Λινέτ Φρομ.
  • 1977: Εκτοξεύεται στο Διάστημα η διαστημοσυσκευή «Βόγιατζερ 2» (μαζί με το «Βόγιατζερ 1» αποτελούν τις μοναδικές ανθρώπινες κατασκευές που έφτασαν σε τόσο μεγάλη απόσταση από τη Γη–και τα δύο διαστημόπλοια είναι εφοδιασμένα με πλήθος στοιχείων για τη Γη και χαιρετισμούς σε 60 γλώσσες).
  • 1980: Στις ελβετικές Άλπεις, ανοίγει η μεγαλύτερη σήραγγα για αυτοκίνητο στον κόσμο (του Αγίου Γοτθάρδου, μήκους 16,32 χλμ.).
  • 1986: Αεροπειρατεία με 20 νεκρούς σε αεροσκάφος της «Πανάμ» λαμβάνει χώρα στο Καράτσι του Πακιστάν.
  • 1996: Θεμελιώνεται το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα.
  • 1997: Η Αθήνα και επίσημα πλέον επιλέγεται για να φιλοξενήσει την 28η Ολυμπιάδα, το 2004.
  • 2005: Συντριβή επιβατηγού αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή στη Σουμάτρα, σκοτώνονται 104 επιβάτες και 39 κάτοικοι.

*Με πληροφορίες από wikipedia