Όλο το παρασκήνιο για τις επαφές Τσίπρα-Αποστολάκη: Οι δύο αρνητικές απαντήσεις

Όλο το παρασκήνιο για τις επαφές Τσίπρα-Αποστολάκη: Οι δύο αρνητικές απαντήσεις
Όλα όσα προηγήθηκαν της κίνησης να αρνηθεί την υπουργική θέση ο Ευάγγελος Αποστολάκης, μετά τις επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου πως ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα αναλάμβανε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αν και αποτελούσε μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκάλεσε αίσθηση.

Μεγαλύτερη αίσθηση όμως προκάλεσε η κίνησή του να αρνηθεί τελικά την θέση αυτή, αν και είχαν ήδη γίνει οι ανακοινώσεις. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το παρασκήνιο των όσων προηγήθηκαν είναι πλούσιο...

Η πρώτη ενημέρωση

Πριν από περίπου 10 ημέρες και αφού από το γραφείο του Πρωθυπουργού είχαν επικοινωνήσει μαζί του για να του προτείνουν τη νέα θέση, ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ μιλάει με τον Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσει σχετικά και να πάρει την έγκρισή του.

«Θα επιθυμούσα να είμαι πρόσωπο κοινής αποδοχής, να έχω τη σύμφωνη γνώμη τη δική σου και της Φώφης Γεννηματά», είπε χαρακτηριστικά, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει πως «δεν μπορώ να δώσω τη συναίνεσή μου γιατί θεωρώ ότι προέρχεσαι από τον προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο και προσχωρείς στη Δεξιά».

Ο κ. Αποστολάκης επέμεινε, αναφέροντας πως πρόκειται για μία θέση που αφορά εθνικό θέμα, όπως είναι η θωράκιση από τις πυρκαγιές, τονίζοντας όμως πως αν δεν πάρει την έγκρισή του δεν θα δεχθεί.

Η νέα επαφή

Λίγα 24ωρα πριν τις ανακοινώσεις υπήρξε νέα επαφή, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν άλλαξε στάση, με την Αυγή να αναφέρει χαρακτηριστικά, αναφορικά με την θέση που ζήτησε ο κ.Αποστολάκης: «Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη. Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

Μάλιστα λίγα λεπτά πριν τις ανακοινώσεις από τον Γιάννη Οικονόμου, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, τηλεφώνησε στον Μιχάλη Καλόγηρου, διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, και τον ενημέρωσε σχετικά, όπως αναφέρουν από το Μαξίμου.

Ο κ. Δημητριάδης πήρε τηλέφωνο επίσης τον Μανώλη Όθωνα, διευθυντή της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο δεν τον βρήκε και του άφησε μήνυμα. Επειδή η ώρα είχε πάει 11 παρά 5 και δεν υπήρχε άλλος χρόνος πριν τις ανακοινώσεις, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τη Φώφη Γεννηματά στο τηλέφωνο: «Θέλω να σε ενημερώσω ότι κάνω μια ισχυρή δομή στην Πολιτική Προστασία. Βάζω επικεφαλής άνθρωπο επιχειρησιακά στιβαρό που έχει και υπερκομματικό χαρακτήρα, τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Δεν θέλω να το ακούσεις από την τηλεόραση», της είπε.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απάντησε: «Πράγματι εκεί το πρόβλημα είναι μεγάλο, καλή επιτυχία».

Πηγές από την Χ. Τρικούπη διευκρίνιζαν ότι «δεν υπήρξε διακομματική συνεννόηση, αλλά απλώς ενημέρωση» για την τοποθέτηση Αποστολάκη στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.