Σχολεία: Όλες οι προετοιμασίες για τις 13 Σεπτεμβρίου, τι θα γίνει με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη

Σχολεία: Όλες οι προετοιμασίες για τις 13 Σεπτεμβρίου, τι θα γίνει με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη
Με πιστοποιητικό εμβολιασμού και self test δύο φορές την εβδομάδα θα προσέρχονται στα σχολεία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Τα μέτρα που λαμβάνονται για τη νέα σχολική χρονιά

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε μέχρι την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς καθώς στις 13 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν για φέτος τα σχολεία. Με τον κορονοϊό να συνεχίζει να μεταδίδεται ταχύτατα ένα από τα κυρίαρχα θέματα και φέτος είναι ο αριθμός των μαθητών που θα βρίσκεται μέσα στις τάξεις

«Όπου είναι δυνατόν σπάμε τμήματα και διορίζουμε επιπλέον αναπληρωτές. Σε επικοινωνία με τους δήμους, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος, τους αξιοποιούμε. Μέσω του προγράμματος Ανάκαμψης, έχουμε προγραμματίσει τη δημιουργία πολλών σχολικών μονάδων, οι οποίες όμως δεν γίνονται από την μία ημέρα στην άλλη, γι’ αυτό και αναλαμβάνουμε αυστηρά μέτρα» ανέφερε για το θέμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, «όλοι οι μαθητές θα εισέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού πάνω από 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Αντίστοιχα, θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς. Αν δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω, τότε θα χρειάζεται υποχρεωτικά – δυο φορές της εβδομάδα- αρνητικό εργαστηριακό τεστ, είτε rapid είτε pcr».

Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση έχει δημιουργηθεί μια ειδική βάση δεδομένων, παράλληλα με τους αναπληρωτές ετήσιας διάρκειας, για τους αναπληρωτές τρίμηνης σύμβασης.

«Αυτό σημαίνει ότι εντός δύο ημερών το όποιο κενό θα αναπληρώνεται αυτομάτως. Δεν θα χαθεί ούτε μια μέρα. Τις παθογένειες του παρελθόντος θα τις διαγράψουμε και θα βαδίσουμε σ’ ένα σχολείο που οραματιζόμαστε».

Μέτρα για τους μαθητές σε πυρόπληκτες περιοχές

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γ.γ. του υπ. Παιδείας, «μέσα από voucher για ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ψυχολογικές γραμμές υποστήριξης, οι οποίες ξεκίνησαν, μέσω από τη φυσική παρουσία ψυχολόγων στα σχολεία αυτά καθώς και από ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά φυσικές καταστροφές, είμαστε σε ετοιμότητα» για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως είπε ο κ. Κόπτσης το υπουργείο έχει πάρει όλα τα μέτρα είτε στα σχολεία αυτά, είτε με κάποιες μετακινήσεις να δοθούν όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ξεκινήσουν και τα παιδιά αυτά τη σχολική χρονιά. «Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Όλα θα ξεκινήσουν αυτομάτως και με τους εκπαιδευτικούς και με τα βιβλία στη θέση τους».

Kαι όπως τόνισε ο στόχος φέτος, εν μέσω πανδημίας, είναι διττός: να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών και η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

«Για πρώτη φορά έχουν γίνει 11.700 διορισμοί και σε λιγότερο από ένα μήνα τοποθετούνται στις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, στις 31 Αυγούστου θα έχουν ανακοινωθεί όλα τα ονόματα των αναπληρωτών που προσλαμβάνονται φέτος. Δεκατρείς του Σεπτέμβρη πρέπει να είναι όλοι στις θέσεις τους. Είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών. Την 1η Σεπτέμβρη θα βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους», επισήμανε ο κ. Κόπτσης.

Πηγή: Reader.gr