Μπήκε στο Πευκί η φωτιά, κάτοικοι στην βόρεια Εύβοια καταγγέλλουν ότι δεν είχαν βοήθεια από τα εναέρια μέσα: «Έλεος, καιγόμαστε!» (vid)

Μπήκε στο Πευκί η φωτιά, κάτοικοι στην βόρεια Εύβοια καταγγέλλουν ότι δεν είχαν βοήθεια από τα εναέρια μέσα: «Έλεος, καιγόμαστε!» (vid)
Κάτοικοι στην βόρεια Εύβοια καταγγέλλουν ότι δεν είχαν βοήθεια από τα εναέρια μέσα. «Η φωτιά θα σταματήσει στο τέλος της Εύβοιας, μας άφησαν στο έλεος του Θεού».

Ο θυμός ξεχειλίζει στην βόρεια Εύβοια, όπου η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα και οι κάτοικοι παλεύουν όπως μπορούν ώστε να σώσουν τις περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής.

Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο με έναν ηλικιωμένο στο Πευκί, να προσπαθεί να σώσει το σπίτι του προσπαθώντας να σβήσει την φωτιά με κλαδιά.

Παππούς με κλαδί προσπαθεί να σωθεί από την φωτιά

«Μας έχουν κάψει, δεν υπάρχει σχέδιο, είμαστε μόνοι μας! Έλεος, καιγόμαστε!», είναι μόνο κάποια λόγια των κατοίκων που είναι σε απόγνωση καταγγέλλοντας πως δεν είχαν βοήθεια από εναέρια μέσα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

«Από το πρωί δεν έχω ακούσει ένα αεροπλάνο! Έλεος, καιγόμαστε!», καταγγέλλει στο Mega μια κάτοικος της βόρειας Εύβοιας.

«Δεν βλέπουμε τίποτα, θα καούμε ζωντανοί, είναι πάρα πολύς κόσμος», αναφέρει άλλος κάτοικος.

«Η φωτιά θα σταματήσει στο τέλος της Εύβοιας, μας άφησαν στο έλεος του Θεού», τονίζει ένας πολίτης.

Πολίτες κοιτούν την φωτιά

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που βάζουν την οικογένειά τους στο φέρυ μπόουτ για να σωθεί και επιστρέφουν στα χωριά τους για να δώσουν τη μάχη με τις φλόγες και να σώσουν μόνοι- όπως λένε- τα σπίτια τους.

Άλλη μια δύσκολη νύχτα

Ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια από το πέρασμα της φωτιάς στο Πευκί. Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι εθελοντές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, έδωσαν μάχη.

Στις Γούβες, τη Γερακίου και την Γαλατσώνα, η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα.

Μπορεί ένα μέρος του μετώπου να το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμίνι.

Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Απόψε η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.