Τρία χρόνια πριν οι πυροσβέστες ειδοποιούσαν: «Θα έχουμε πυρκαγιά εδώ, είναι το Μάτι της Πάρνηθας» (vid)

Τρία χρόνια πριν οι πυροσβέστες ειδοποιούσαν: «Θα έχουμε πυρκαγιά εδώ, είναι το Μάτι της Πάρνηθας» (vid)
Μία δασική πόλη με έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, δυσκολία πρόσβασης στα πυροσβεστικά και πολλούς αδιέξοδους δρόμους. Τον Ιούλιο του 2018 είχαν ειδοποιηθεί σχετικά οι αρχές.

Μόλις τρία χρόνια πριν… Ήταν 18 Αυγούστου του 2018, όταν οι πυροσβέστες είχαν συγκεντρώσει τους 1000 κατοίκους της Ιπποκράτειου Πολιτείας και τους ενημέρωναν γι αυτά που θα έπρεπε να κάνουν ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες στη (δασική) πόλη τους. Είχε αναφερθεί μάλιστα χαρακτηριστικά, όπως θα ακούσετε και στο βίντεο «είναι δεδομένο, ότι κάποια στιγμή εδώ θα έχουμε μια δασική πυρκαγιά.

Στις 30 Ιουλίου 2018 είχαν προειδοποιήσει τις αρχές για τον επερχόμενο κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

«Κάθε βράδυ δεν κοιμόμαστε ήσυχοι»

Κάτοικος της περιοχής είχε αναφέρει ενδεικτικά στην κάμερα της ΕΡΤ: «Μετά το Μάτι, ανησυχήσαμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ευτυχώς έχουμε τους εθελοντές ευτυχώς, αλλά κάθε βράδυ δεν κοιμόμαστε ήσυχοι».

«Το Μάτι της Πάρνηθας»

Η Ιπποκράτειος Πολιτεία είχε χαρακτηριστεί ως το «Μάτι της Πάρνηθας» από τους πυροσβέστες. Μία δασική πόλη χωρίς να έχει τα απαιτούμενα και να πληροί βασικές προϋποθέσεις.

  • Έλλειψη αντιπυρικών ζωνών
  • Δυσκολία πρόσβασης για τα πυροσβεστικά οχήματα
  • Πολλοί αδιέξοδοι δρόμοι

Στην παρακάτω φωτογραφία, με κόκκινο χρώμα βλέπετε τους δρόμους που καταλήγουν σε αδιέξοδο.

4

Η Ιπποκράτειος Πολιτεία, των 1.200 κατοίκων φέτος έχει μόλις τρεις εισόδους και εξόδους διαφυγής.

Τρία χρόνια πριν δεν άκουσε κανείς…