Χιόνι και παγετός στη Βραζιλία μετά από 64 χρόνια

Χιόνι και παγετός στη Βραζιλία μετά από 64 χρόνια
Η Βραζιλία είναι από τα τελευταία μέρη στον πλανήτη που θα περίμενε κανείς να φτιάξει χιονάνθρωπο.

Μπορεί εμείς να κινούμαστε στους ρυθμούς του καύσωνα, στη μακρινή όμως Βραζιλία κάτοικοι σε περιοχές του νότου είδαν χιόνι και παγετό για πρώτη φορά στη ζωή τους σε ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τείνει να γίνει ολοένα και πιο συχνό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η DW, πάνω από 40 πόλεις στην νότια πολιτεία Rio Grande do Sul ντύθηκαν στα λευκά λόγω του πολικού ψύχους που επικρατεί στην περιοχή, με μετεωρολόγους της τοπικής υπηρεσίας να αναφέρουν πως το ύψος του χιονιού ξεπέρασε σε ορισμένα σημεία ακόμη και το ένα μέτρο ενώ η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν!

Το φαινόμενο είναι σπάνιο για αυτές τις περιοχές της Βραζιλίας με τους κατοίκους να το ευχαριστούνται ιδιαίτερα παίζοντας με το χιόνι και φτιάχνοντας τους πρώτους χιονάνθρωπους στη ζωή τους. «Είμαι 62 χρονών και δεν είχα δει ποτέ το χιόνι. Το να βλέπεις την ομορφιά της φύσης είναι κάτι το απερίγραπτο», δήλωσε ο οδηγός φορτηγού Ιόντορ Γκονκάλβες Μαρκές στην Καμπάρα ντο Σουλ, έναν δήμο του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, μιλώντας στο δίκτυο TV Globo.

Ωστόσο, πέρα από την χαρά των κατοίκων το φαινόμενο προκαλεί προβληματισμό στις Αρχές καθώς οι προγνώσεις δίνουν το κύμα κακοκαιρίας να κινείται τις επόμενες μέρες βορειότερα σε περιοχές του Sao Paolo και του Minas Gerais που φιλοξενούν στα εδάφη τους μεγάλες και πολύτιμες για τους κατοίκους καλλιεργήσιμες εκτάσεις καφέ και εσπεριδοειδών. Μάλιστα ο χιονιάς συνοδεύεται και από ισχυρούς ανέμους που φτάνουν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι ειδικοί σημειώνουν τέλος πως το περίεργο φαινόμενο συμβαίνει κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και είναι πρωτοφανές για αυτές τις περιοχές γεγονός που όπως σημειώνουν δείχνει την μεταβολή των καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: Reader.gr