Νέα μέτρα στην εστίαση: Και με δίπλωμα οδήγησης η ταυτοπροσωπία, τι ισχύει για τα μπουζούκια

Νέα μέτρα στην εστίαση: Και με δίπλωμα οδήγησης η ταυτοπροσωπία, τι ισχύει για τα μπουζούκια
Η ΚΥΑ για την εστίαση και τους χώρους ψυχαγωγίας. Όλα τα νέα μέτρα.

Νέα μέτρα στην εστίαση από σήμερα (16/7), συμπεριλαμβανομένων των χώρων διασκέδασης, αλλά και στα μπουζούκια, σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε.

Πώς θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία

Οι καταστηματάρχες που θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, θα δέχονται ως πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή ακόμα και το δίπλωμα οδήγησης.

Αναλυτικά

Η ΚΥΑ καθορίζει πως οι υπαίθριοι χώροι διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ, μπουζούκια, θα λειτουργούν μόνον ως αμιγείς χώροι, δηλαδή για εμβολιασμένους αλλά και νοσήσαντες, με την χωρητικότητα να ορίζεται στο 85%.

Σημειώνεται πως όλοι οι πελάτες πρέπει να είναι καθήμενοι.

Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) με πληρότητα στο 85%.

Αναλυτικότερα:

• 75% Πληρότητα για χώρους <1000 καθήμενων
• 70% Πληρότητα για χώρους <5000 καθήμενων
• 65% Πληρότητα για χώρους <15000 καθήμενων
• Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους

Όλοι οι κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης: (Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα) θα είναι μόνο αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

• 85% Πληρότητα
• Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά
• Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων

Οι πελάτες μπορούν να έχουν τα πιστοποιητικά είτε σε έντυπο είτε σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να τα ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω του app Covid Free GR.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, και το προσωπικό.

Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.

Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Η ΚΥΑ

Τρία επίπεδα επαλήθευσης πιστοποιητικών

Τα τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο: εφόσον έχει κανείς εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο,
  • Κίτρινο: εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό αρνητικού τεστ rapid ή PCR,
  • Κόκκινο: εφόσον είναι λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Τα πρόστιμα

Πρώτη παράβαση:

•Για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

•Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.

Δεύτερη παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Τρίτη παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.