Η ιστορία του «Sweet Caroline» που έγινε ύμνος της Αγγλίας στο Euro (vids)

Μάκης Σταθάτος
Η ιστορία του «Sweet Caroline» που έγινε ύμνος της Αγγλίας στο Euro (vids)
Πως υιοθετήθηκε το «Sweet Caroline» ως ύμνος των οπαδών της Εθνικής Αγγλίας, αλλά και για ποιον έγραψε το τραγούδι ο Neil Diamond πριν από 52 χρόνια;

Η φετινή πορεία της Αγγλίας στο Euro είναι συνυφασμένη με το τραγούδι «Sweet Caroline» του Neil Diamond. Πρόκειται για το τραγούδι, με το οποίο οι παίκτες της Αγγλίας πανηγυρίζουν μαζί με τους οπαδούς τους, από το ξεκίνημα της διοργάνωσης. Ένα τραγούδι που γράφτηκε τρία χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, του μοναδικού τίτλου που έχουν πανηγυρίσει στην ιστορία τους τα «λιοντάρια». Σημειωτέον ότι ο τελικός τότε, είχε διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ, όπως και τώρα.

Αγγλία-Γερμανία

Αγγλία-Δανία

Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1969 και αναφέρεται σε μια γυναίκα-μυστήριο την Καρολάιν. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Neil Diamond το έγραψε μέσα σε μισή ώρα, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Μέμφις. Έμεινε για 14 εβδομάδες στο αμερικανικό chart και έφτασε στο νούμερο 4, ενώ στα βρετανικά charts έφτασε το νούμερο 8.

Ο 80χρονος πλέον Αμερικανός τραγουδιστής ευχήθηκε στην Αγγλία λίγο πριν από τον ημιτελικό με την Δανία μιλώντας στο ITV: «Γεια σου Γκάρεθ, εδώ Νιλ Ντάιμοντ, σαν εύχομαι τα καλύτερα στον ημιτελικό. Θα σας παρακολουθώ από τα βουνά του Κολοράντο τραγουδώντας το «Sweet Caroline» μαζί με όλους εσάς. Καλή τύχη Αγγλία».

Ο Diamond είχε αποκαλύψει το 2014 ότι είχε γράψει το τραγούδι για την πρώην σύζυγό του, Marcia Murphy, αλλά έπρεπε να αλλάξει το όνομα διότι δεν του ταίριαζε με την μελωδία. Έτσι χρησιμοποίησε το Caroline, εμπνευσμένος από την 7χρονη κόρη του Κένεντι, βλέποντας μια οικογενειακή φωτογραφία που είναι πάνω στο πόνι της. «Δεν μπόρεσα να ενσωματώσω το Marcia, οπότε χρησιμοποίησα το Caroline Kennedy», είπε ο τραγουδιστής.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η μελωδία του «Sweet Caroline» έχει γίνει βασικό καραόκε των μπαρ όλου του κόσμου, έχει αγκαλιαστεί από τους οπαδούς της Αγγλίας που το τραγουδούν μαζί με τους παίκτες έπειτα από κάθε νίκη τους.

Η εισαγωγή του τραγουδιού χρησιμοποιείται ως επίσημο soundtrack της Αγγλίας στη διοργάνωση από τον DJ του Γουέμπλεϊ, Τόνι Πέρι. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι δεν είχε συμπεριληφθεί αρχικά στη λίστα με τα τραγούδια που είχαν εγκριθεί από τους διοργανωτές πριν την έναρξη του Euro.

Ωστόσο, βλέποντας την ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι Άγγλοι οπαδοί μετά από κάθε επιτυχία της ομάδας τους, κατάφερε να πάρει την έγκριση για το παίξει και έτσι ακούστηκε στο ματς με τη Γερμανία.

Το «Sweet Caroline» έχει υιοθετηθεί και από τους οπαδούς των Boston Red Sox, ομάδας μπέιζμπολ των ΗΠΑ που το τραγουδούν τακτικά στους αγώνες. Επίσης, πολλοί αγγλικοί σύλλογοι είναι συνδεδεμένοι με αυτό το τραγούδι, όπως για παράδειγμα η Άστον Βίλα.