Με σπρέι πιπεριού ή συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης η Αστυνομία των Πανεπιστημίων

Με σπρέι πιπεριού ή συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης η Αστυνομία των Πανεπιστημίων
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα αποφασίσει για τα ατομικά εφόδια αυτοάμυνας που θα έχει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Προχωράνε κανονικά, παρά τις αντιδράσεις, οι εξελίξεις για την σύσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που θα φυλάει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και θα συγκροτηθεί από αστυνομικό προσωπικό μέχρι τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή και από ειδικούς φρουρούς.

Όπως είναι γνωστό, δεν θα έχουν πυροβόλα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα έχουν ατομικά εφόδια αυτοάμυνας σε περίπτωση που χρειαστεί, τα οποία θα οριστούν από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με το protothema.gr αυτά εκτός από το γκλοπ θα είναι είτε σπρέι πιπεριού, είτε συσκευή χεριού ηλεκτρικής εκκένωσης.

Η ταυτότητα της ΟΠΠΙ

Για την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.