Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η υπογραφή της «συμφωνίας των Πρεσπών»

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η υπογραφή της «συμφωνίας των Πρεσπών»
Στις 17 Ιουνίου το 2018 υπογράφηκε στους Ψαράδες της Φλώρινας η συμφωνία για την ονομασία της νυν της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Σαν σήμερα, το 2018 υπογράφηκε στο ορεινό χωριό Ψαράδες της Φλώρινας, που βρίσκεται στην περιοχή των Πρεσπών, η διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία μετονομάστηκε κατ' αυτόν τον τρόπο και έγινε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της τελευταίας.

Σε σημαντικά γεγονότα την 17η Ιουνίου είχαμε:

1462: Ο Βλαντ Γ’ ο Παλουκωτής (ο ρουμάνος ευγενής που ενέπνευσε τον μύθο του Δράκουλα) προσπαθεί να δολοφονήσει τον σουλτάνο Μεχμέτ Β’, αλλά αποτυγχάνει και αναγκάζεται να αποσυρθεί από τη Βλαχία.

1885: Το Άγαλμα της Ελευθερίας φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, ως δώρο των Γάλλων προς τους Αμερικανούς.

1917: Η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1933: Στο Κάνσας Σίτυ (Μιζούρι), τέσσερις πράκτορες του FBI και ο συλληφθείς φυγάς Φρανκ Νας σκοτώνονται από γκάνγκστερς στην προσπάθειά τους να απελευθερώσουν τον Νας.

1940: Τα Βαλτικά κράτη Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία εμπίπτουν στην κατοχή της Σοβιετική Ένωσης.

1961: Εγκαινιάζεται το νέο τουριστικό ξενοδοχείο της Πάρνηθας «Μον Παρνές», από τον υπουργό Προεδρίας Κωνσταντίνο Τσάτσο, παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

1967: Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ανακοινώνει την πρώτη της επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

1972: Σκάνδαλο Γουότεργκειτ: Πέντε άνθρωποι του Λευκού Οίκου συλλαμβάνονται κάνοντας διάρρηξη στα γραφεία της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής, στην προσπάθεια παρακολούθησης της αντιπολίτευσης από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

2018: Υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ

2019: Πέθανε ο Στέλιος Βαμβακάρης, Έλληνας λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού.