Γιουβέντους vs Φιορεντίνα: Το χρονικό μιας μεγάλης κόντρας

Γιουβέντους vs Φιορεντίνα: Το χρονικό μιας μεγάλης κόντρας

bet365

Οι «μπιανκονέρι» υποδέχονται τους «βιόλα» στο Τορίνο και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο πίσω, παρουσιάζοντας τα γεγονότα που γέννησαν την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων.

Τοπική κόντρα, θρησκευτικές ή πολιτικές διαφορές, ανταγωνισμός στη συλλογή τίτλων. Συνήθως αυτοί είναι οι λόγοι που δύο ομάδες έχουν κόντρα μεταξύ τους. Γιουβέντους και Φιορεντίνα δεν εντάσσονται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες, όμως τα μεταξύ τους παιχνίδια έχουν χαρακτήρα ντέρμπι και το κοινό είναι ιδιαίτερα φανατισμένο.

Την πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν (7/10/1928) η Γιουβέντους επικράτησε με 11-0, σε ένα σκορ παραμένει έως και σήμερα το μεγαλύτερο στην ιστορία των δύο ομάδων. Για αρκετές δεκαετίες όλα κυλούσαν ομαλά μεταξύ των δύο ομάδων, ακόμη και όταν αναμετρήθηκαν στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας, το 1960, με τη «Μεγάλη Κυρία» να νικά με 3-2 και να κατακτάει το τρόπαιο.

Η κόντρα τους στην ουσία γεννήθηκε τη δεκαετία του ’80. Τη σεζόν 1981-82, οι δύο ομάδες ήταν χέρι-χέρι στην κορυφή της βαθμολογίας στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Την ώρα που η Φιορεντίνα έμενε στη «λευκή» ισοπαλία απέναντι στην Κάλιαρι, η Γιουβέντους επικρατούσε με 1-0 της Καταντζάρο και κατακτούσε τον τίτλο. Ωστόσο, όσα διαδραματίστηκαν στα δύο ματς έκαναν εκρηκτικό το κλίμα. Στους «βιόλα» ακυρώθηκε γκολ, ενώ στο ματς της Γιούβε, δε δόθηκε πέναλτι στην Καταντζάρο. «Μας έκλεψαν τον τίτλο», ήταν τότε τα λόγια του Τζιανκάρλο Αντονιόνι της Φιορεντίνα, ενώ οι οπαδοί της ομάδας δήλωναν πως «καλύτερα να είμαστε δεύτεροι, παρά κλέφτες».

Οκτώ χρόνια μετά, το 1990, ο τελικός του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ είχε για πρώτη φορά στην ιστορία «άρωμα» Ιταλίας. Φιορεντίνα και Γιουβέντους ήταν οι δύο φιναλίστ, με την κόντρα τους να φουντώνει ξανά. Στο πρώτο παιχνίδι, στο Τορίνο, η «Μεγάλη Κυρία» επικράτησε με 3-1, όμως οι «βιόλα» διαμαρτυρήθηκαν έντονα για ένα γκολ των γηπεδούχων. Το 0-0 του επαναληπτικού στο Αρτέμιο Φράνκι έδωσε το τρόπαιο στη Γιούβε, με τη λέξη «κλέφτες» να βγαίνει ξανά από τα χείλη των ανθρώπων της Φιορεντίνα.

Ο άνθρωπος που ήταν ο πρωταγωνιστής στην πορεία της Φιορεντίνα μέχρι τον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ήταν ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο οποίος έμελλε να αποτελέσει το «μήλον της έριδος» ανάμεσα στις δύο ομάδες. Με την ομάδα να βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, μπήκε «πωλητήριο» στον Ιταλό άσο. Η Γιουβέντους έκανε παγκόσμιο μεταγραφικό ρεκόρ εκείνη την εποχή και με οκτώ εκατομμύρια λίρες έκανε δικό της το «Μικρό Βούδα».

Όσα ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής, περισσότερο θύμιζαν πολεμικό σκηνικό και όχι ένα deal μεταξύ δύο ποδοσφαιρικών ομάδων. Η Φλωρεντία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης από τους εξαγριωμένους οπαδούς των «βιόλα», που έσπασαν μέχρι και τα γραφεία του συλλόγου. Ο ιδιοκτήτης, Φλάβιο Ποντέλο, φυγαδεύτηκε, με το συνολικό απολογισμό να είναι πενήντα τραυματίες. Από το μένος των φίλων της Φιορεντίνα δεν ξέφυγε ούτε ο μέχρι πρότινος ηγέτης τους, με τον Μπάτζιο να χαρακτηρίζεται τότε «προδότης».

Το πολεμικό σκηνικό έκανε ξανά την εμφάνισή του στο πρώτο παιχνίδι, που ο Μπάτζιο επέστρεψε στην Φλωρεντία για να αντιμετωπίσει την παλιά του ομάδα. Η πόλη μετατράπηκε σε πραγματικό φρούριο, υπό το φόβο νέων επεισοδίων, όμως μία κίνηση του ίδιου του ποδοσφαιριστή μέσα στον αγωνιστικό χώρο έμελλε να αλλάξει εντελώς το κλίμα. Ο Ιταλός άσος αρνήθηκε να εκτελέσει ένα πέναλτι που κέρδισε η Γιουβέντους, αφού δεν ήθελε να σκοράρει απέναντι στην ομάδα της καρδιάς του (ισχυρίστηκε ότι ήξερε τον τρόπο εκτελέσεών του ο τερματοφύλακας της Φιορεντίνα).

Η εκδήλωση αγάπης του Μπάτζιο προς τη Φιορεντίνα δεν έμεινε εκεί. Λίγο αργότερα έγινε αλλαγή και όπως ήταν εκτός αγωνιστικού χώρου, ένα κασκόλ εκσφενδονίστηκε από την εξέδρα προς το μέρος του. Εκείνος, όχι μόνο δεν αδιαφόρησε, αλλά έσκυψε και το πήρε μαζί του. Σε μία στιγμή όλα άλλαξαν. Έγινε ξανά αγαπητός στις τάξεις των φίλων των «βιόλα», ωστόσο η κίνησή αυτή του δημιούργησε πρόβλημα στις σχέσεις του με τους «τιφόζι» της Γιούβε. «Η καρδιά μου θα είναι πάντα βιόλα», δήλωσε αργότερα με νόημα ο ίδιος.

Ένταση στις σχέσεις των δύο συλλόγων, όχι φυσικά στο επίπεδο του Μπάτζιο, δημιούργησαν κάποια χρόνια αργότερα ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και ο Φεντερίκο Μπερναρντέσκι. Για τον πρώτο, η Γιουβέντους μπήκε «σφήνα» πριν γίνει παίκτης της Φιορεντίνα, όμως τελικά ο Βούλγαρος κατέληξε στη Φούλαμ. Ο δεύτερος πήρε μεταγραφή από τη Φιορεντίνα στη Γιουβέντους, το 2017, έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος έγινε «κόκκινο πανί» για τους φίλους των «βιόλα» και η επιστροφή του στο Αρτέμιο Φράνκι ήταν «εκρηκτική». Μόνο που ο ίδιος δεν έγινε... Μπάτζιο. Όχι μόνο σκόραρε απέναντι στην παλιά του ομάδα, αλλά πανηγύρισε και έξαλλα...

 

Τελευταία Νέα