Η άμυνα του Τσόλο είναι τέχνη

Gazzetta team
Η άμυνα του Τσόλο είναι τέχνη

bet365

Η Ατλέτικο του Σιμεόνε έχει δεχτεί 16 γκολ και πάει για ρεκόρ όλων των εποχών στην Ισπανία. Ποιος έχει όμως την κορυφαία επίδοση στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης;

Το Σάββατο στο «Βιθέντε Καλδερόν», κόντρα στη Μάλαγα, η Ατλέτικο ήταν προσεκτική. Ναι μεν προσπαθούσε να πάρει το ματς, αλλά παρά την επιτακτική ανάγκη για νίκη και παραμονή στην κορυφή μαζί με τη Μπάρτσα, οι Ροχιμπλάνκος δεν εφορμούσαν σε επιθέσεις… δίχως αύριο. Η αρχή του «πρώτα προσέχουμε τα νώτα μας» που έχει επιβάλει ο Τσόλο Σιμεόνε, δεν επιτρέπεται να παραβιάζεται ποτέ. Ακόμα και όταν ένα παιχνίδι βρίσκεται στο 0-0 και η ώρα κυλάει επικίνδυνα. Τελικά το γκολ ήρθε και μαζί η νίκη με 1-0.

Για ακόμα μία φορά η Ατλέτικο δεν είδε την εστία της στο πρωτάθλημα να παραβιάζεται. O Γιαν Ομπλάκ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει ήδη στο τσεπάκι του το «Trofeo Zamora», το οποίο δίνεται στην Primera Division στον πορτιέρο που έχει δεχτεί τα λιγότερα τέρματα. Και ο νεαρός Σλοβένος έχει κρατήσει το μηδέν πίσω στα 22 από τα 35 ματς στη La Liga για φέτος. Αυτή είναι η κορυφαία επίδοση στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, με τις Γιουβέντους (21) και Μπάγερν (20) να ακολουθούν.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμα πιο σημαντικό τόσο σε προσωπικό όσο και σε επίπεδο Ατλέτικο γενικότερα που πάει να συμβεί στη σεζόν. Οι Μαδριλένοι έχουν μαζέψει τη μπάλα από την εστία τους μόλις 16 φορές. Κάτι αντίστοιχο στη χώρα δεν έχει συμβεί ποτέ στην 35η αγωνιστική. Η Ατλέτικο του 1990-’91, η Μπαρτσελόνα του 2010-’11 και του 2014-’15 είχαν δεχτεί αντίστοιχα 19 γκολ, ενώ η Λα Κορούνια του 1993-’94, εκείνη που έχασε τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική στην ισοβαθμία με τη Μπάρτσα (σ.σ.: με το χαμένο πέναλτι του Τζούκιτς στο τελευταίο λεπτό της σεζόν), είχε φάει 18 στην 35η αγωνιστική και μέχρι το φινάλε δεν δέχτηκε άλλο. Αυτό το τελευταίο είναι και το απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών στην Primera, με τον Πάκο Λιάνο της Ντέπορ να είναι κι εκείνος με την καλύτερη επίδοση σε ατομικό επίπεδο. Αυτά τα δύο πάει λοιπόν να ξεπεράσει η Ατλέτικο και ο Ομπλάκ, που έχουν περιθώριο να δεχτούν ακόμα ένα σε τρεις αγωνιστικές.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η ομάδα του Τσόλο αν και πάει για το ρεκόρ στην Ισπανία, δεν θα μπορέσει να κάνει το ίδιο και στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Σε αυτό το επίπεδο οι κορυφαίες επιδόσεις εντοπίζονται στο Νησί και ειδικά τις δύο πρώτες δεν θα μπορέσει να τις φτάσει. Το 1998-’99 η Αρσεναλ αντίστοιχα την 35η αγωνιστική είχε δεχτεί 15 γκολ και τελικά σταμάτησε στα 17, τερματίζοντας όμως στην 2η θέση. Αντιθέτως, η Λίβερπουλ του 1978-’79 που είχε την 35η αγωνιστική 14 γκολ, πήρε τον τίτλο με την άμυνα της στα 16. Η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών όμως ανήκει στον Ζοσέ Μουρίνιο και την Τσέλσι του 2004-’05. Στην πρώτη του χρονιά στην Premier League ο Πορτογάλος δηλαδή είχε την 35η αγωνιστική 13 γκολ παθητικό και στο φινάλε σταμάτησε στα 15 και πήρε τον τίτλο. Όπως και να έχει όμως αυτό που κάνει φέτος η Ατλέτικο είναι εκπληκτικό. Ειδικά σε μία Λίγκα όπου παλεύει κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης…

 

Τελευταία Νέα