Absolutely... England!

Absolutely... England!

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για την Αγγλία που επέστρεψε από την κόλαση και έκανε το 10x10 και για τις προηγούμενες Εθνικές που ήταν απόλυτες στα προκριματικά του Euro.

Τα «Τρία Λιοντάρια» μόλις είχαν νικήσει εκτός την Λιθουανία (0-3) και ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους για το ραντεβού της Γαλλίας με ένα ιστορικό 10x10 στα group. Ο Ρόι Χόντγκσον, έκανε σαφές ότι το ψυχολογικό τραύμα δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα. «Δεν προσπαθώ να αλλάξω όσα έγιναν στο Mundial, εκεί δεν περάσαμε τον όμιλο. Χάσαμε τα δύο πρώτα ματς και τελειώσαμε». Σε μία νύχτα που η Αγγλία γινόταν μόλις η 6η ομάδα ever που βγάζει όμιλο μόνο με νίκες, ο έμπειρος manager έκανε στάση στην τραγωδία της Βραζιλίας πριν 1.5 χρόνο.

«Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις την απογοήτευση όταν ύστερα από σκληρή δουλειά για το Παγκόσμιο Κύπελλο αποκλείεσαι μετά τους δύο πρώτους αγώνες. Ομως αυτή η εμπειρία μπορεί να μας βοηθήσει στο μέλλον. Δεν θέλουμε να συμβεί ποτέ ξανά». Λίγοι θα ήταν εκείνοι που θα πίστευαν ότι η ομάδα του έχει δυνατότητες για κάτι καλό, όμως ο ίδιος, ύστερα από σημαντικό διάστημα στον πάγκο, είχε διαφορετική άποψη. «Αυτό ήταν το 45ο παιχνίδι μου, το πίστευα ότι μπορούμε να πάμε αήττητοι».

Αφήνοντας πίσω το 4-2-3-1 του Mundial και χρησιμοποιώντας κυρίως το 4-3-1-2 και τα 4-1-4-1/4-3-3, ο Χόντγκσον έκανε την Αγγλία να είναι με 31 γκολ η δεύτερη καλύτερη επίθεση των προκριματικών (Πολωνία 33) και με 3 παθητικό η δεύτερη καλύτερη άμυνα (Ρουμανία 2). Αυτή τη στιγμή, είναι αήττητη σε 15 διεθνείς αγώνες (13 νίκες, 2 ισοπαλίες), σερί που είναι το καλύτερο από τον Οκτώβριο του 2006. Σε μία πορεία στην οποία ο Ρούνεϊ έγινε ο πρώτος που φτάνει τα 50 τέρματα με το Εθνόσημο, ο πρώην τεχνικός των Ιντερ, Λίβερπουλ έφερε πλουραλισμό μπροστά από την αντίπαλη εστία, με τον Αλεξ Οξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν να γίνεται κόντρα τους Λιθουανούς ο 10 διαφορετκός σκόρερ.

Πάμε να ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στις υπόλοιπες Εθνικές που δεν πέταξαν ούτε βαθμό στους ομίλους των προκρικατικών του Euro...

1992 | Γαλλία
Πάνε κοντά 25 χρόνια από τότε που για πρώτη φορά ομάδα έκανε το απόλυτο στον δρόμο προς το Euro. Αυτή ήταν η Γαλλία, που έχοντας στον πάγκο τον Μισέλ Πλατινί, στην άμυνα τον Λοράν Μπλαν και στην επίθεση τον Ζαν-Πιέρ Παπέν έκανε πάρτι κόντρα σε Τσεχοσλοβακία, Ισπανία, Ισλανδία, Αλβανία. Ο πρώην άσος των Μαρσέιγ και Μίλαν, σκόραρε 9 φορές σε 8 αγώνες και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ των προκριματικών αφήνοντας στη σκιά του τον Ερίκ Καντονά (3).

2000 | Τσεχία
Η καλύτερη Τσεχία όλων των εποχών σάρωσε στον δρόμο για το Euro του 2000 που έγινε σε Βέλγιο-Ολλανδία. Παίκτες όπως Νέντβεντ, Μπέργκερ, Σμίτσερ, Κόλερ, Πομπόρσκι δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους, με τις Σκωτία, Βοσνία, Λιθουανία, Εσθονία, Νησιά Φερόε να μην καταφέρνουν να πάρουν ούτε βαθμό. Η ομάδα που στο προηγούμενο Euro είχε χάσει στον τελικό από την Γερμανία, είχε καλύτερη επίθεση (26) και καλύτερη άμυνα (5) στο γκρουπ και έγινε η πρώτη που κάνει το 10x10.

2004 Γαλλία
Τέσσερα χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro του 2000, η Γαλλία έγινε ξανά απόλυτη στα προκριματικά. Και πως να μην γινόταν με την εκπληκτική φουρνιά που διέθετε; Ανρί (6 γκολ), Ζιντάν, Τρεζεγκέ (6), Βιεϊρά, Βιλτόρ (6) είναι μόνο μερικά από τα αστέρια των Τρικολόρ εκείνης της εποχής και όπως φαίνεται εντελώς φυσιολογικό, Σλοβενία, Ισραήλ, Κύπρος, Μάλτα δεν θα μπορούσαν να παρουσιάσουν κάτι κάτι άλλο από αντιπάλους για 'προπόνηση'. Αυτή η υπερομάδα, στα τελικά της διοργάνωσης ηττήθηκε στα προημιτελικά από την Ελλάδα.

2012 | Ισπανία
Μία από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες Εθνικές όλων των εποχών είναι η Ισπανία της περιόδου 2008-2012 που κατέκτησε δύο Euro και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, οπότε μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση η παρουσία της σε αυτή τη λίστα. Η La Roja του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε με Βίγια, Τόρες, Σίλβα, Ινιέστα, Τσάβι, Μάτα, Ράμος, Πικέ, Κασίγιας, έφτασε εύκολα στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που έγινε σε Ουκρανία-Πολωνία και μάλιστα το κατέκτησε με 4-0 στον τελικό κόντρα στην Ιταλία.

2012 | Γερμανία
Στην ίδια χρονιά που η Ισπανία πήγε τρένο, η Γερμανία είχε ανάλογη πορεία στα προκριματικά του Euro 2012. Τα Πάντσερ, με τον Γιόακιμ Λεβ στον πάγκο ήταν η καλύτερη επίθεση (34) και η καλύτερη άμυνα (7) στον όμιλο με Τουρκία, Βέλγιο, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Μίροσλαβ Κλόζε με 9 γκολ και τον ακολούθησαν Μάριο Γκόμες (6), Μεσούτ Οζίλ (5), Λούκας Ποντόλσκι (3).

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης