Ανταμά Τραορέ: Το νέο διαμάντι της Μονακό (vids)

Gazzetta team
Ανταμά Τραορέ: Το νέο διαμάντι της Μονακό (vids)

bet365

Ο Andrew Gibney γράφει για τον 20χρονο Ανταμά Τραορέ, που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Μονακό.

Πριν από 12 μήνες κανένας δεν ήξερε τον Ανταμά Τραορέ. Ούτε καν οι οπαδοί της Λιλ. Είχε παίξει μόλις 200' με τη δεύτερη ομάδα, που αγωνίζεται στην 4η κατηγορία, πριν κάνει το ντεμπούτο του στην Ligue 1. Αρχικά, δεν είχε δείξει κάτι το ιδιαίτερο.

Με αρκετούς τραυματισμούς στη μεσαία γραμμή, βρέθηκε στην 11άδα της Λιλ ως προσωρινή επιλογή. Παρόλα αυτά, ο Ρενέ Ζιράρ επέμεινε με τον νεαρό μέσο και μέχρι το τέλος της σεζόν ήταν στις βασικές επιλογές. Σε αυτό το διάστημα πρόλαβε να κερδίσει και με το παραπάνω τους οπαδούς.

Ο Τραορέ άρχισε να παίζει με αυτοπεποίθηση, ενώ στη συνέχεια ήταν από τους πρωταγωνιστές του Παγκοσμίου Κυπέλλου U20 με το Μάλι στη Νέα Ζηλανδία. Οι Αφρικανοί τερμάτισαν στην 3η θέση και εκείνος με 4 γκολ και 3 ασίστ σε 7 ματς αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης του τουρνουά μπροστά από τους Ντανίλο (Βραζιλία) και Μιλίνκοβιτς (Σερβία).

Δεν είναι έκπληξη ότι μετά το παραπάνω βραβείο, το οποίο στο παρελθόν έχουν κερδίσει μεταξύ άλλων οι Μέσι, Ινιέστα και Πογκμπά, ο Τραορέ συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα πάνω του. Η Equipe έγραψε ότι Σίτι, Γιουνάιτεντ και Τσέλσι τον παρακολουθούν στενά και τελικά η μεγάλη μεταγραφή ήρθε, όμως εντός των συνόρων. Η Μονακό αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία της 14 εκατ. ευρώ συν την ελευθέρας του Ομπαντί για να τον κάνει δικό της.

Δυνατά σημεία

Ο 20χρονος μέσος χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια με την ίδια ευχέρεια, ενώ το πρώτο του γκολ στο ματς με την Εβιάν έδειξε ότι η αυτοπεποίθησή του συνεχώς ανεβαίνει. Η αντίληψή του είναι εκπληκτική: μπορεί να κατεβάσει ρυθμό ή να δώσει την μπάλα γρήγορα και σωστά μπροστά. Από τη στιγμή, μάλιστα, που θα βρεθεί στην περιοχή, είναι κίνδυνος-θάνατος, καθώς δεν είναι καθόλου προβλέψιμος: μπορεί είτε να τελειώσει ιδανικά τη φάση είτε να δώσει την ασίστ.

Με το Μάλι έπαιξε ως 10άρι, όμως στη Λιλ έπαιζε πιο πίσω ως 8άρι, κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις ως box to box στη μεσαία γραμμή. Ακόμη και οι μακρινές του μπαλιές ήταν ακριβείας, ενώ πολλές φορές κουβάλησε την μπάλα μέχρι την αντίπαλη περιοχή με κούρσες.

Αδυναμίες

Με την πρώτη ματιά, ο σωματότυπός του δεν είναι αυτό ακριβώς που περιμένεις, έστω και αν με την μπάλα στα πόδια δείχνει την ικανότητά του. Χάνει, όμως, εύκολα μονομαχίες, καθώς δεν είναι αρκετά δυνατός, κάτι που φυσικά μπορεί να διορθωθεί.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει ακόμη καλύτερος επιθετικά, κάτι που έδειξε με το Μάλι, όμως όχι τόσο με την Λιλ. Θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να βελτιώνει παιχνίδι με παιχνίδι στην Ligue 1. Η αυτοπεποίθηση κάνει θαύματα.

Είπαν

Μετά το βραβείο του στη Νέα Ζηλανδία, το όνομά του βρέθηκε δίπλα σε εκείνων που έχουν ήδη γράψει ιστορία. «Δεν το είχα καν φανταστεί. Το επίπεδο στο τουρνουά είναι πολύ υψηλό και γνωρίζω από την μικρή μου εμπειρία ότι το άλμα στο υψηλότερο επαγγελματικό επίπεδο είναι τεράστιο. Τακτικά, τεχνικά, φυσικά φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο», σχολίασε ο Τραορέ.

Γνωρίζατε ότι...

Η Λιλ είδε τον Τραορέ, όταν εκείνος έπαιζε για την ακαδημία Jean-Marc Guillou στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο. Ο Guillou ήταν εκείνος που είχε δώσει την ευκαιρία στον Αρσέν Βενγκέρ να ξεκινήσει την προπονητική και πλέον ασχολείται με την ανάδειξη ταλέντων από την Αφρική. Φαίνεται ότι το κάνει με μεγάλη επιτυχία.

Όταν ο Τραορέ έκανε το ντεμπούτο του με την Λιλ τον περασμένο Οκτώβριο στο ματς με την Λιόν έμοιαζε έξω από τα νερά του. Έξι μήνες αργότερα, όταν σκόραρε το δεύτερο γκολ της Λιλ στις καθυστερήσεις επί της Μπορντό, μπορούσες να δεις ότι τα πάντα είχαν αλλάξει. Εντυπωσίασε τόσο, που οι λιλουά του έδωσαν τη φανέλα με το Νο 8 τον Ιανουάριο, κάτι που ήταν ένδειξη της πίστης στο πρόσωπό του. Πλέον, μένει να δούμε αν θα μπορέσει να αναδείξει το ταλέντο του υπό τις οδηγίες του Λεονάρντο Ζαρντίμ στο Μόντε Κάρλο.

 

Τελευταία Νέα