UEFA Nations League: Δικαίωμα στο όνειρο

UEFA Nations League: Δικαίωμα στο όνειρο

bet365

Απόψε θα βρουν κάτοχο τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια του ερχόμενου Euro και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τη δεύτερη ευκαιρία που έδωσε το Nations League στις εθνικές ομάδες μικρότερων «ταχυτήτων».

Ουγγαρία-Ισλανδία, Βόρεια Ιρλανδία-Σλοβακία, Σερβία-Σκωτία και Γεωργία-Βόρεια Μακεδονία. Τέσσερα ζευγάρια, που θα δώσουν τα τελευταία ισάριθμα εισιτήρια για την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ομάδες που είτε στάθηκαν άτυχες στα προκριματικά, είτε ήταν εξ’ αρχής καταδικασμένες λόγω της μικρής δυναμικότητάς τους. Και όλα αυτά, μέσα από τη «δεύτερη ευκαιρία», που τους προσφέρει το Nations League. Αρχικά, προκρίθηκαν από τον ημιτελικό και απόψε είναι παρούσες στον τελικό της κατηγορίας τους.

Για παράδειγμα, πόσες πιθανότητες πρόκρισης θα είχε η Γεωργία ή η Βόρεια Μακεδονία, που αποτελούν το ζευγάρι της τέταρτης κατηγορίας, μέσα από τα προκριματικά; Ελάχιστες. Η μεν Γεωργία τερμάτισε τέταρτη σε όμιλο πέντε ομάδων, πάνω μόνο από το Γιβραλτάρ και η δε Βόρεια Μακεδονία έμεινε πίσω από την Πολωνία και την Αυστρία. Απόψε, όμως, μία από τις δύο θα πάρει το εισιτήριο για το Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σε ένα νοκ-άουτ ματς, στην Τιφλίδα, κρίνεται μια ιστορική πρόκριση.

Εκτός, όμως, από την ευκαιρία που δίνεται στα χαμηλότερα στρώματα για συμμετοχή στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, απόψε το Nations League θα στείλει τρεις ακόμη «μικρομεσαίες» εθνικές ομάδες στην τελική φάση, που δεν τα κατάφεραν στα προκριματικά. Για παράδειγμα, η Βόρεια Ιρλανδία ήταν άτυχη από την κλήρωση κιόλας, αφού έπεσε σε όμιλο με Γερμανία και Ολλανδία και φυσικά δεν τα κατάφερε. Απόψε, όμως, υποδέχεται στο Μπέλφαστ τη Σλοβακία, η οποία επίσης στάθηκε άτυχη στα προκριματικά.

Σλοβάκοι και Ούγγροι είδαν στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών την Ουαλία να τους παίρνει «την μπουκιά από το στόμα» και να προκρίνεται εκείνη απευθείας στο Euro. Η Ουγγαρία, η οποία επίσης σήμερα έχει την ευκαιρία να βρεθεί στην τελική φάση, αντιμετωπίζοντας στη Βουδαπέστη την Ισλανδία. Όσο για το ζευγάρι της τρίτης κατηγορίας, αυτό ανάμεσα στη Σερβία και τη Σκωτία, στο Βελιγράδι, η κάθε ομάδα ψάχνει τη μεγάλη επιστροφή. Οι «πλάβι» έχουν να βρεθούν σε Euro από το 2000, ενώ οι Βρετανοί συμμετείχαν τελευταία φορά το 1996.

Γιατί όσο περίπλοκο και δυσκολονόητο κι αν είναι αυτό το περίφημο Nations League, απόψε τέσσερις ομάδες θα το... ευγνωμονούν που μπήκε στην ποδοσφαιρική ζωή μας πριν από δύο χρόνια. Όσο για το αν θα μπορούσε η εθνική μας ομάδα να είχε μια ευκαιρία να είναι σήμερα ένα βήμα μακριά από το Euro; H απάντηση βρίσκεται στα όσα έκανε η «γαλανόλευκη» στον όμιλο της, το φθινόπωρο του 2018. Αρκεί κάποιος να δει ότι μία από τις σημερινές φιναλίστ είναι η Ουγγαρία, που τότε ήταν στο ίδιο γκρουπ με την Ελλάδα...

 

Τελευταία Νέα