Ρατσισμός, λευκή ελίτ, αριστεροί οπαδοί: Η άγνωστη μάχη του γερμανικού ποδοσφαίρου

Ρατσισμός, λευκή ελίτ, αριστεροί οπαδοί: Η άγνωστη μάχη του γερμανικού ποδοσφαίρου

bet365

Ο Ντίτμαρ Χοπ και ο κανόνας του 50+1 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο Γιώργος Καραμάνος καταγράφει την (αντί)δραση του γερμανικού οπαδικού κινήματος και τον πόλεμο κόντρα στις κοινωνικές ανισότητες.

«Είστε ηλίθιοι». «Είστε το άσχημο πρόσωπο της Μπάγερν». Τα... γλυκόλογα του προπονητή, Χάνζι Φλικ και του CEO της Μπάγερν, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε δεν υπήρχε περίπτωση να μείνουν αναπάντητα από τους οπαδούς της ομάδας, που στο ματς της Κυριακής κόντρα στην Αουγκσμπουργκ σήκωσαν πολλά πανό στην περίφημη “Südkurve”, με το πιο επιθετικό να γράφει: «Το άσχημο πρόσωπο της Μπάγερν είναι εκείνοι που παίρνουν τα ματωμένα χρήματα από το Κατάρ». Η αντιπαράθεση στην οικογένεια των Βαυαρών αναμφίβολα θα έχει συνέχεια και σε αντίθεση με αυτό που φάνηκε να ισχύει εξ αρχής, το αίτιό της δεν βρίσκεται τόσο στον διαβόητο κανόνα ιδιοκτησίας του 50+1 που έχει ποδοπατήσει ο πασίγνωστος πλέον ιδιοκτήτης της Χόφενχαϊμ, Ντίτμαρ Χοπ.

Στην πραγματικότητα, όσα πρωτόγνωρα συνέβησαν στις 29 Φεβρουαρίου σε εκείνο το περίεργο Χόφεχναϊμ-Μπάγερν, αποτέλεσαν το κερασάκι σε μία πολεμική τούρτα, η οποία όμως έχει βαθύτερες ρίζες από την καταπάτηση -με τις πλάτες της Ομοσπονδίας- ενός θεμελιώδους κανόνα για τη συλλογικότητα και τη λαϊκή βάση των γερμανικών club. Η μεγαλύτερη κόντρα αφορά το πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται οι ultras στη Γερμανία το ποδόσφαιρο και όλον τον μηχανισμό του και το πώς η διοικητική ελίτ των clubs ακολουθεί έναν αντίθετο δρόμο. Στην ουσία πρόκειται για μία πάλη της λαϊκής Αριστεράς κόντρα στις “δεξιόστροφες” διοικήσεις, με τους οπαδούς πλέον να τις κατηγορούν ανοικτά για ανοχή στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και σε όλων των ειδών τις διακρίσεις.

Η ιστορία αυτή πάει αρκετά πίσω και πιο συγκεκριμένα 13 χρόνια πριν, έχοντας και πάλι τον Χοπ στο επίκεντρό της. Eκείνη η αφετηρία εξηγεί και το γιατί άπαντες εκτός της δικής του ομάδας τον μισούν. Το 2007, χρονιά της ανόδου στην Μπουντεσλίγκα, ο τότε τεχνικός διευθυντής της Μάιντς είχε επιτεθεί στον Χοπ, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να έχει θέση ανάμεσα στους παράγοντες του ποδοσφαίρου, επειδή θέλει να διοικεί δικτατορικά και με πλήρη έλεγχο, όπως κάνουν συνήθως οι πλούσιοι λευκοί. Ο Χοπ είχε απαντήσει, ζητώντας προστασία και κατονομάζοντας την επίθεση εις βάρος του ως “ρατσιστική”, κάτι που είχε θεωρηθεί “εξοργιστικό” από τους αριστερούς οπαδούς των ομάδων.

Σταδιακά ο Χοπ απέκτησε μεγαλύτερη δύναμη, το 2015 παραβίασε τον κανόνα του 50+1, ώσπου φτάσαμε στον Νοέμβριο του 2018. Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ είχαν σηκώσει για πολλοστή φορά πανό εναντίον, μόνο που ήταν ιδιαίτερα υβριστικό. Η συνέπεια ήταν να αναλάβει δράση η Ομοσπονδία και να τιμωρηθούν με αποκλεισμό (τιμωρία με αναστολή) από ελεύθερη παρουσία στο γήπεδο της Χόφενχαϊμ. Ωστόσο, το περιστατικό του περασμένου Δεκεμβρίου στην «PreZero Arena», όταν και πάλι οι φιλοξενούμενοι της Ντόρτμουντ του επιτέθηκαν με συνθήματα, ενεργοποίησε αυτόματα την ποινή απαγόρευσης εισόδου, δίχως αναστολή, μέχρι το 2023.

Σε αντίθεση με ό,τι θα συνέβαινε μάλλον στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι ultras των άλλων γερμανικών ομάδων στάθηκαν στο πλευρό εκείνων της Ντόρτμουντ, απαιτώντας από την Ομοσπονδία να πάψει τις συλλογικές τιμωρίες, αλλά και να ασχοληθεί με τα σημαντικότερα προβλήματα του ποδοσφαίρου, όπως είναι ο κοινωνικός διαχωρισμός και τα ρατσιστικά φαινόμενα, για τα οποία δεν κάνει ποτέ τίποτα. Κάπως έτσι φτάσαμε στις 29 Φεβρουαρίου και στους οπαδούς της Μπάγερν με τα γνωστά γεγονότα, τα οποία έχουν πυροδοτήσει μία γενικευμένη ανάφλεξη στο ανώτατο επίπεδο του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Η στάση του Ρουμενίγκε, η εικόνα του μαζί με τον Χοπ στο κέντρο του γηπέδου και έχοντας δίπλα τους παίκτες, έδειξαν ότι αυτή είναι η μία πλευρά της αντιπαράθεσης και από τους οπαδούς θεωρείται αντιπροσωπεύει αυτήν τη “δεξιά ελίτ”. Ωστόσο, στα περισσότερα clubs της Μπουντεσλίγκα, αν όχι σε όλα, οι μεγαλύτεροι σύνδεσμοι οπαδών είναι αριστερών πεποιθήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Μπάγερν είναι οι Schickeria München, οι Inferno Bavaria και οι Red Fanatic München. Αυτά τα τρία γκρουπ που βρέθηκαν τώρα στο προσκήνιο, έχουν επιδείξει σπουδαίο αντιναζιστικό, αντιρατσιστικό και κοινωνικό έργο, βοηθώντας ακόμα και στο να μην ακούγονται υβριστικά συνθήματα κατά των άλλων οπαδών.

Στην πραγματικότητα, όλα τα παραπάνω δεν θα υπήρχαν, εάν η Γερμανική Ομοσπονδία αποφάσιζε να τηρήσει ευλαβικά τους κανόνες και να πάρει θέση κατά των κοινωνικών διακρίσεων. Ολοι οι σύνδεσμοι οπαδών κυρίως με την ηγεσία της τα έχουν βάλει, καθώς εκεί καταλήγει κάθε μικρή ή μεγάλη εσωτερική διαμάχη στα clubs, όπως συμβαίνει τώρα στην Μπάγερν. Η Ενωση Οπαδών της Γερμανίας, που ονομάζεται “Unsere Kurve”, επεμβαίνει συχνά και κατηγορεί την Ομοσπονδία για αδράνεια. Οπως συνέβη π.χ. πρόσφατα με τον ισχυρό άνδρα της Σάλκε, Κλέμενς Τένις, ο οποίος έκανε το εξής ξεκάθαρα ρατσιστικό σχόλιο για τον Τζόρνταν Τουρουναρίγκα της Χέρτα. «Αντί να πληρώνουμε φόρους, θα έπρεπε να δώσουμε χρήματα για εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική, ώστε να μην κάνουν παιδιά στο σκοτάδι και βγαίνουν όπως ο Τουρουναρίγκα».

Η ποινή χάδι που του επιβλήθηκε, ήταν απομάκρυνση τριών μηνών από τα καθήκοντά του. Και αυτό συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχο συμβάν. Μετά το συμβάν στο Χόφενχαϊμ-Μπάγερν, η “Unsere Kurve” εξήγησε το αυτονόητο, πως σε καμία περίπτωση δεν διεκόπη αγώνας εξαιτίας ρατσιστικού σχολίου, όπως πήγε να συμβεί με τον Χοπ. Η ελίτ των λευκών, πλούσιων Γερμανών κυβερνάει με όποιον τρόπο θέλει εκείνη και οι ultras έχουν αποφασίσει πως πλέον δεν θα κάνουν πίσω στις ανισότητες.

Ολη αυτή η ιστορία αναδεικνύει σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι το οπαδικό κίνημα στη Γερμανία, όσα σκοτεινά σημεία κι αν έχει και έχει πάρα πολλά, κάνει αυτό που θα έπρεπε να έκαναν οι οπαδοί σε κάθε ποδοσφαιρική γωνιά της Γης. Η κουλτούρα τους τους καθιστά ενεργούς, αντιδραστικούς στην ανισότητα, να παλεύουν μέσα από τις εξέδρες για μικρές ή μεγάλες αδικίες της κοινωνίας. Να φωνάζουν για τα ακριβά εισιτήρια, να διώχνουν τα αντι-σημιτικά συνθήματα από τα γήπεδα και μαζί όσους αναπολούν τους ναζί. Από την αντιδραστική “Südkurve” της Μπάγερν, έως το υπέροχο “Gelbe Wand” (σ.σ.: Κίτρινο Τείχος) της Ντόρτμουντ, οι Γερμανοί οπαδοί υπενθυμίζουν ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος