Λίβερπουλ: Ο τραυματισμός του Χέντερσον σήμανε κρίση

Λίβερπουλ: Ο τραυματισμός του Χέντερσον σήμανε κρίση

bet365

Όταν ο Κλοπ κατέφτανε στο «Άνφιλντ», το μεσαίο όνομα του Τζόρνταν Χέντερσον ήταν «δεν κάνει για τη Λίβερπουλ». Πλέον, η καλύτερη έκδοση στην ιστορία των Reds χρειάζεται απεγνωσμένα τον αρχηγό της για να βγει από το τέλμα της τελευταίας περιόδου. Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωλαΐτης.

Το ρολόι έδειχνε 80 λεπτά στο «Wanda Metropolitano» και ο Τζέιμς Μίλνερ περνούσε το «κατώφλι» του αγωνιστικού χώρου. Στιγμές νωρίτερα, ο Τζόρνταν Χέντερσον έβγαζε το περιβραχιόνιο για να φορεθεί στο χέρι του υπαρχηγού. Νικημένος από τις ενοχλήσεις στον οπίσθιο μηριαίο, ο κάπτεν της Λίβερπουλ εγκατέλειπε χωρίς άλλη επιλογή τη μάχη απέναντι στην Ατλέτικο και δίχως να το ξέρει αποκολλούσε τον άρτια συνδεδεμένο κορμό του συνόλου για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Έχουμε 6 Μαρτίου, τα 2/3 της αποθεραπείας του κύλησαν ομαλά και η μέχρι πρότινος ανίκητη κι αμύθητη Λίβερπουλ, έχει δεχθεί πλήγμα σε κάθε επίπεδο. Δεν απειλεί πια τους «Invincibles», με αξίωση να σπάσει την μονοκαθεδρία τους ως αήττητων πρωταθλητών. Δεν βρίσκεται εντός κάθε στόχου, ο αποκλεισμός από την Τσέλσι στο Κύπελλο σήμανε το πρώτο game-over για το 2020. Η βαριά ήττα από τη Γουότφορντ έκοψε μαχαίρι τις διθυραμβικές προσεγγίσεις, αφού τα στάνταρ που έφτασε να θέτει η ομάδα του Κλοπ με τον καιρό ξεπέρασαν τον απλό στόχο της εκπλήρωσης. Πλέον, οι Reds ψάχνουν την ταυτότητά τους, που ως δια μαγείας κλείδωσε στην τσέπη του 29χρονου μέσου, καθώς το ιατρικό τιμ τον βοηθούσε να πάει στα αποδυτήρια του γηπέδου της Μαδρίτης.

Από το ξεχασμένο status της ανεπάρκειας, ο Τζόρνταν Χέντερσον έχει εξελιχθεί, στο διάστημα παρουσίας του «Κλόπο» στο Μέρσεϊσαϊντ, στον αναντικατάστατο κρίκο της Κόκκινης αλυσίδας. Το κοντράστ που παρουσιάζει η Λίβερπουλ φέτος στα ματς που τον έχει στη σύνθεσή της, συγκριτικά με τις περιπτώσεις που λείπει από αυτήν, ο καθρέφτης του γηπέδου μαζί με τη στατιστική απεικόνιση συνηγορούν στην παραδοχή ότι η mini-κρίση που παρουσιάζει η Λίβερπουλ το τελευταίο διάστημα βρήκε χώρο να συμβεί λόγω της απουσίας του.

Επηρεασμένη συνοχή, κάκιστο παθητικό

Τρία παιχνίδια έχει χάσει όλα κι όλα από τις 18 Φεβρουαρίου και τον τραυματισμό του. Κι όμως, 270 αγωνιστικά λεπτά αργότερα, η μεσοαμυντική λειτουργία της Λίβερπουλ θυμίζει διαλυμένο τοπίο. Το μαρτυρά η συχνότητα φάσεων που δέχεται (31 σουτ κατά στις ήττες από Γουότφορντ και Τσέλσι), αλλά και το πολλαπλάσιο παθητικό σε σύγκριση με τους περασμένους μήνες.


Συνολικά, από το ματς με την Ατλέτικο κι έπειτα και με εξαίρεση τους αγώνες του FA Cup που παρατάχθηκαν τα... δεύτερα, η Λίβερπουλ έχει δεχθεί οκτώ γκολ. Τόσα όσα προέκυψαν στους προηγούμενους 18!

Ο επιρρεπής Φαμπίνιο και η αγωνιστική κάθοδος των χαφ

Ξαφνικά, η Λίβερπουλ κλήθηκε να παίξει χωρίς τον αρχηγό της στη μεσαία γραμμή και από αυτή τη ζώνη προήλθε το κακό. Συμπτωματικά ή όχι, στα τρία τελευταία παιχνίδια οι τρεις χαφ που επιλέγονται από τον Κλοπ για τον άξονα, βαφτίζονται ως τα μελανά σημεία στο match report που φτάνει στα χέρια του.

Τόσο ο Φαμπίνιο, όσο και ο Βάιναλντουμ παρουσίασαν χαμηλές πτήσεις, με αποκορύφωμα το ματς του Βραζιλιάνου κόντρα στην Τσέλσι. Το κομβικό λάθος στη φάση του 1-0 ήταν η κορυφή του παγόβουνου, αφού ακολούθησαν άλλα 13, σε ένα ματς που έχασε πάνω από τις μισές μονομαχίες σε χορτάρι και αέρα (4/13), δέχθηκε τρεις ντρίμπλες και σημείωσε 2/5 επιτυχημένα τάκλιν. Πέρα και πάνω από το ατομικό ψεγάδι, όμως, είναι η συνολική προσφορά και λειτουργία, που έβγαζε... μάτι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ανάλογα προβληματική ήταν η εμφάνιση της Λίβερπουλ και στη νίκη επί της Γουέστ Χαμ, όπου ο Κεϊτά δεν έδωσε βοήθειες πλάι στους προαναφερθέντες και χρειάστηκε να ξελασπώσει τους Reds η τριπλέτα των Μανέ-Σαλάχ-Φιρμίνο.

«Αναγνωρίζεις την αξία κάποιου μόνο όταν τον χάσεις», απηχούσε κοινότοπα, πλην όμως, εύστοχα ο Γκάρι Λίνεκερ για τον Χέντερσον, συζητώντας για τα προβλήματα της Λίβερπουλ στα πρόσφατα ματς. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η σεκάνς ανεπιτυχών αποτελεσμάτων έφερε στην επιφάνεια την επίδραση που ασκεί ο κορυφαίος Άγγλος παίκτης του 2019, στην ενδεχομένως σπουδαιότερη Λίβερπουλ όλων των εποχών.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, η Λίβερπουλ υποδέχεται την Ατλέτικο στη ρεβάνς του 1-0 και είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να «ματώσει» για να ανατρέψει την κατάσταση, απέναντι στους συνειδητοποιημένα «καταστροφικούς» Κολτσονέρος, που με το υπέρ τους προβάδισμα δεν θα ζητήσουν πιθανόν την πρωτοβουλία σε κανένα σημείο του αγώνα. Καθαρά από τεχνικής άποψης, δεν είναι η κατεξοχήν περίσταση που απαιτείται η παρουσία του Χέντερσον, άλλοι ενδεχομένως παίκτες των Reds να έχουν τέτοια ευθύνη (Βαϊνάλντουμ, Σαλάχ, Άρνολντ).

Ωστόσο, προκειμένου να αλλάξει ξανά το τσιπάκι και να επανέλθει η βερσιόν της άτρωτης αγωνιστικά και κυρίως πνευματικά Λίβερπουλ του περασμένου επταμήνου, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει η έγκαιρη επιστροφή του στην αρχική ενδεκάδα. Σύμφωνα με τον Κλοπ, οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες για το αν θα προφτάσει το ματς της Τετάρτης (11/3, 22:00), ή αν τελικά θα περιοριστεί στην επανεμφάνιση του στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ απέναντι στην Έβερτον (16/3). Δίχως Χέντερσον και Άλισον (?), όμως, η επιχείρηση «ανατροπή», ακόμη και στο μίνιμουμ level του 1-0, φαντάζει μια από τις πιο απαιτητικές αποστολές των τελευταίων χρόνων για την master του είδους.

 

Τελευταία Νέα