Άρσεναλ - Αρτέτα: Την έκανε Ομάδα!

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Άρσεναλ - Αρτέτα: Την έκανε Ομάδα!

bet365

Ο Μικέλ Αρτέτα... άλλαξε τα αποδυτήρια και ο άνεμος αισιοδοξίας εκτοξεύει την Άρσεναλ! Θα προλάβουν οι Λονδρέζοι να καλύψουν το χαμένο έδαφος;

Όπως συνήθιζε να λέει ο Ντένις Μπέργκαμπ η επιτυχία μίας ομάδας δεν αποτυπώνεται στην 11άδα της. «Είναι οι παίκτες του πάγκου. Από 12 έως 16 και εάν είναι αρκετά δυνατοί και καλοί", είχε σχολιάσει ο Ολλανδός άσος. Ο άνθρωπος που συνέβαλλε τα μέγιστα για να θυμάται όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος την Άρσεναλ, ως η ομάδα των «Invicibles. Μία ομάδα που κάθε εβδομάδα είχε να χειριστεί πολλές προκλήσεις. Ο βασικός στόχος και η ουσία είναι να κρατάει κανείς σε εγρήγορση και με μεγάλο κίνητρο τους παίκτες που δεν αγωνίζονται κάθε εβδομάδα ή που δεν παίζουν τόσο τακτικά. Να είναι μία γροθιά, ενωμένη η ομάδα και οι παίκτες.

Ο Ρέι Πάρλουρ είχε πει ότι σε μία ομάδα δεν υπάρχει ποτέ το ‘’εγώ’’ πάνω από το εμείς. Δεν υπάρχει το ποιος παίζει και το ποιος όχι. «Αυτά τα πράγματα σε σωστές ομάδες δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο ο κοινός ποδοσφαιρικός στόχος και η βοήθεια όλων να τον πετύχουν», σχολίαζε.
Είναι σωστό και δίκαιο να ειπωθεί και να τονιστεί πως τότε τα αποδυτήρια της Άρσεναλ είχαν τελείως άλλη νοοτροπία και λογική σε σχέση με το τώρα. Το κλίμα μεταξύ των παικτών, η ένταση των προπονήσεων και το πάθος ήταν σε άλλα επίπεδα.

Ολυμπιακός - Άρσεναλ 0-1


Ο τρόπος του Μικέλ Αρτέτα έχει δείξει έναν διαφορετικό δρόμο εντυπωσιάζοντας αρκετό κόσμο. Έχει φέρει άλλον αέρα στην ομάδα. Λειτουργεί με την αρχή του συνόλου και της συλλογικότητας. «Είναι πολύ ξεκάθαρος και καθαρός άνθρωπος ως προς αυτά που λέει και κάνει. Μιλάει για κάθε παίκτη μπροστά σε όλη την ομάδα. Ξέρει επακριβώς το τι πρέπει και θέλει να πει. Επίσης το τι προπόνηση είναι να κάνει. Εάν δεν προπονείσαι και δεν δουλεύεις όπως θέλει είσαι εκτός», σχολίασε ο Τσάκα.

Ο Ενκετιά ο οποίος δεν έχει την εμπειρία του Λακαζέτ στέκεται στον ανταγωνισμό και στη «δίψα» που υπάρχει. «Είναι ένας υγιής ανταγωνισμός. Ο κόουτς έχει τον τρόπο του να σε κάνει να παλεύεις για την θέση σου και να έχεις διάθεση. Τίποτα δεν σου δίνεται απλόχερα και έτσι πρέπει να είναι. Έχει φτιάξει τις προπονήσεις με τέτοιον τρόπο ώστε όλοι να έχουν "φλόγα" και μεγάλη διάθεση. Σε αυτήν την φάση όλοι θέλουν την ευκαιρία τους και όλοι ενθουσιάζονται όταν την παίρνουν», σχολιάζει. Ο Αρτέτα αυτό που έκανε σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι να διασφαλίσει ότι κάθε παίκτης στην ομάδα νιώθει μέρος του συνόλου και του Οργανισμού της Άρσεναλ. Να αισθάνεται κομμάτι της ακόμα και εάν είναι εκτός πλάνων. Δεν είναι κάτι εύκολο να κάνεις αλλά του επέτρεψε να κλείσει μία πολύ καλή εβδομάδα με τη νίκη με τον Έβερτον. Στο ημίχρονο ο Σωκράτης, που δεν είχε χρησιμοποιηθεί εκείνη την ημέρα, περίμενε τους συμπαίκτες του στο δρόμο για τα αποδυτήρια προκειμένου να τους εμψυχώσει ανάλογα. Ο Μαρτινέλι που δεν είναι καν 18 ήταν από τους πρώτους που πήγαν για συγχαρητήρια πάνω στον Σάκα.

Ο Εντου που έχει γυρίσει σε άλλον ρόλο στην ομάδα είχε την εμπειρία να είναι στις θέσεις 12 - 16 που είχε περιγράψει ο Ντένις Μπέργκαμπ. Σε μία εποχή που επιτρεπόταν μόνο πέντε αναπληρωματικοί. Θυμάται πως τότε με παίκτες όπως οι Βιεϊρά και Ζιλμπέρτο Σίλβα το στομάχι τους σφίγγονταν από το άγχος για τα ματς. Ο Εντου αναπολεί τις εποχές αυτές και λέει πως «έκανε την μεγάλη διαφορά το πόσο σέβονταν ο ένας τον άλλον. Όλοι ήθελαν να διασφαλίσουν το καλό της ομάδας. Ο Βενγκέρ ήξερε το πως να μιλήσει στους παίκτες που δεν έπαιζαν και το πως να τους αντιμετωπίσει μετά. Οι παίκτες είναι άνθρωποι. Έχουν αισθήματα. Εαν τους φερθούν όπως πρέπει τότε όλοι θα βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση». Η ίδια λογική προσπαθεί να αναπτυχθεί με τον Αρτέτα. Η λογική της συλλογικότητας και το αίσθημα του "όλοι μαζί για τον κοινό στόχο και την ομάδα". Ο Ισπανός έφτιαξε τον πυρήνα του με παίκτες όπως ο Λένο, Νταβίντ Λουίζ, Τσάκα, Οζίλ και Ομπαμεγιάνγκ. Αυτοί οι παίκτες ξεκινούν σχεδόν σε κάθε αγώνα στην Premier κάτω από τις οδηγίες του και το διάστημα που είναι στην ομάδα. Κάποιοι ήδη έχουν αποδείξει πράγματα όμως υπάρχουν και αυτοί που περνάνε ακόμα "εξετάσεις" και είναι οι αναπληρωματικοί για να χρησιμοποιούνται όπου και όποτε κρίνει ο προπονητής.


Τα υψηλά στάνταρντς, το ανεβασμένο ηθικό και η ομαδική λογική επικρατούν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Όταν κρίθηκε πως ο Ματέο Γκεντουζί έπρεπε να πάρει το μάθημά του ήρθε από τον πάγκο και δεν ήταν βασικός. Προερχόμενος από τον πάγκο έκανε την δουλειά του πολύ καλά. Με ενθουσιασμό και πάθος. Ο Γάλλος, αλλά και ο Θεμπάγιος έχουν βιώσει την εμπειρία του να μην είναι βασικοί με τον Αρτέτα. Ο Γουίλοκ το ίδιο. Ο Τορέιρα ήταν μία βασική επιλογή όμως στα τελευταία πέντε ματς της Premier δεν χρίστηκε βασικός. Ακόμα και ο Τσάκα έμεινε εκτός βασικού σχήματος για έναν αγώνα.
Ο Ελβετός εξηγεί πως όταν είσαι σε μία ομάδα τόσο μεγάλη όπως η Άρσεναλ πρέπει να αποδεχθείς ότι δεν βασίζεται σε 11 παίκτες αλλά σε 25.


«Ο Μικέλ κάνει την δουλειά του πολύ καλή. Έχει πολλούς αγώνες και πρέπει να διαχειριστεί αρκετές αλλαγές. Για αυτόν έχει μεγάλη σημασία η πειθαρχία, ο χαρακτήρας και το μέταλλο. Αυτό είναι το κλειδί της αλλαγής. Θέλεις πειθαρχία και σωστό πνεύμα. Όλοι μας είμαστε πολύ χαρούμενοι για την δουλειά του και το πως λειτουργεί», σημειώνει. Η Άρσεναλ έφτασε σε 3η σερί νίκη, κάτι που είχε να γίνει από τον Σεπτέμβριο. Μία ομάδα που είχε κουβαλήσει αρκετούς τραυματισμούς, προβλήματα και αλλαγή προσώπων και δεδομένων. Μια ομάδα με συνεχή βελτίωση και σωστό τρόπο δουλειάς και ανάλογη προσέγγιση. Η Αρσεναλ πείθει και τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος!

 

Τελευταία Νέα