Και πότε μπορεί να το σηκώσει τελικά η Λίβερπουλ;

Gazzetta team
Και πότε μπορεί να το σηκώσει τελικά η Λίβερπουλ;

bet365

Στο +22, με 13 αγωνιστικές να απομένουν. Πόσες νίκες απαιτούνται, ώστε να στεφθεί πρωταθλήτρια η Λίβερπουλ; Τι ρεκόρ μπορεί να σπάσει και πότε θα της δώσουν να σηκώσει το τρόπαιο;

«Οφείλουμε να το παραδεχτούμε», αναφώνησε ο Πεπ Γκουαρδιόλα μετά την ήττα της Κυριακής από την Τότεναμ, η οποία άφησε τη Μάντσεστερ Σίτι στο -22 από την κορυφή. Ο Καταλανός κόουτς αποδέχτηκε αυτό που όλοι πλέον θεωρούν αυτονόητο. Η φετινή Λίβερπουλ θα είναι η πρωταθλήτρια της Premier League και θα ξορκίσει την κατάρα των 30 χρόνων χωρίς το εν λόγω στέμμα στο Νησί. Αυτοί οι 22 βαθμοί άλλωστε είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει υπάρξει ποτέ μεταξύ 1ου και 2oυ στην ιστορία της Premier League.

«Δεν αναζητούσαμε τη διαφορά των 22 βαθμών. Εκείνο που αποκλειστικά είχαμε στο μυαλό μας ήταν να νικήσουμε, να πάρουμε τους τρεις πόντους και να φτάσουμε τους 73», εξηγούσε μία μέρα νωρίτερα ο Γιούργκεν Κλοπ, καθώς παρουσίαζε ευτυχισμένος την τέλεια πορσελάνινη οδοντοστοιχία του, για να προσθέσει αναφορικά με το νέο τραγούδι στο “Ανφιλντ”, το οποίο έχει για θέμα την κούπα που ζυγώνει: «Φυσικά και έχουν δικαίωμα να τραγουδούν ό,τι θέλουν. Δεν θα τους πω εγώ τι θα τραγουδούν και τι όχι. Ωστόσο, εμείς δεν πρόκειται να λάβουμε μέρος από τώρα σε αυτή τη γιορτή. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παίρνουμε νίκες».

Το 4-0 επί της Σαουθάμπτον το Σάββατο, ήταν η 16η διαδοχική νίκη (24η συνολικά) στην Premier League. Με τη διαφορά λοιπόν από τη Σίτι στους 22 βαθμούς και με 39 ακόμα διαθέσιμους να απομένουν σε αυτές τις 13 αγωνιστικές που έπονται, ας δούμε τι ακριβώς χρειάζεται η Λίβερπουλ, ώστε να κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα:

Ουσιαστικά από αυτά τα 13 παιχνίδια πρέπει να πάρει μόλις τα έξι. Εάν το κάνει αυτό, σηκώνει το τρόπαιο, δίχως να την απασχολεί καν τι θα κάνουν οι Πολίτες. Εάν υποθέσουμε λοιπόν ότι με βάση το ρυθμό και τις σερί νίκες της η Λίβερπουλ θα νικήσει τις πέντε επόμενες αγωνιστικές απέναντι σε βατούς αντιπάλους, καθώς δεν έχει κάποιον "μεγάλο" προσεχώς και η Εβερτον είναι “πελάτισσά” της (Νόριτς, Γουέστ Χαμ, Γουότφορντ, Μπόρνμουθ, Εβερτον), τότε η έκτη νίκη μπορεί να έρθει με την Κρίσταλ Πάλας στο “Ανφιλντ”, στις 21 Μαρτίου. Θα είναι επτά αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος και εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για το απόλυτο ρεκόρ ταχύτερης κατάκτησης στην ιστορία της Premier League.

Πλέον όμως η Λίβερπουλ δεν έχει απλά τη φιλοδοξία του τίτλου, αλλά και το να κάνει δικά της όλα τα μεγάλα ρεκόρ. Οι 100 βαθμοί και οι 32 νίκες της Σίτι (2017-'18) ή το αήττητο πρωτάθλημα της Αρσεναλ (2003-'04) έχουν ανοίξει την όρεξη στον Κλοπ και την ομάδα του. Το νωρίτερο που μέχρι στιγμής έχει καταφέρει κάποιος να σφραγίσει τον τίτλο, είναι οι πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που το έκανε στις 14 Απριλίου του 2001. Και η Σίτι το 2017 το πήρε πέντε πριν το τέλος, αλλά πιο αργά ημερολογιακά (22 Απριλίου).

Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και το ότι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει ανατραπεί ποτέ στην Premier League για τον τίτλο, είναι οι 12 βαθμοί που κάλυψε η Γιουνάιτεντ από τη Νιούκαστλ το 1995-'96, αποκλείεται να αλλάξει κάτι στη φετινή κούρσα. Θα μπορούσε βέβαια η Λίβερπουλ να το σηκώσει και με νέο ρεκόρ πιο γρήγορης κατάκτησης στα μεγάλα πρωταθλήματα. Αυτό που κατέχει η Μπάγερν από το 2013-'14, όταν το πήρε στις 25 Μαρτίου. Εάν η Σίτι κάνει τις γκέλες της και οι Reds, δεν σταματήσουν να νικούν, ίσως να πετύχουν κι αυτό.

Ωστόσο, όποτε και να το κατακτήσει, για να πιάσει το ασημικό στα χέρια της, θα πρέπει να περιμένει την τελευταία αγωνιστική. Στις 17 Μαϊου την υποδέχεται η Νιούκαστλ και βάσει του κανονισμού, μόνο τότε θα μπορεί να στεφθεί επισήμως πρωταθλήτρια η Λίβερπουλ.

* Πηγή “Marca”

 

Τελευταία Νέα