Κάν' το όπως η Νόριτς

Κάν' το όπως η Νόριτς

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Κάν' το όπως η Νόριτς

bet365

Τα «Καναρίνια» προελαύνουν προς την Premier League, χτίζοντας την επιτυχία σε ένα μοντέλο που μοιάζει ιδανικό στη θεωρία, αλλά ελάχιστοι τολμούν να το εφαρμόσουν στην πράξη. Του Θάνου Σαρρή.

Στη φετινή Championship η Λιντς του Μαρσέλο Μπιέλσα έχει τραβήξει τα περισσότερα βλέμματα. Έπειτα, έρχεται μάλλον η Ντέρμπι Κάουντι λόγω της παρουσίας του Φρανκ Λάμπαρντ, οι ομάδες που υποβιβάστηκαν τελευταίες από την Premier, οι ιστορικές Βίλα και Φόρεστ. Στην κορυφή ωστόσο της δεύτερης κατηγορίας στην Αγγλία φιγουράρει ένας σύλλογος-μοντέλο, που είναι υπεράνω προσώπων και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Τη Μεγάλη Δευτέρα, είναι πιθανόν να «κλειδώσουν» και μαθηματικά ην άνοδο.

Η Νόριτς υποβιβάστηκε από την Premier League το 2015-16 και της πήρε μια τριετία για να βαδίσει ξανά στον δρόμο της επιστροφής. Μια τριετία που ξεκίνησε με τον mainstream τρόπο. Προσπάθεια επένδυσης σε ακριβά συμβόλαια που θα σηκώσουν το βάρος της μάχης για τον γυρισμό στα υψηλότερα πατώματα, περιορισμένο pool επιλογής παικτών, συγκεκριμένη φιλοσοφία. Κάποια στιγμή όμως, το καράβι έδειχνε να πηγαίνει προς τα βράχια. Τα περιβόητα «parachute payments», δηλαδή τα χρήματα που έρχονται από την Premier League για να βοηθήσουν στη μετάβαση των ομάδων που υποβιβάζονται ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι. Ευτυχώς, η αλλαγή ρότας είχε ήδη ξεκινήσει. Τον Απρίλιο του 2017, όταν ανέλαβε ο Στούαρτ Γουέμπερ τεχνικός διευθυντής, η ομάδα πλήρωνε 55 εκατομμύρια λίρες σε συμβόλαια, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στην κατηγορία. Η «αντανάκλαση» στον αγωνιστικό χώρο δεν ήταν αντάξια των χρημάτων. Η διαδικασία ανοικοδόμησης ήταν κάτι που έπρεπε να συμβεί άμεσα.

Η Νόριτς οργανώθηκε αλλιώς, άλλαξε επικεφαλής στα περισσότερα τμήματά της, έδωσε διαφορετική μορφή στο σκάουτινγκ και την ανάλυση, ενώ έφερε έναν προπονητή από τον ίδιο προορισμό που ο Γουέμπερ είχε επιλέξει όταν ήταν στη Χάντερσφιλντ. Τη δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ. Ο 40χρονος Ντάνιελ Φάρκε ήταν ο εκλεκτός του. Έχοντας ταξιδέψει στη Γερμανία, έχοντας γνωρίσει την προπονητική κουλτούρα της Bundesliga και τον τρόπο που μπολιάζουν την καθημερινότητα της ομάδας με ιδέες από την επιστήμη του αθλητισμού και την τεχνολογία, ο Γουέμπερ ήταν σίγουρος για τον τρόπο που έπρεπε να πορευθεί η ομάδα προκειμένου να διαμορφώσει την επιθυμητή αγωνιστική ταυτότητα και να «ξεφορτωθεί» συμβόλαια χωρίς αντίκρισμα.

Το πρώτο του καλοκαίρι, συγκεντρώθηκαν σχεδόν 35 εκατομμύρια από τις πωλήσεις. Ο Άλεξ Πρίτσαρντ στη Χάντερσφιλντ και ο Τζέικομπ Μέρφι στη Νιούκαστλ ήταν οι δύο περιπτώσεις για τις οποίες στα ταμεία μπήκαν πάνω από 10 εκατ, ενώ ο Τζόναθαν Χόουσουν πήγε στη Μίντλεσμπρο για 5.5 εκατομμύρια. Το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε για μεταγραφή ήταν τα 3.8 εκατομμύρια για τον Γκραντ Χέινλι. Ήταν σαφής η νέα προσέγγιση. Παράλληλα, ο Φάρκε είχε συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου στο μυαλό του, εμπνευσμένο από την σχολή της Ντόρτμουντ. 4-3-3 (ή 4-2-3-1 ανάλογα με τις συνθήκες), νεαροί παίκτες, γεμάτο ενέργεια πρέσινγκ, προσπάθεια για γρήγορη επανάκτηση, επιθετική φιλοσοφία και έμφαση στα εγχώρια ταλέντα.

Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Πέρυσι, στην πρώτη χρονιά με τους Γουέμπερ-Φάλκε στο τιμόνι, τα «Καναρίνια» τερμάτισαν στην 14η θέση της βαθμολογίας. Έχασαν 16 ματς, είδαν τη «μισητή» Ίπσουιτς να τερματίζει ψηλότερα από εκείνους. «Κάποιες φορές πέρυσι ήταν πραγματικά απαίσια. Όλοι ήταν απέναντι σε αυτό που κάναμε και το καταλαβαίνω. Δεν παίρναμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπήρχαν σημάδια προόδου, αλλά τερματίσαμε χαμηλότερα από την τοπική μας αντίπαλο Ίπσουιτς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Ζητήσαμε πολλά από τον κόσμο μας και η εμπιστοσύνη τους τεσταρίστηκε. Η διοίκηση συνέχισε με εμένα και τον Ντάνιελ και πάντα θα τους είμαστε ευγνώμονες, επειδή άλλες ομάδες θα το είχαν αλλάξει», δήλωσε στην Telegraph ο Γουέμπερ.

Η Νόριτς έχει τη φήμη στην Αγγλία ενός συλλόγου με «οικογενειακό» περιβάλλον και τρόπο λειτουργίας. Κατάφερε, με την επιμονή της στο δίδυμο, να το συνδυάσει με τον απαιτούμενο επαγγελματισμό και την δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για να εφαρμόσει ο Φάρκε τις μεθόδους του. Το περσινό καλοκαίρι, τα «Καναρίνια» πούλησαν επίσης τον Μάντισον στην Λέστερ και τον Τζον Μέρφι στην Κάρντιφ, για να εκτοξεύσουν τα έσοδα από μεταγραφές στα 70 εκατομμύρια, ρίχνοντας τα συμβόλαια περίπου στο 75%.. Ταυτόχρονα, με τον προπονητή να έχει ήδη δουλέψει έναν χρόνο, να γνωρίζει καλά το ρόστερ και τις ανάγκες, εκμεταλλεύτηκαν τη δουλειά του τμήματος σκάουτινγκ -στο οποίο έχει θέση και η Ελληνίδα Μαριέλα Νησωτάκη- για να κινηθούν στη μεταγραφική αγορά. Ο Τέεμου Πούκι που έγινε σίριαλ στον ΠΑΟΚ ήταν ο εκλεκτός για την επίθεση, πηγαίνοντας στο Carrow Road ως ελεύθερος. Ανακηρύχθηκε κορυφαίος παίκτης της κατηγορίας, έχοντας αυτή τη στιγμή 27 γκολ. Ο μεγαλύτερος performer της φετινής σεζόν, ο Εμιλιάνο Μπουενδία, αποκτήθηκε για μόλις 1.5 εκατομμύριο από τη Χετάφε και ενώ είχε περάσει από την Κουλτουράλ Λεονέσα, η οποία ανήκει στη Λιντς, που όμως δεν κατάφερε να εντοπίσει το ταλέντο του. Ο Τιμ Κρουλ ήρθε επίσης ελεύθερος για να πάρει τα γάντια σπίτι του, ενώ για τον Μάρκο Στίπερμαν που έχει 40 συμμετοχές και οκτώ γκολ, δαπανήθηκαν 1.2 εκατ. Λίγο παραπάνω κόστισε ο Λάιτνερ. Ο Τρίμπουλ πέρασε από δοκιμαστική περίοδο, έπεται από πρόταση του Φάρκε, καθώς δεν έβρισκε ομάδα. Φέτος έχει γράψει 30 συμμετοχές. Την ίδια στιγμή, έχοντας δώσει ευκαιρίες στους νέους και επιτρέποντάς τους να κάνουν λάθη, η Νόριτς δρέπει τους καρπούς των κόπων της.

Αξίζει, να σταθούμε σε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γουέμπερ στο Training Guru πάνω στο τελευταίο: «Έχουμε τους κορυφαίους νέους στη χώρα, ίσως και στον κόσμο. Απλά δείτε τα μικρότερα ηλικιακά γκρουπ της εθνικής. Η Κ-17 κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως και η Κ-20. Δεν κατακτάς Παγκόσμια Κύπελλα αν δεν έχεις τοπ παίκτες. Δείτε τον Άνγκους Γκαν και τον Τζέιμς Μάντισον. Και οι δύο ήταν εδώ στη Νόριτς και έχουν κληθεί στην Εθνική τους τελευταίους 18 μήνες. Αλλά κάποιος πρέπει να δώσει σε αυτούς τους παίκτες την ευκαιρία και τους δείξει εμπιστοσύνη. Ως σύλλογος, πρέπει να υποστηρίζεις τον προπονητή σε αυτό. Πρέπει να ζήσεις με περιόδους αστάθειας και να αγνοήσεις τον θόρυβο. Μην διαβάζεις τι γράφουν στο Twitter, γιατί δεν ξέρουν. Πρέπει να υποστηρίζεις τους ανθρώπους. Κάθε ομάδα στη χώρα έχει νεαρούς παίκτες που είναι καλοί. Αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις είναι τους παρέχεις τη γέφυρα, αυτό πηγαίνει λάθος σε αυτή τη χώρα. Μπορεί να έχεις τις καλύτερες μεθόδους, τις καλύτερες εγκαταστάσεις, τους καλύτερους παίκτες στην Ακαδημία, αλλά αν ο προπονητής δεν τους δίνει ευκαιρίες, είναι απλά σαν να σπαταλάς το χρόνο σου. Ως σύλλογος, πρέπει να δεχθούμε ότι οι νεαροί κάνουν λάθη. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι να καταλαβαίνω τις μπίζνες του ποδοσφαίρου. "Τα θαλάσσωσε, αυτό μπορεί να συμβεί με τους νεαρούς παίκτες". Αυτό πρέπει έπειτα να το επικοινωνείς στη διοίκηση και στα media». Δεν είναι λόγια του αέρα. Ο Μαξ Άαρονς στα 19 του έχει καπαρώσει θέση βασικού στο δεξί άκρο της άμυνας φέτος, αφού πέρασε από όλη αυτή τη διαδικασία, όπως και ο 21χρονος Τζαμάλ Λιούις από τα αριστερά. Είναι χαρακτηριστικό πως στο προτελευταίο ματς με τη Γουίγκαν στην 11άδα ήταν τέσσερα παιδιά από τις ακαδημίες, τέσσερις που αποκτήθηκαν ελεύθεροι και τρεις που κόστισαν συνολικά τέσσερα εκατομμύρια!

Στο ξεκίνημα της σεζόν, φυσικά, τα αποδυτήρια δεν ήξεραν ότι ο Πούκι θα ματώσει τα αντίπαλα δίχτυα, ούτε ότι ο Μπουενδία θα κάνει παπάδες με την μπάλα στα πόδια. Οι παίκτες έβλεπαν ότι πωλήθηκαν πάλι παίκτες αξίας. Τι έκανε ο σύλλογος; Φρόντισε στην επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές διακοπές αν βρουν νέα αποδυτήρια και νέο εστιατόριο, ναύλωσε τσάρτερ για την προετοιμασία της ομάδας στη Γερμανία, όπου πέρυσι είχε πάει με low cost πτήση, φρόντισε να δείξει στους παίκτες ότι κάνει πράγματα για εκείνους. Κανόνισε μικρά αλλά σημαντικά για την ψυχολογία τους τρικ. Κάθε ποδοσφαιριστής που κάνει ντεμπούτο λαμβάνει τη φανέλα του κορνιζαρισμένη από έναν παλιό θρύλο της ομάδας, έφερε «μπαρουτοκαπνισμένους» από το υψηλό επίπεδο και ειδικούς να μιλήσουν στην ομάδα για την απόδοση σε συνθήκες πίεσης, οι ιδιοκτήτες τρώνε συχνά με τους παίκτες και με τις οικογένειες των νέων αποκτημάτων. Ανάλογα ανοίγματα έγιναν και προς τους οπαδούς. Το κακό φετινό ξεκίνημα γρήγορα ξεχάστηκε και η Νόριτς δεν κοίταξε ξανά πίσω.

Παράλληλα με τη συνεχή εξέλιξη και τα τρομερά σερί νικών, κοιτάζει το μέλλον. Ο Γουέμπερ δουλεύει ήδη στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς μελετώντας συν τοις άλλοις και μοντέλα ομάδων που ανέβηκαν χωρίς να χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια, όπως η Μπόρνμουθ, ενώ παράλληλα φέτος ολοκληρώνεται η ανακαίνιση στο προπονητικό κέντρο που κόστισε 5 εκατομμύρια, τα οποία συγκεντρώθηκαν από περίπου 700 οπαδούς και επενδυτές μέσω ανοιχτής πλατφόρμας δωρεών. Με την ανακαίνιση οι εγκαταστάσεις για τις ακαδημίες μεγαλώνουν και το Colney διατηρείται στην πρώτη κατηγορία αξιολόγησης των ακαδημιών.

Εμπιστοσύνη στον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή με υπομονή για πάνω από μία σεζόν, υπομονή, εμπιστοσύνη στους νέους παίκτες και στο δίκτυο αξιολόγησης και σκάουτινγκ, ακόμα κι αν οι προτάσεις τους δεν γεμίζουν με προπαραγγελίες για φανέλες το site του συλλόγου, ακόμα κι αν έρθουν γκέλες και δύσκολες καταστάσεις με τους μικρούς βασικούς. Πλάνο που έχει τη σφραγίδα και την συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων, μοιρασμένοι ρόλοι, με τον τεχνικό διευθυντή να έχει ξεκάθαρα όρια, επιθετική φιλοσοφία και τέλος επένδυση στις υποδομές και στη διαδικασία βελτίωσης των επόμενων που θα πάρουν τις ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα. Το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.