Πεπ Γκουαρδιόλα: Για το «νταμπλ» με διαφορετικές ομάδες

Πεπ Γκουαρδιόλα: Για το «νταμπλ» με διαφορετικές ομάδες

bet365

Ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι θέλει να γίνει ο έκτος προπονητής στην ιστορία του Champions League, που θα κατακτήσει το τρόπαιο με δύο διαφορετικούς συλλόγους. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται ποιοι είναι οι πέντε που τα έχουν καταφέρει.

Ερνστ Χάπελ
Ο Αυστριακός έγινε ο πρώτος προπονητής που έκανε το «νταμπλ» με δύο διαφορετικούς συλλόγους και μάλιστα στην εποχή προ Champions League. Το 1970, ο Ερνστ Χάπελ οδήγησε τη Φέγενορντ στην κορυφή της Ευρώπης, μετά τη νίκη επί της Σέλτικ με 2-1 στον τελικό του Μιλάνου. Αυτή, μάλιστα, ήταν η παρθενική κατάκτηση τροπαίου από ολλανδική ομάδα, πριν ξεκινήσει η «δυναστεία» του Άγιαξ την επόμενη τριετία. 13 χρόνια μετά, ήταν η σειρά του Αμβούργου να γευτεί για πρώτη φορά το «νέκταρ» της επιτυχίας, υπό την καθοδήγηση του Ερνστ Χάπελ. Η γερμανική ομάδα ανέβηκε στον... Όλυμπο της Ευρώπης, επί ελληνικού εδάφους. Στον τελικό του ΟΑΚΑ, νίκησε με 1-0 τη Γιουβέντους και ο Αυστριακός τεχνικός σήκωσε ξανά το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ότμαρ Χίτσφελντ
Τη μία και μοναδική φορά που η Ντόρτμουντ κατέκτησε το Champions League, είχε προπονητή τον Ότμαρ Χίτσφελντ. Στον τελικό του 1997, η γερμανική ομάδα ουσιαστικά αγωνιζόταν εντός έδρας απέναντι στη Γιουβέντους, την οποία και νίκησε με 3-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Ένα χρόνο μετά, ο Γερμανός τεχνικός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν. Το 1999 υπέστη το «κάζο» της Βαρκελώνης από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις καθυστερήσεις, όμως δύο χρόνια μετά, το 2001, επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης. Στο Μιλάνο, οι Βαυαροί επικράτησαν στα πέναλτι της Βαλένθια και ο Χίτσφελντ πανηγύρισε ξανά.

Ζοσέ Μουρίνιο
Μπορεί τα τελευταία χρόνια να τον έχει πάρει... η κάτω βόλτα, όμως στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν με διαφορά ο κορυφαίος τεχνικός στην Ευρώπη. Το 2004, πραγματοποίησε το ποδοσφαιρικό θαύμα με την Πόρτο, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Champions League, με νίκη απέναντι στη Μονακό με 3-0. Με την αγαπημένη του Τσέλσι δεν τα κατάφερε (ούτε με τη Ρεάλ αργότερα), όμως ο “Special One” βρέθηκε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης με την Ίντερ. Το 2010, νικώντας στον τελικό του Μπερναμπέου την Μπάγερν με 2-0. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει κάνει το «ντάμπλ» και στο κύπελλο UEFA/Europa League. Το έχει κατακτήσει με την Πόρτο (2003) και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2017).

Γιουπ Χάινκες
Μόλις μία χρονιά βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης και κατάφερε να την οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης. Το 1998, η «βασίλισσα» κατέκτησε το Champions League, νικώντας στον τελικό του Άμστερνταμ τη Γιουβέντους με 1-0. Παρά το γεγονός ότι έφερε τη Ρεάλ στο υψηλότερο σημείο της Γηραιάς Ηπείρου, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια, ο Χάινκες «πλήρωσε» τη μέτρια πορεία εντός συνόρων και απολύθηκε. Η πορεία του στην προπονητική συνεχίστηκε, με τον ίδιο να δηλώνει πως το 2013 θα πει το μεγάλο «αντίο». Τελευταίος του σταθμός, τότε, ήταν η Μπάγερν Μονάχου, με τους Βαυαρούς όχι μόνο να κατακτούν το Champions League, αλλά και το τρεμπλ. Ο Γερμανός τεχνικός, πάντως, επέστρεψε στους πάγκους τέσσερα χρόνια μετά, ξανά για λογαριασμό της αγαπημένης του Μπάγερν.

Κάρλο Αντσελότι
Μπορεί να έχει κατηγορηθεί από πολλούς για τις προπονητικές του ικανότητες, όμως ο ίδιος προτιμά να μιλά στο γήπεδο και κυρίως μιλούν για εκείνον τα επιτεύγματά του. Ο Αντσελότι είναι ένας από τους τρεις προπονητές, που έχουν στεφθεί τρεις φορές πρωταθλητές Ευρώπης (Πέισλι και Ζιντάν οι άλλοι δύο), ενώ είναι ο μοναδικός από αυτή την «ελίτ» που το έχει κάνει με διαφορετικές ομάδες. Το 2003 και το 2007, ο Ιταλός τεχνικός σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο με τη Μίλαν. Την πρώτη φορά στο Μάντσεστερ, νικώντας στον ιταλικό «εμφύλιο» τη Γιουβέντους και τη δεύτερη φορά στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, παίρνοντας ρεβάνς από τη Λίβερπουλ για το «κάζο» της Κωνσταντινούπολης. Το 2014, τα κατάφερε και με τη Ρεάλ Μαδρίτης, λυγίζοντας την αντίσταση της μισητής συμπολίτισσας, Ατλέτικο, στο δραματικό τελικό της Λισαβόνας.

 

Τελευταία Νέα