Ημιτελικά με χρώμα... τρικολόρ

Ημιτελικά με χρώμα... τρικολόρ

bet365

Η Παρί Σεν Ζερμέν βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στους τέσσερις του Champions League και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται ποιες άλλες γαλλικές ομάδες έχουν φτάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Λυόν
Η ομάδα που σάρωσε τα πάντα στη Γαλλία στις αρχές του 21ου αιώνα και ήταν μία από τις καλύτερες της Ευρώπης μέσα σε αυτό το διάστημα. Τρεις συνεχόμενες χρονιές σταμάτησε η πορεία της στα προημιτελικά, με τη Λυόν να περνάει αυτόν το «σκόπελο» τη σεζόν 2009-10. Απέκλεισε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπορντό, όμως στα ημιτελικά αποκλείστηκε από την Μπάγερν με δύο ήττες. Τα κατάφερε ξανά μετά από δέκα χρόνια, την περσινή σεζόν 2019-20. Σε μία ιδιαίτερη χρονιά, λόγω κορονοϊού, απέκλεισε τη Γιουβέντους στους «16», με το πρώτο ματς να γίνεται το Φεβρουάριο και το δεύτερο τον Αύγουστο. Στον προημιτελικό του Final-8 έκανε μία ακόμη έκπληξη κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, όμως στα ημιτελικά η Μπάγερν της είπε “STOP”.

Μονακό
Είναι η γαλλική ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες από κάθε άλλη στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η παρθενική της συμμετοχή ήταν τη σεζόν 1993-94, όταν πέρασε από τους ομίλους και αποκλείστηκε από – τη μετέπειτα πρωταθλήτρια – Μίλαν. Ακολούθησε η σεζόν 1997-98, όταν απέκλεισε στα προημιτελικά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με αποτέλεσμα μέσα στο Ολντ Τράφορντ, όμως στη συνέχεια δεν τα κατάφερε απέναντι στη Γιουβέντους. Η Μονακό έχει φτάσει και μια φορά στον τελικό, τη σεζόν 2003-04. Με βασικό τον Άκη Ζήκο, οι Μονεγάσκοι απέκλεισαν κατά σειρά στα νοκ άουτ τη Λοκομοτίβ Μόσχας, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Τσέλσι, όμως στον τελικό ηττήθηκαν από την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο. Τελευταία παρουσία της ομάδας του πριγκιπάτου στα ημιτελικά ήταν τη σεζόν 2016-17. Με το αστέρι του Εμπαπέ να λάμπει για πρώτη φορά στη διοργάνωση, η Μονακό απέκλεισε Μάντσεστερ Σίτι και Ντόρτμουντ, όμως στα ημιτελικά δεν τα κατάφερε απέναντι στη Γιουβέντους.

Ναντ
Μόλις μία φορά έχει καταφέρει να βρεθεί στα ημιτελικά του Champions League και το έκανε χέρι-χέρι με τον Παναθηναϊκό. Τη σεζόν 1995-96 οι δύο ομάδες πέρασαν μαζί από τη φάση των ομίλων (πρώτη στη βαθμολογία η ελληνική ομάδα), όμως η πορεία τους δε σταμάτησε εκεί. Την ώρα που το «τριφύλλι» απέκλειε τη Λέγκια Βαρσοβίας στα προημιτελικά, η Ναντ έκανε το ίδιο απέναντι στη Σπαρτάκ Μόσχας, με 2-0 στη Γαλλία και 2-2 στη Ρωσία. Ωστόσο, η πορεία και των δύο σταμάτησε στα ημιτελικά. Ο μεν Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε απέναντι στον Άγιαξ, η δε Ναντ αποκλείστηκε από τη – μετέπειτα πρωταθλήτρια – Γιουβέντους. Έχασε με 2-0 στο Τορίνο και πήρε μία νίκη γοήτρου στον επαναληπτικό με 3-2.

Παρί Σεν Ζερμέν
Εκτός από τις δύο τελευταίες σεζόν, η γαλλική ομάδα είχε βρεθεί μία ακόμη φορά στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Τη σεζόν 1994-95, η Παρί έκανε το 6/6 στη φάση των ομίλων και προκρίθηκε πανηγυρικά στην επόμενη φάση. Στα προημιτελικά τέθηκε αντιμέτωπη με την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ και με μία ισοπαλία στη Βαρκελώνη (1-1) και μία νίκη στο Παρίσι (2-1) πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Εκεί, όμως, έπεσε πάνω στην εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τους «ροσονέρι» με δύο ήττες.

Μαρσέιγ
Είναι η περίπτωση που διαφέρει από όλες τις παραπάνω, για δύο λόγους. Πρώτον, είναι η μοναδική γαλλική ομάδα που έχει κατακτήσει το Champions League και δεύτερον, τη χρονιά που τα κατάφερε, δεν αγωνίστηκε καν στα ημιτελικά. Στην παρθενική σεζόν της νεοσύστατης διοργάνωσης, το 1992-93, οι οκτώ καλύτερες ομάδες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των τεσσάρων και από εκεί η πρώτη της βαθμολογίας προκρίθηκε στον τελικό. Έτσι, η Μαρσέιγ από τα προημιτελικά βρέθηκε κατευθείαν στον τελικό (τερμάτισε πρώτη μετά από ένα διπλό επί της Μπριζ) και στη συνέχεια κατέκτησε και το τρόπαιο. Οι Μασσαλοί είχαν βρεθεί άλλες δύο φορές στα ημιτελικά, το 1990 και το 1991, όμως τότε η διοργάνωση ήταν ακόμη κύπελλο πρωταθλητριών.

Υ.Γ. Στα ημιτελικά έχουν φτάσει τρεις ακόμη γαλλικές ομάδες. Η Ρεμς (1956, 1959), η Σεντ Ετιέν (1975, 1976) και η Μπορντό (1985). Όχι όμως στη διοργάνωση του Champions League, αλλά στο παλιό κύπελλο πρωταθλητριών.

 

Τελευταία Νέα