Η λύτρωση ήρθε από μακριά: Όταν σκοράρουν οι τερματοφύλακες (vids)

Η λύτρωση ήρθε από μακριά: Όταν σκοράρουν οι τερματοφύλακες (vids)

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται δέκα χαρακτηριστικά γκολ που έχουν σημειώσει τερματοφύλακες, στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Προκριματικά Μουντιάλ: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Γιενς Λέμαν (Σάλκε)
Κάθε ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ έχει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον, όμως εκείνο το Δεκέμβριο του 1997 έμεινε στην ιστορία για έναν ξεχωριστό λόγο. Με την Ντόρτμουντ να προηγείται με 2-1, ο Λέμαν προωθήθηκε στο τελευταίο λεπτό και με κεφαλιά ισοφάρισε σε 2-2 για τη Σάλκε. Ο ίδιος πανηγύρισε έξαλλα, χωρίς να ξέρει εκείνη τη στιγμή πως μετά από λίγους μήνες θα έπαιρνε μεταγραφή για την Μπορούσια.

Πίτερ Σμάιχελ (Άστον Βίλα)
Το γκολ του σπουδαίου Δανού δεν είχε αντίκρισμα για την ομάδα του, αφού απλά μείωσε σε 3-2 στην ήττα από την Έβερτον, τον Οκτώβριο του 2001. Ωστόσο, ήταν αρκετό για να μπει στην ιστορία, αφού ήταν το πρώτο που σημειώθηκε από τερματοφύλακα στα χρόνια της Premier League. Και μάλιστα, το έκανε με στυλ που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι επιθετικοί.

Φραντσέσκο Τόλντο (Ίντερ)
Σε ένα “Derby d’ Italia” απέναντι στη Γιουβέντους, τη σεζόν 2002-03, η Ίντερ λυτρώθηκε στις καθυστερήσεις. Η «Μεγάλη Κυρία» είχε το προβάδισμα μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν και προωθήθηκε ο Τόλντο σε ένα κόρνερ. Σε μία «αναμπουμπούλα» στη μεγάλη περιοχή, η Ίντερ ισοφάρισε σε 1-1. Τυπικά, το τέρμα χρεώθηκε στον Κριστιάν Βιέρι, όμως η συμβολή του Ιταλού τερματοφύλακα ήταν τέτοια που χαρακτηρίστηκε ως «το γκολ του Τόλντο».

Αντρές Πάλοπ (Σεβίλλη)
Ένα γκολ, μία πρόκριση. Στην πορεία προς τη δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση του κυπέλλου UEFA, τη σεζόν 2006-07, οι Ανδαλουσιανοί χρειάστηκαν ένα γκολ του τερματοφύλακά τους για να μείνουν ζωντανοί. Στον επαναληπτικό με τη Σαχτάρ, στην Ουκρανία, ο Πάλοπ προωθήθηκε στις καθυστερήσεις και μία κεφαλιά έγραψε το 2-2, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Μετά από αυτό το «φιλί της ζωής», η Σεβίλλη κατάφερε στο έξτρα 30λεπτο να προκριθεί στα προημιτελικά.

Μάρκο Αμέλια (Λιβόρνο)
Την ίδια σεζόν στο κύπελλο UEFA σημειώθηκε κι άλλο γκολ από τερματοφύλακα, εκτός από εκείνο του Πάλοπ. Στη φάση των ομίλων, η Λιβόρνο κατάφερε να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας στο Βελιγράδι, απέναντι στη Παρτιζάν, χάρις στον γκολκίπερ της. Λίγο πριν το τέλος, ο Αμέλια ανέβηκε στην περιοχή των γηπεδούχων και έγραψε το τελικό 1-1.

Σινάν Μπολάτ (Σταντάρ Λιέγης)
Ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο κρίθηκε από το γκολ του Τούρκου τερματοφύλακα. Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League (Άρσεναλ και Ολυμπιακός είχαν προκριθεί στους 16), τη σεζόν 2009-10, η Σταντάρ Λιέγης και η Άλκμααρ μάχονταν για την κατάληψη της τρίτης θέσης, που οδηγούσε στο Europa League. Η ΑΖ κρατούσε τη νίκη μέχρι το φινάλε, όμως σε μία προώθηση του Μπολάτ, η βελγική ομάδα ισοφάρισε σε 1-1 και ήταν αυτή που συνέχισε στην Ευρώπη.

Τιμ Χάουαρντ (Έβερτον)
Ο Σμάιχελ ήταν αυτός που είχε κάνει την αρχή στην Premier League και από τότε ακολούθησαν και άλλοι τερματοφύλακες. Αυτός που σημείωσε το πιο εντυπωσιακό τέρμα ήταν το 2012 ο Χάουαρντ της Έβερτον, απέναντι στην Μπόλτον. Από τη δική του περιοχή έκανε ένα γέμισμα, η μπάλα έφυγε με δύναμη, γκέλαρε στον αγωνιστικό χώρο και πέρασε πάνω από τον αντίπαλο γκολκίπερ. Προς τιμήν του, ο Αμερικανός δεν πανηγύρισε τότε το γκολ, ως μια ένδειξη σεβασμού προς το συνάδελφό του.

Μάρτιν Χάνσεν (Ντεν Χααγκ)
Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε η σεζόν 2015-16 για το Δανό τερματοφύλακα, αφού στην πρεμιέρα του ολλανδικού πρωταθλήματος έδωσε το βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του, απέναντι στην Αϊντχόφεν. Με εκπληκτικό τακουνάκι, ο Χάνσεν έγραψε το τελικό 2-2, σε ένα γκολ που ψηφίστηκε ως το καλύτερο της ομάδας του εκείνη τη σεζόν.

Οσκαρίνε Μασουλούκε (Μπαρόκα)
Παγκοσμίως άγνωστος θα ήταν ο Νοτιοαφρικανός τερματοφύλακας, αν δεν είχε σημειώσει το γκολ... της ζωής του, το Νοέμβριο του 2016. Το τέρμα με ανάποδο ψαλίδι, που πέτυχε στην αναμέτρηση της Μπαρόκα με τους Ορλάντο Πάιρετς τον έβγαλε από τα σύνορα της χώρας του, αφού το συγκεκριμένο γκολ ήταν υποψήφιο για καλύτερο της χρονιάς, στα ετήσια βραβεία της FIFA.

Αλμπέρτο Μπρινιόλι (Μπενεβέντο)
Ο πρώτος βαθμός των «μάγων» στη Serie A ήρθε από τον τερματοφύλακά τους. Το 2017, η Μπενεβέντο ανέβηκε για πρώτη φορά στα «μεγάλα σαλόνια», όμως ξεκίνησε το πρωτάθλημα με 14 συνεχόμενες ήττες. Στις 3 Δεκεμβρίου υποδέχθηκε τη Μίλαν και έμελλε αυτό το παιχνίδι να μείνει στην ιστορία. Το τελικό 2-2 διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις από τον Μπρινιόλι, ο οποίος με κεφαλιά νίκησε τον Ντοναρούμα.

 

Τελευταία Νέα