Γαλλία vs Πορτογαλία: Οι κορυφαίες αναμετρήσεις

Γαλλία vs Πορτογαλία: Οι κορυφαίες αναμετρήσεις

bet365

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια υποδέχεται την πρωταθλήτρια Ευρώπης για το Nations League και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τα μεταξύ τους παιχνίδια που έμειναν στην ιστορία.

Γαλλία – Πορτογαλία 3-2 (Euro 1984)
Το πρώτο σπουδαίο ραντεβού των δύο εθνικών ομάδων ήταν πριν 36 χρόνια, στον ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η οικοδέσποινα Γαλλία του «καυτού» Μισέλ Πλατινί ήταν το μεγάλο φαβορί στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας, όμως η Πορτογαλία αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι», με το συγκεκριμένο παιχνίδι να θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα πιο συγκλονιστικά στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Γάλλος Ντομέργκ και ο Πορτογάλος Ζορντάο ήταν αυτοί που έγραψαν το 1-1 της κανονικής διάρκειας, ενώ οι δυο τους είχαν διαμορφώσει και το 2-2 στην παράταση. Στην εκπνοή, όμως, του έξτρα 30λεπτου, ο Πλατινί σημείωσε το όγδοο γκολ του στη διοργάνωση και διαμόρφωσε το τελικό 3-2, που έστειλε τους «τρικολόρ» στον τελικό.

Γαλλία – Πορτογαλία 2-1 (Euro 2000)
Χρειάστηκε να περάσουν 26 ολόκληρα χρόνια για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μία μεγάλη διοργάνωση οι δύο χώρες. Σύμπτωση; Ξανά σε Euro, ξανά σε ημιτελικό, ξανά με την πρόκριση να κρίνεται στην παράταση. Αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, με τη Γαλλία να είναι τότε παγκόσμια πρωταθλήτρια, μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ το 1998. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα, Ανρί και Νούνο Γκόμες είχαν διαμορφώσει το 1-1, με το παιχνίδι να κρίνεται με «χρυσό» γκολ. Σε χέρι του Σαβιέρ, οι «τρικολόρ» κέρδισαν πέναλτι και ο Ζιντάν από τα έντεκα βήματα έστειλε την ομάδα του στον τελικό.

Πορτογαλία – Γαλλία 0-1 (Μουντιάλ 2006)
Τρίτη αναμέτρηση σε ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης και πάλι με τη Γαλλία να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό. Αυτή τη φορά, όμως, όχι σε Euro, αλλά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην Αλιάνζ Αρίνα του Μονάχου, μια εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ζιντάν στο πρώτο ημίχρονο έκρινε το ματς και έστειλε τους «τρικολόρ» στο μεγάλο ραντεβού του Μουντιάλ. Μόνο που σε σχέση με τις προηγούμενες δύο φορές, η Γαλλία δεν κατέκτησε το τρόπαιο (το είχε καταφέρει στα Euro του 1984 και του 2000), αλλά ηττήθηκε στο μεγάλο τελικό.

Γαλλία – Πορτογαλία 0-1 (Euro 2016)
Η τελευταία τους αναμέτρηση μέχρι σήμερα. Το παιχνίδι, στο οποίο όλα ήταν υπέρ των «τρικολόρ». Αγωνίζονταν στην έδρα τους και οι αντίπαλοί τους έχασαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο, με τραυματισμό, στο ξεκίνημα του αγώνα. Παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν να επικρατήσουν και να κατακτήσουν το Euro μέσα στο σπίτι τους. Με ένα γκολ του Έντερ στην παράταση, η Πορτογαλία νίκησε με 1-0 τη Γαλλία στο Σταντ Ντε Φρανς του Παρισιού και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, υπό την καθοδήγηση του Φερνάντο Σάντος
.

 

Τελευταία Νέα