Η Μπάγερν και οι άλλοι

Η Μπάγερν και οι άλλοι

bet365

Οι Βαυαροί έχουν πανηγυρίσει πέντε τίτλους μέσα στο 2020 και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται ποιες άλλες ομάδες στο παρελθόν κατέκτησαν το τρεμπλ και τουλάχιστον δύο ακόμη τρόπαια μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Σέλτικ (1967)
Η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που έκανε τρεμπλ. Ωστόσο, μέσα σε μία χρονιά δεν κατέκτησε μόνο τρεις τίτλους, αλλά πέντε. Η συλλογή τροπαίων για τους «Κέλτες» είχε ξεκινήσει με το Λιγκ Καπ Σκωτίας και το κύπελλο Γλασκώβης (μια διοργάνωση που σταμάτησε το 1989), ενώ τον Απρίλιο και το Μάιο του ’67 η ομάδα απογειώθηκε. Πανηγύρισε κατά σειρά κύπελλο, πρωτάθλημα και κύπελλο πρωταθλητριών, όμως έμεινε εκεί. Τότε, δεν υπήρχε ακόμη ο θεσμός του ευρωπαϊκού σούπερ καπ, ενώ το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η Σέλτικ δεν μπόρεσε να κάνει δικό της το διηπειρωτικό κύπελλο, αφού ηττήθηκε (σε τριπλό τελικό) από τη Ρασίνγκ Κλουμπ της Αργεντινής.

Άγιαξ (1972)
Οι «ιπτάμενοι Ολλανδοί» του Γιόχαν Κρόιφ κυριάρχησαν εντός και εκτός συνόρων στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Το 1971 έφτασαν μια ανάσα από το τρεμπλ, όμως ένα χρόνο μετά τα κατάφεραν. Και φυσικά δεν έμειναν μόνο στο πρωτάθλημα, στο κύπελλο και στο κύπελλο πρωταθλητριών. Τότε, ο Άγιαξ κατέκτησε όποιον τίτλο διεκδίκησε μέσα στη χρονιά. Την πρώτη διοργάνωση του ευρωπαϊκού σούπερ καπ (έστω και ανεπίσημη), νικώντας σε διπλούς τελικούς τη Ρέιντζερς, αλλά και το διηπειρωτικό κόντρα στην Ιντεπεντιέντε. Ο «Αίαντας» σταμάτησε στα πέντε τρόπαια, αφού τότε δεν υπήρχε σουπερ καπ στην Ολλανδία, χάνοντας την ευκαιρία να τα κάνει έξι.

Ίντερ (2010)
Η μοναδική ιταλική ομάδα που έχει φτάσει στο συγκεκριμένο επίτευγμα. Το συγκρότημα του Ζοσέ Μουρίνιο δεν είχε αντίπαλο εντός συνόρων τη σεζόν 2009-10, ενώ στον τελικό του Champions League έριξε στο καναβάτσο την Μπάγερν Μονάχου. Η συλλογή τροπαίων δε σταμάτησε εκεί για τους «νερατζούρι», καθώς κατέκτησαν το ιταλικό σούπερ καπ, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το μοναδικό τρόπαιο, που διέφυγε της Ίντερ το 2010 ήταν το ευρωπαϊκό σούπερ καπ, καθώς γνώρισε την ήττα από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Μπαρτσελόνα (2009, 2015)
Οι «μπλαουγκράνα» είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που έχει κάνει το 6 στα 6 μέσα σε μία χρονιά. Πρωτάθλημα, κύπελλο, Champions League, ισπανικό σούπερ καπ, ευρωπαϊκό σούπερ καπ και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων κατέκτησε η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα το 2009, σε ένα επίτευγμα που κυνηγά φέτος η Μπάγερν. Έξι χρόνια μετά, το 2015, η Μπαρτσελόνα έφτασε μια ανάσα από το repeat. Ωστόσο, ένας τίτλος της ξέφυγε, μένοντας με το... φτωχό 5 στα 6. Πρωτάθλημα, κύπελλο, Champions League, ευρωπαϊκό σούπερ καπ και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων μπήκαν στο παλμαρέ της, όχι όμως και το ισπανικό σούπερ καπ. «Θύτης» ήταν η Αθλέτικ Μπιλμπάο, που στέρησε το απόλυτο από την παρέα του Λιονέλ Μέσι.

Μπάγερν (2013)
Οι Βαυαροί μπορεί φέτος να κυνηγούν το 6 στα 6 (αν γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων), όμως και πριν από επτά χρόνια έφτασαν μια ανάσα από το απόλυτο εντός και εκτός συνόρων. Υπό τις οδηγίες του Γιουπ Χάινκες, η Μπάγερν πανηγύρισε πρωτάθλημα, κύπελλο και Champions League, με το Γερμανό τεχνικό να αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία αμέσως μετά. Ο αντικαταστάτης είχε ήδη βρεθεί στο πρόσωπο του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος μπήκε... με το αριστερό, αφού ηττήθηκε στο γερμανικό σούπερ καπ από την Ντόρτμουντ. Στη συνέχεια, οι Βαυαροί κατέκτησαν το ευρωπαϊκό σούπερ καπ, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, φτάνοντας στο 5 στα 6 μέσα στο 2013.

 

Τελευταία Νέα