Τα πέναλτι της ζωής τους

Τα πέναλτι της ζωής τους

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, που μία εκτέλεση από τα έντεκα βήματα σημάδεψε την καριέρα τους.

Αντονίν Πανένκα
Μία εκτέλεση πέναλτι δε σημάδεψε απλά την καριέρα του, αλλά στην ουσία και τη ζωή του. Το όνομά του αναφέρεται συνεχώς εδώ και 44 χρόνια και θα συνεχίσει να γίνεται, αφού πολλοί ποδοσφαιριστές επιχειρούν την περίφημη εκτέλεση πέναλτι «αλά Πανένκα». Στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1976, Τσεχοσλοβακία και Δυτική Γερμανία έλυσαν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Πανένκα ήταν ο τελευταίος εκτελεστής των Τσεχοσλοβάκων και παρά την κρισιμότητα της στιγμής αποφάσισε να κάνει κάτι εξεζητημένο. Με σκαφτό σουτ στο κέντρο της εστίας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μάιερ και χάρισε στην ομάδα του το τρόπαιο. Και φυσικά ο ίδιος έμεινε στην ιστορία.

Αντρέας Μπρέμε
Ήταν ένα από τα πιο επιθετικά ακραία μπακ της εποχής του, που μάλιστα είχε έφεση στο σκοράρισμα, κυρίως με φάουλ και πέναλτι. Μία εκτέλεση από τα έντεκα βήματα έμελλε να σημαδέψει την καριέρα του και να χαρίσει στη Δυτική Γερμανία το Μουντιάλ του 1990. Στον τελικό απέναντι στην Αργεντινή, ο Μπρέμε ευστόχησε από την άσπρη βούλα στο 85’ και έστεψε πρωταθλήτρια κόσμου τη «νασιοναλμανσάφτ», σε μία υπόδειξη που αμφισβητήθηκε έντονα. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι πως ο Μπρέμε σούταρε με το δεξί πόδι, αν και τα φάουλ τα εκτελούσε με το αριστερό, όπως και το πέναλτι στον προημιτελικό του 1986. Ο ίδιος, πάντως, χρησιμοποιούσε με την ίδια ευκολία και τα δύο πόδια.

Ρομπέρτο Μπάτζιο
Πρόκειται για την πιο χαρακτηριστική περίπτωση χαμένου πέναλτι στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Στον τελικό του 1994, Βραζιλία και Ιταλία είχαν οδηγηθεί στην «ψυχοφθόρο διαδικασία» και έπειτα από τέσσερις εκτελέσεις έκαστος, η «σελεσάο» ήταν μπροστά στο σκορ με 3-2. Το πέμπτο και τελευταίο πέναλτι της «σκουάντρα ατζούρα» ανέλαβε να εκτελέσει το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Ρομπέρτο Μπάτζιο. Στο σουτ του η μπάλα έφυγε πάνω από την εστία του Ταφαρέλ και η Βραζιλία κατέκτησε το τρόπαιο. Η απώλεια αυτού του πέναλτι «στοίχειωσε» για αρκετά χρόνια τον Μπάτζιο, ο οποίος... ξόρκισε την κατάρα στο επόμενο Μουντιάλ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ιστορία αποτέλεσε έμπνευση για τηλεοπτική διαφήμιση!

Τζον Τέρι
Ο εμβληματικός αρχηγός της Τσέλσι έφτασε σε τεράστια επιτεύγματα στην καριέρα του με τους «μπλε». Από κατακτήσεις Πρέμιερ Λιγκ, μέχρι την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Το τελευταίο το κατάφερε το 2012, όμως θα μπορούσε να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης τέσσερα χρόνια πριν. Και υπεύθυνος ήταν ο ίδιος. Στον τελικό του 2008, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν φτάσει στη διαδικασία των πέναλτι, με τον Άγγλο αμυντικό να είναι ο εκτελεστής του τελευταίου σουτ για τους Λονδρέζους. Σε περίπτωση που έστελνε την μπάλα στα δίχτυα, η ομάδα του θα κατακτούσε το τρόπαιο. Ωστόσο, ο ίδιος γλίστρησε πριν το σουτ και έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Στη συνέχεια το τρόπαιο κατέληξε στη Γιουνάιτεντ και ο Τέρι ξέσπασε σε κλάματα αποχωρώντας από το γήπεδο.

Χέλμουτ Ντουκαντάμ
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μιλάμε για μία εκτέλεση πέναλτι, αλλά για τέσσερις. Αυτό τον αριθμό αποκρούσεων έκανε ο Ρουμάνος τερματοφύλακας στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, το 1986, στη Σεβίλλη. Στεάουα Βουκουρεστίου και Μπαρτσελόνα οδηγήθηκαν στη «ρώσικη ρουλέτα», με τον Ντουκαντάμ να λέει τέσσερα συνεχόμενα «όχι» στις εκτελέσεις των Αλεσάνκο, Πεδράθα, Αλόνσο και Μάρκος. Με αυτόν τον τρόπο, η ρουμανική ομάδα στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης και ίδιος έμεινε στην ιστορία για το επίτευγμά του, ενώ του αποδόθηκε και το παρατσούκλι «ο ήρωας της Σεβίλλης».

 

Τελευταία Νέα