Αστέρια που δεν αγωνίστηκαν ποτέ σε Euro

Αστέρια που δεν αγωνίστηκαν ποτέ σε Euro

bet365

Για πολλούς νεαρούς παίκτες αναβλήθηκε κατά ένα χρόνο το ντεμπούτο τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται κάποιους σπουδαίους ποδοσφαιριστές που δεν κατάφεραν ποτέ στην καριέρα τους να πάρουν μέρος στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αλφρέδο Ντι Στέφανο
Ο «θρύλος» της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ένας ποδοσφαιριστής, που είχε αγωνιστεί όχι σε μία εθνική ομάδα, αλλά σε τρεις. Η αρχή έγινε με τη χώρα που γεννήθηκε, την Αργεντινή, στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα της Κολομβίας (το διάστημα που αγωνιζόταν εκεί), ενώ τις περισσότερες εμφανίσεις τις πραγματοποίησε με την εθνική Ισπανίας. Μετά την παρουσία του στη «βασίλισσα» απέκτησε την ισπανική υπηκοότητα και στη συνέχεια το δικαίωμα να αγωνιστεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Ο Ντι Στέφανο ήταν μέλος της ομάδας που συμμετείχε στην προκριματική φάση του πρώτου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο ίδιος ήταν ο πρωταγωνιστής στην πρόκριση επί της Πολωνίας, όμως στον τελευταίο προκριματικό γύρο η Ισπανία κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση. Ο δικτάτορας Φράνκο αποφάσισε να μην αγωνιστούν οι «φούριας ρόχας» απέναντι σε μία κομμουνιστική χώρα, με αποτέλεσμα η Ισπανία να αποκλειστεί χωρίς αγώνα. Έτσι, ο Ντι Στέφανο έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Τζορτζ Μπεστ
Ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, που αν δεν ήταν επιρρεπής στα πάθη του ίσως να ήταν στο επίπεδο των Πελέ-Μαραντόνα. Έγινε μύθος στην Αγγλία με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως είχε την «ατυχία» να μην είναι από την Αγγλία, αλλά από τη Βόρειο Ιρλανδία. Ο Τζορτζ Μπεστ φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο το διάστημα 1964-1977 και συμμετείχε στις προκριματικές φάσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων του 1968 και του 1972 (σε αυτή του ’76 ήταν προσωρινά εκτός ομάδας). Και στις δύο περιπτώσεις η Βόρειος Ιρλανδία δεν μπόρεσε να προκριθεί από τον όμιλο στα πλέι-οφ και ο Μπεστ δεν είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί ποτέ στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Ράιαν Γκιγκς
Ο κορυφαίος Ουαλός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών είχε αντίστοιχη «ατυχία» με αυτή του – επίσης Βρετανού – Τζορτζ Μπεστ. Δεν ήταν Άγγλος, παρά την τεράστια καριέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Γκιγκς έκανε ντεμπούτο με την εθνική του ομάδα το 1991, στα προκριματικά του Euro 1992 και ακολούθησαν οι προκριματικές φάσεις των διοργανώσεων του 1996, του 2000, του 2004 και του 2008. Σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις η Ουαλία δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση. Πιο κοντά στο όνειρο έφτασε στη διοργάνωση του 2004, όταν προκρίθηκε στα πλέι-οφ, όμως αποκλείστηκε από τη Ρωσία. Η γκαντεμιά του Γκιγκς αναφορικά με το Euro συνεχίζεται, αφού πλέον είναι ομοσπονδιακός τεχνικός στην εθνική ομάδα της χώρας του. Η Ουαλία έχει προκριθεί στο Euro 2020, όμως η διοργάνωση αναβλήθηκε για του χρόνου.

Γιάρι Λιτμάνεν
Έχει ψηφιστεί ως ο κορυφαίος Φινλανδός ποδοσφαιριστής στην ιστορία. Ο ίδιος πραγματοποίησε τεράστια καριέρα σε κάποιους από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους, με αποκορύφωμα την παρουσία του στον Άγιαξ τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο, σε επίπεδο εθνικών ομάδων, δεν κατάφερε να αγωνιστεί πότε σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς ήταν μέλος ενός μικρομεσαίου αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Στα 21 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο (1989-2010), ο Λιτμάνεν πήρε μέρος σε έξι (!) προκριματικές φάσεις Euro, όμως η Φινλανδία δεν κατάφερε ποτέ να προκριθεί στην τελική φάση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της το έκανε φέτος, συμμετέχοντας – τελικά – του χρόνου στη μεγάλη γιορτή.

 

Τελευταία Νέα