Γιαν Καραμό, το ταλεντάκι της Ιντερ

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Γιαν Καραμό, το ταλεντάκι της Ιντερ

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για τον πιτσιρικά Γάλλο που έσβησε δύο κακούς μήνες για τους Νερατζούρι.

Η Ιντερ και οι πιτσιρικάδες είναι μια μάλλον πονεμένη ιστορία... Είτε μιλάμε για αυτούς που βρίσκονται στα τμήματα υποδομής του κλαμπ, είτε για αυτούς που αποκτούνται με μεταγραφή, το σενάριο είναι πάνω-κάτω το ίδιο. Θα πάνε ή θα προωθηθούν ως ταλέντα, αλλά είτε δεν θα τους πιστέψουν ποτέ, είτε θα τους πουλήσουν νωρίς. Το βλέπουμε με την έλλειψη εμπιστοσύνης στους μικρούς που διαφημίζονται όσο είναι στην Primavera αλλά μετά δεν μπαίνουν στην πρώτη ομάδα, το είδαμε με τους Κουτίνιο ή Κόβατσιτς, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν, αγωνιστικά ή οικονομικά, περισσότερα. Αν ο Γιαν Καραμό ανήκει σε αυτή την κατηγορία, δεν το ξέρουμε. Οπως δεν ήξερε και ο Μιράντε από πού του ήρθε την περασμένη Κυριακή, όταν το Giuseppe Meazza πανηγύρισε ξανά...

Ηταν η πρώτη εμφάνιση του ως βασικός, έχοντας άλλες τέσσερις ως αλλαγή, φροντίζοντας να την κάνει αξέχαστη με το γκολ που έβαλε για το 2-1 επί της Μπολόνια, χαρίζοντας στην Ιντερ την πρώτη νίκη έπειτα από δύο μήνες. «Πριν το ματς ο Σπαλέτι μου είπε να κάνω καλή προθέρμανση γιατί μπορεί να παίξω βασικός. Δεν το περίμενα κάτι τέτοιο, αλλά μπαίνω όλο και περισσότερο στην ομάδα και το χειροκρότημα των τιφόζι όταν βγήκα δείχνει ότι μάλλον έκανα κάτι καλό», είπε ο ίδιος μετά την πρώτη του μέρα ως πρωταγωνιστής, ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλές τέτοιες. Με μέτρο όμως. Κι αυτό δεν το γράφουμε εμείς αλλά το λέει ο προπονητής του, ο οποίος ξέρει ότι χρειάζεται ισορροπία.

«Εβαλε πολύ ωραίο γκολ, γενικά μου άρεσε πολύ. Καλά τα πήγε, αν και έχει κάποια κενά που μπορεί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα ανασταλτικά. Εχει όμως κάτι ξεσπάσματα... Είναι σε καλό δρόμο, αλλά έχει πολλά να μάθει ακόμη», λέει ο Σπαλέτι, ο οποίος μάλλον έχει καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να εμπιστευτεί κι άλλους παίκτες. Η (σχεδόν) ίδια 11άδα σε κάθε αγώνα κρίθηκε ως σωστή τακτική στον πρώτο γύρο της Serie A, αφού η Ιντερ ήταν συμπαγής και έπαιρνε τα αποτελέσματα, αλλά τώρα που αυτά (τα αποτελέσματα) δεν έρχονται, έχει τεθεί θέμα κούρασης. Στην περίπτωση του Καντρέβα όχι μόνο κούρασης σωματικής δικής του αλλά και ψυχολογικής των οπαδών αφού δεν μπορούν να βλέπουν συνεχώς σέντρες, οπότε ο Καραμό μπορεί να ελπίζει σε περισσότερο χρόνο.

Με ταχύτητα, τεχνική και την αφέλεια ή άγνοια κινδύνου της ηλικίας, ο Καραμό παρουσιάζεται πλέον από τον Τύπο ως ένας από τους παίκτες που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τους Νερατζούρι από εδώ και πέρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Σπαλέτι σκέφτεται να αλλάξει πλέον σύστημα και να δώσει κι άλλες ευκαιρίες στον 19χρονο Γάλλο, ο οποίος είναι ούτως ή άλλως ο U-20 με τις περισσότερες συμμετοχές στα κυριότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχοντας καταγράψει 35 ως τώρα. Επίδοση που δείχνει ότι οι προπονητές του κάτι βλέπουν και τον εμπιστεύονται περισσότεροι από ό,τι άλλους συνομήλικους του.

Διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας, ο Καραμό στην ηλικία των 18 ετών και 4 μηνών έγινε ο πιο νέος της τελευταίας 10ετίας με γκολ και ασίστ σε αγώνα της Ligue 1, όπου ξεχώρισε με την Καέν. «Το ήξερα ότι είναι καλός, ξεχώριζε στην Καέν. Από εκεί και πέρα, προφανώς, όταν έρχεσαι στην Ιταλία δεν είναι απλό, στην αμυντική φάση του παιχνιδιού πρέπει να βελτιωθεί, για παράδειγμα. Εχει σπουδαία ποιότητα αλλά έχει πράγματα να μάθει, την αμυντική δουλειά που κάνει ο Καντρέβα δεν είναι ακόμη έτοιμος να την κάνει ο Γιαν. Και για τους Ιταλούς προπονητές αυτή η αμυντική δουλειά είναι σημαντική», είπε ο Οσκαρ Νταμιάνι, ο μάνατζερ του Καραμό, ο οποίος εξήγησε και το γκολ με το αριστερό.

«Ετυχε να βρεθώ δύο φορές στο Appiano Gentile και ο Σπαλέτι έμεινε και τις δύο φορές μία ώρα επιπλέον με τον Καραμό για να τον βλέπει να σουτάρει με το αριστερό. Προφανώς δουλεύει πάνω σε αυτό, ελπίζω να βρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής μετά το ματς με την Μπολόνια», λέει ο μάνατζερ και όσο ο Καντρέβα σκύβει το κεφάλι και σεντράρει αδιάκοπα, σε κάτι τέτοιο θα ελπίζουν και οι θαμώνες του Meazza. Αυτοί που έχουν ακούσει και διαβάσει για πολλούς ταλαντούχους πιτσιρικάδες εδώ και χρόνια αλλά έχουν δει λιγότερους να πιάνουν με τη φανέλα της Ιντερ...

 

Τελευταία Νέα