Η Μαρία Μπελιμπασάκη από το Α έως το Ω!

Αντώνης Πατσούρας
Η Μαρία Μπελιμπασάκη από το Α έως το Ω!

bet365

Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει, μέσα από τα δικά της λόγια, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μαρία Μπελιμπασάκη.

Είναι ένα από τα πρόσωπα του 2018. Η Μαρία Μπελιμπασάκη, το κορίτσι από τη Σητεία, κατέκτησε τον Αύγουστο, το ασημένιο μετάλλιο στα 400μ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, με νέο πανελλήνιο ρεκόρ (50.45). Είναι η δικαίωση μιας μεγάλης προσπάθειας της 27χρόνης αθλήτριας, η οποία έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων 2 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε 4 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και έχει κάμποσα πανελλήνια ρεκόρ στην κατοχή της.

Επιστροφή χρημάτων* στο Κάρντιφ – Τότεναμ και σούπερ αποδόσεις στην Πρέμιερ Λιγκ από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Η Μαρία Μπελιμπασάκη μίλησε στο gazzetta.gr για την σπουδαία της χρονιάς, για τον χαρακτήρα της, τα θέλω της, τη Σητεία και το στάδιο που δεν έχει φτιαχτεί ακόμη, τις δυσκολίες... Τα δικά της λόγια έφτιαξαν μέσα από τα γράμματα της αλφαβήτου μια μοναδική ιστορία!

ΑΡΧΗ. «Κάθε αρχή και δύσκολη. Ξεκίνησα από την πόλη της Σητείας στα 14 μου χρόνια την ενασχόληση μου με τον στίβο. Από τον Σητειακό Αθλητικό Όμιλο. Στη Σητεία δεν είχαμε και δεν έχουμε ακόμη στάδιο και έτσι κάθε ημέρα πήγαινα για προπόνηση στον Άγιο Νικόλαο. Ήθελα 85χλμ για να πάω και άλλα τόσα για να γυρίσω. Είχα μάθει απ' έξω την διαδρομή. Ξόδευα περισσότερο χρόνο στο δρόμο και λιγότερο στο στάδιο».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Στο Βερολίνο ήταν ο καλύτερος αγώνας της καριέρας μου. Μου έφερε ένα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση και σ' ένα πολύ δύσκολο αγώνισμα. Θεωρώ πως εκεί ανακάλυψα το αγώνισμα που μου ταιριάζει περισσότερο. Εκεί κατάλαβα πως είμαι καλή 400αρα».

ΓΟΝΕΙΣ. «Οι γονείς μου με έχουν στηρίξει και με στηρίζουν από την αρχή της πορείας μου. Είναι πάντα δίπλα μου και χάρηκαν που οι κόποι μου επιβραβεύτηκαν μέσα από ένα μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».

ΔΙΑΚΟΣΙΑ. «Έχω βάλει ως στόχο να σπάσω το πανελλήνιο ρεκόρ της Κατερίνας Κόφφα (22.67, 1996) στα 200μ. Δεν θα σταματήσω εάν δεν τα καταφέρω».

ΕΛΛΑΔΑ. «Είναι ύψιστη τιμή για έναν αθλητή να εκπροσωπεί την χώρα του και ειδικά την Ελλάδα η οποία έχει «γεννήσει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαι υπερήφανη για την καταγωγή μου και εύχομαι να δώσω μεγαλύτερες επιτυχίες στην Ελλάδα και στους Έλληνες τα επόμενα χρόνια».

ΖΩΗ. «Ο αθλητισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Έχει προσφέρει σ' εμένα τα εφόδια εκείνα για να προχωρήσω στη ζωή μου και να ολοκληρωθώ ως προσωπικότητα και για να διαμορφώσω τον χαρακτήρα μου».

ΗΘΟΣ. «Η ενασχόληση με τον αθλητισμό σου δημιουργεί ηθικές αξίες. Σου μαθαίνει να σέβεσαι τους αντιπάλους σου και προάγεις το ευ αγωνίζεσθαι».

ΘΕΛΗΣΗ. «Η θέληση μου να φτάσω στο υψηλό επίπεδο μ' έκανε να δουλέψω πολύ σκληρά και είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσω ένα μετάλλιο. Αυτή η θέληση μ' έκανε να ξεχάσω τις δυσκολίες που είχε έως τώρα στην καριέρα μου».

ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. «Έχω την ικανότητα ν' ανταποκρίνομαι στις συνθήκες κάθε αγώνα, είτε είναι πανελλήνιο πρωτάθλημα είτε Ολυμπιακοί Αγώνες. Έχω την ικανότητα να διαχειρίζομαι το άγχος και το στρες εκείνης της στιγμής προς όφελος μου».

ΚΟΥΡΑΣΗ. «Η κούραση στα τελευταία μέτρα του τελικού των 400μ, που ήταν λογική, μου στέρησε για 4΄' το χρυσό μετάλλιο και την κορυφή στο Βερολίνο. Φυσικά και δεν είμαι απογοητευμένη από το ασημένιο μετάλλιο. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία ν' ανέβω στο βάθρο και με πανελλήνιο ρεκόρ».

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ. «Στο άθλημα μας η κάθε λεπτομέρεια παίζει σπουδαίο ρόλο. Για να φτάσεις ψηλά, να κάνεις μεγάλες επιδόδεις πρέπει μαζί με τον προπονητή σου να προσέχεις τις λεπτομέρειες. Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά».

ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΣΥΝΗ. «Πάντα στη ζωή μου ήμουν μετριόφρων. Δεν έχω αφήσει την επιτυχία να με οδηγήσει στην έπαρση. Δεν έχω καβαλήσει καλάμι, ούτε πήραν τα μυαλά μου αέρα. Αυτό είναι το σωστό».

ΝΑΞΟΣ. «Τα τελευταία δυο χρόνια ανήκω στον Πανναξιακό και είμαι πολύ ευχαριστημένη απ' αυτή τη συνεργασία. Μ' έχουν αγκαλιάσει και νιώθω σαν να κατάγομαι από το νησί της Νάξου».

ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ. «Υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές μέσα στην εβδομάδα που ξεκουράζομαι. Επίσης κατά την περίοδο των εορτών. Όλες τις άλλες ημέρες πρέπει να δουλέψεις σκληρά, ακόμη και με 2 προπονήσεις την ημέρα, για να τα καταφέρεις. Στον ελεύθερο μου χρόνο επιλέγω να κοιμάμαι αλλά και να πηγαίνω βόλτες με φίλους. Να κάνω αυτά που με ευχαριστούν και με γεμίζουν».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ. «Έχω ζήσει δυο φορές αυτή την φοβερή εμπειρία. Το 2020 δεν σκοπεύω απλά στη συμμετοχή αλλά θέλω και την διάκριση».

ΠΑΙΔΙΑ. «Ονειρεύομαι ν' αποκτήσω οικογένεια και παιδιά. Απλά όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Κάποια στιγμή, ίσως μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να δημιουργήσω οικογένεια. Να παντρευτώ».

ΡΟΥΤΙΝΑ. «Όλη η ζωή του αθλητή είναι μια ρουτίνα. Ο κόσμος βλέπει τη Μαρία για λίγα λεπτά αλλά δεν έχει ιδεά τι μπορεί να συμβαίνει στην πορεία προς τον αγώνα και το πως φτάνεις σ' αυτό το επίπεδο. Υπάρχει πολύ κούραση. Δεν μας πηγαίνουν όλα όπως τα θέλουμε. Ευτυχώς που έχω τον προπονητή μου, τον Κώστα Ηλία, που με συμβουλεύει και με στηρίζει όταν δεν είμαι καλά».

ΣΗΤΕΙΑ. «Η Σητεία είναι η πόλη μου, η πόλη που μεγάλωσα. Χαίρομαι όταν είμαι εκεί. Εύχομαι κάποια στιγμή να φτιαχτεί το δημοτικό στάδιο για να ξεκινήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις τα νέα παιδιά στον αθλητισμό».

ΤΥΧΗ. «Θεωρώ ότι είμαι τυχερή αλλά αυτό δεν συμβαίνει ότι μου έχει χαριστεί κάτι. Πρέπει να έχεις και τύχη στη ζωή και στον αθλητισμό. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη τύχη για κάποιον να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Κάποιοι δεν το καταφέρνουν ποτέ. Είχα ονειρευτεί να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να πάρω ένα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Τα κατάφερα και τα δυο και συνεχίζω».

ΥΠΟΜΟΝΗ. «Αντιμετωπίζω έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στον αχίλλειο από τον Απρίλιο. Τον κουβαλάω και σήμερα. Θέλει πολύ υπομονή και συγκέντρωση για ν' αντέξεις. Ένας Θεός ξέρει τι έχω περάσει μαζί με τον προπονητή μου. Όταν πήγα στο Βερολίνο πονούσα πάρα πολύ. Στην ημέρα του τελικού δεν πόνεσα και έβγαλα αυτό που ήθελα στον αγώνα».

ΦΙΛΑΘΛΟΙ. «Θέλουμε και εμείς τα παιδιά του στίβου να επιστρέψει ο κόσμος και να γεμίσει τα στάδια στην Ελλάδα. Ο στίβος είναι πολύ θεαματικός και ο κόσμος πρέπει να γεμίσει και πάλι τις εξέδρες. Θεωρώ ότι η παρουσία των φιλάθλων είναι πάρα πολύ σημαντική και δίνει δύναμη σε κάθε αθλητή. Δεν είναι ωραίο στην Ελλάδα ν' αγωνιζόμαστε μπροστά σ' άδειες εξέρδες. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε».

ΧΑΛΚΙΑ. «Η Φανή Χαλκιά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού του 2018 μου είχε ευχηθεί να καταρρίψω το ρεκόρ της στα 400μ. Το έκανα. Ξέρω ότι χάρηκε πάρα πολύ και μου το έδειξε όταν μιλήσαμε μετά από τον αγώνα. Πάντως πως τα φέρνει η τύχη. Το είχε κάνει μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε μίτινγκ στο ίδιο στάδιο στο Βερολίνο».

ΨΥΧΗ. «Στα τελευταία μέτρα του τελικού έκανα κατάθεση ψυχής. Η ψυχή με κράτησε να τερματίσω και ν' ανέβω στο βάθρο. Με την ψυχή μου αφιέρωσα και το μετάλλιο στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν στο Μάτι».

ΩΡΑ. «Δεν είχα δείξει τι μπορούσα να κάνω ως αθλήτρια. Εφόσον έγινε η αρχή στο Βερολίνο νομίζω ότι είναι η ώρα να δείξω μέχρι που μπορεί να φτάσω».

 

Τελευταία Νέα